Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Hardware

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 02.01.2018, 14:35   #1
Y2J
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Y2J
 
Data rejestracji: 31.01.2013
Posty: 124
Y2J zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Rozdzielacz / Switch HDMI dla PS4 i PS3

Postanowiłem kupić w końcu (w najbliższym czasie) PS4, jest jednak pewien problem - nie mam zamiaru wymieniać telewizora, ten sprawuje się nadal bardzo dobrze, posiada jednak tylko jedno wejście HDMI.


Z tego co wyczytałem, potrzebuje urządzenia o nazwie Rozdzielacz / Switch HDMI. Sprawa nie jest niestety taka prosta, bo działanie takich przejściówek to często loteria. Na podstawie przeglądanych tematów można wywnioskować, że PS4 Slim nie przesyła odpowiedniej ilości energii w sygnale HDMI przez co niezbędny jest zasilacz 5 V DC.


Czyli coś takiego, choć to dla moich potrzeb najwygodniejsze rozwiązanie, odpada:

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizo...cznik-hdmi-2x1



Jednocześnie zdarzają się również skrajne przypadki typu 'kupiłem najtańszy możliwy model bez zasilania i działają wszystkie trzy podłączone konsole' w zestawieniu z 'kupiłem najdroższy firmowy i nie działa nic'. Można trochę zgłupieć.


Dlatego chciałbym zapytać, czy ktoś korzysta z tego typu urządzenia i jest w stanie wskazać i polecić jakiś konkretny model?


I jeszcze drugie pytanie - o ile wiem, że standard HDCP przy takim rozdzielaczu jest konieczny, to nie mam pewności co do kwestii samej wersji HDMI. Dla przykładu, oglądam model gdzie obsługiwany standard to 1.3b. Jakie przełożenie ma to dla użytkowania PS3 i PS4? Z tego co kojarzę standard 1.4 wprowadził jedynie obsługę rozdzielczości 4K z którą nie będę miał nic wspólnego, więc rozumiem, że 1.3 będzie w moim przypadku wystarczające?

Wybaczcie posylwestrową składnię
Y2J jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.01.2018, 14:51   #2
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,177
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Powiedz mi jeszcze raz dlaczego ten przelacznik odpada bo w/g mnie bedzie nadawal sie idealnie , zawsze mozesz oddac do sklepu i powiedziec ze nie spelnia twoich oczekiwan
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2018, 19:26   #3
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,355
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ja mam dokładnie taki:
http://allegro.pl/aa6-rozdzielacz-sw...027476327.html


Żeby wszystko elegenacko działało (PS3, Ps4 oraz tuner tv) musiałem doprowadzić 5v zewnętrznie (w samym switchu jest wejście na zasilacz - wtyczka jak od ładowarki starej Nokii) - w tym celu użyłem końcówki od ładowarki do Nokii 3310 oraz kabla usb - samo 5v pociągnąłem z portu usb w telewizorze
__________________

Ostatnio zmieniany przez szczuru : 02.01.2018 o godz. 21:07
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2018, 20:55   #4
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 91
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
OK, skoro już jesteśmy w temacie switchy: czy możecie coś polecić ale dla A/V Component? VI generacja na zawsze w moim sercu i wtykach TV. ;]
Bartek^ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2018, 21:14   #5
Y2J
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Y2J
 
Data rejestracji: 31.01.2013
Posty: 124
Y2J zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zanim zdążyłem tu zajrzeć sam pomyślałem, że taki model byłby chyba najlepszym rozwiązaniem, także ciesze się, że utwierdziłeś mnie w decyzji.

Zastanawiam się jeszcze tylko co do samej metody doprowadzenia prądu. Chodzi o to, że mój TV posiada wejście USB, służy ono jednak jedynie do wgrywania update'u oprogramowania. Tak jak na załączonym zdjęciu - wejście oznaczone jest jako "Service".

http://www.ixbt.com/monitor/samsung/...connectors.jpg

I teraz zastanawiam się - wprawdzie telewizor nie jest w stanie odtworzyć filmów czy muzyki, ale jednak wejście USB ma swoje wcześniej wspomniane zastosowanie. Czyli napięcie musi tam być i dałoby radę jechać na tym porcie tak jak u Ciebie, dobrze myślę?

Jeśli nie to zawsze zostaje zwykły zasilacz

http://allegro.pl/mocny-zasilacz-do-...097993367.html

taki chyba byłby w sam raz, prawda?


Misiozol, tak jak jest to opisane w aukcji z linku:

"niektóre urządzenia dają zbyt mało prądu w sygnale hdmi i
nie są w stanie utrzymać prawidłowej pracy switcha/ splittera
dlatego polecamy stosowanie zasilaczy, aby zapewnić stabilność pracy".


Normalnie można by pewnie pomyśleć, że to chwyt marketingowy, ale jeśli wrzuci się temat w google to okazuje się, że rzeczywiście jest to dość powszechny problem. Co ciekawe, dotyczy to głównie PS4 Slim.


https://www.youtube.com/watch?v=b-0d37R880E
Y2J jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2018, 21:22   #6
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,064
Arepo wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Arepo wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Arepo wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Arepo wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Arepo wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Arepo wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
@Y2J
Nie powiedziałbym, że mogę polecić ale ja mam coś takiego. Podłączone pod to jest PS3, Blu-Ray i komputer. Wszystko działa jak należy żadnych problemów, a nie ma tam dodatkowego zasilania. Działa to tak, że urządzenie które jest włączone jako ostatnie jest nadrzędne, czyli jak mam włączony komputer i uruchomię PS3 to widzę na TV konsolę, jak włączę Blu-Ray to widzę już jego. Jeśli się zdarzy, że są włączone wszystkie urządzenia i chcę wybrać to, które nie jest wyświetlane na TV naciskam przycisk Select. To w zasadzie cała filozofia.
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 02.01.2018 o godz. 21:40
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2018, 22:23   #7
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,355
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
@Arepo, miałem taki sam ale byłem zmuszony wymienić na ten, który podałem wyżej bo właśnie nie miał wejścia na 5v a bez tego nie działał u mnie poprawnie.

@Y2J, istnieje szansa, ze w "service port" będzie zasilanie (sprawdzalem przed chwilą w drugim tv, ktory tak jak Twoj nie ma funkcji usb - jakis stary LG LCD jest tylko service port - i zasilanie w nim jest ). Ale faktycznie od biedy wystarczy jakas ładowarka od telefonu.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2018, 12:57   #8
Y2J
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Y2J
 
Data rejestracji: 31.01.2013
Posty: 124
Y2J zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Szczuru, dzięki Ci wielkie za pomoc i że nawet sprawdziłeś specjalnie jak to wygląda z tym zasilaniem przez USB. Ja akurat nie mam żadnego z tych kabli na zbyciu więc tak czy inaczej będę musiał jakiś kupić. Chyba dla spokoju zdecyduje się jednak na ten zasilacz który wkleiłem wcześniej.

Chciałbym Cię jeszcze zapytać odnośnie samego switch'a - wkleiłeś ten link

http://allegro.pl/aa6-rozdzielacz-sw...027476327.html

Czy chodzi Ci o to, że kupowałeś dokładnie na tej samej aukcji u tego samego sprzedawcy, czy chodzi Ci jedynie o model pokazany na obrazku, a ten był akurat pierwszy z góry na jaki trafiłeś?

Pytam ponieważ po przeanalizowaniu tych ogłoszeń wychodzi na to, że na aukcjach przewijają się dwa, trzy, te same modele.

Czy Twój wygląda w ten sposób?

https://e.allegroimg.com/original/01...1fb4324c69ad0e

http://centerdi.pl/data/gfx/pictures...2_3.jpg?938743

Czyli z napisem "3T01 SWITCH"?

Chciałbym się upewnić i kupić taki sam model jak Ty, a widzę w tych ogłoszeniach pewne nieścisłości. Np. zastanawia mnie to:

http://allegro.pl/switch-przelacznik...0.html#thumb/5

Na tej aukcji parametry mówią o "Technologii Deep Colour do 36bit" a w zestawie jest kabel zasilający zakończony gniazdem USB.

Tutaj

http://allegro.pl/hd28a-switch-przel...220350340.html

kabla brak a mowa jest już tylko o "Obsłudze 12-bitowego Deep Color".

Żeby było jeszcze zabawniej, wymiary większości modeli to "80mm x 57mm x 18mm", podczas gdy ten który Ty wkleiłeś ma "110 x 60 x 15 mm". Na zdjęciach oczywiście wszystkie wyglądają tak samo

Podejrzewam, że to jeden i ten sam model a sprzedawcy chyba po prostu przeklejają te dane jak leci z innych ogłoszeń.

W każdym razie, gdybym mógł Cię prosić i mógłbyś zerknąć na swój przełącznik i potwierdzić czy wygląda jak ten na zdjęciach, to mogłoby to ułatwić mi trochę wybór
Y2J jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2018, 14:25   #9
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,355
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Y2J Podgląd Wiadomości
Szczuru, dzięki Ci wielkie za pomoc i że nawet sprawdziłeś specjalnie jak to wygląda z tym zasilaniem przez USB. Ja akurat nie mam żadnego z tych kabli na zbyciu więc tak czy inaczej będę musiał jakiś kupić. Chyba dla spokoju zdecyduje się jednak na ten zasilacz który wkleiłem wcześniej.

Chciałbym Cię jeszcze zapytać odnośnie samego switch'a - wkleiłeś ten link

http://allegro.pl/aa6-rozdzielacz-sw...027476327.html

Czy chodzi Ci o to, że kupowałeś dokładnie na tej samej aukcji u tego samego sprzedawcy, czy chodzi Ci jedynie o model pokazany na obrazku, a ten był akurat pierwszy z góry na jaki trafiłeś?

O model chodzi - kupowałem lokalnie w Łodzi


http://centerdi.pl/data/gfx/pictures...2_3.jpg?938743
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2018, 17:44   #10
Y2J
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Y2J
 
Data rejestracji: 31.01.2013
Posty: 124
Y2J zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprzedawca potwierdził, że to ten model z obrazka, także zaraz sobie zamówię, dziękuje za pomoc Szczuru

Dorzucam jeszcze kilka ostatnich pytań:

1) Jeśli chodzi o zasilacz do switch'a, czy Prąd wyjściowy: 2A (2000mA) będzie OK? Do wyboru są jeszcze 1A i 3A.

Na filmiku który wcześniej wrzuciłem gość ma to samo urządzenie (tyle że na 5 portów) i pokazuje fragment w instrukcji gdzie mowa o 1,5A.

Czyli podejrzewam, że w takim przypadku już lepiej mieć 2A niż 1. Wydaje mi się, że sprzęt i tak pobierze tyle prądu ile potrzebuje, ale nie znam się na tym. Jak to widzisz?

2) Kojarzysz jaką długość ma kabel zasilający w PS4? Przy moim obecnym układzie w pokoju (niedługo się przeprowadzam) ciężko będzie mi sięgnąć do prądu. Czy konsoli nie zaszkodzi gdybym kupił jakiś dłuższy, np. 3 metrowy kabel 'ósemkę'? Czy jednak lepiej jechać na oryginalnym kablu i dołożyć dodatkową listwę?

3) Dla formalności - PS4 Slim CUH 2016B kupiony w Media Markt będzie OK? Czy szukać jakiegoś konkretnego modelu i sklepu który byś polecił?
Y2J jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2018, 17:53   #11
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,355
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
1 - szczerze mówiąc nie wiem - Skonstruuj sobie taki kabel jak ja mam i używaj ładowarki od smartfona


2 - niestety nie kojarzę ale myslę, że dłuższy nie zaszkodzi


3 - celuj w slima 1tb lub pro (to już według gustu), 500gb się po prostu nie opłaca - gry, nawet instalki płytowe zajmują tyle, że 500gb szybko zrobi się za małym dyskiem...
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2018, 18:27   #12
Y2J
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Y2J
 
Data rejestracji: 31.01.2013
Posty: 124
Y2J zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
O tym samym pomyślałem i 500GB nie brałem nawet pod uwagę.

Dzięki wielkie za pomoc
Y2J jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2018, 10:01   #13
Y2J
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Y2J
 
Data rejestracji: 31.01.2013
Posty: 124
Y2J zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Już sobie kupiłem... Tydzień temu oglądałem te pudła na żywo, parę dni temu jeszcze sprawdzałem na stronie - cena 1249. Miałem podejść za tydzień i kupić.

Dzisiaj coś mnie podkusiło, sprawdzam - cena 1499.

https://mediamarkt.pl/konsole-i-gry/...m_campaign=xml



Inne sklepy to samo.

Orientuje się ktoś czy to jest jakieś noworoczne poczucie humoru i te ceny wrócą do normalności? Odechciało mi się jakichkolwiek zakupów w tym momencie.

Jest jeszcze Sony Centre

https://scentre.pl/shop/product/show...on_plus_14_dni

Cena trochę bardziej przyzwoita. Kupował tam ktoś konsolę?

Niby sklep Sony więc wydaje się, że powinno być wszystko OK.
Y2J jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2018, 11:32   #14
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika fera2
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 295
fera2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To ma być golas czy z grą?

W Carrefourze jest jakaś promocja za 1200 zł.

Możesz też zajrzeć do Komputronika.

W obydwu przypadkach możliwy jest odbiór osobisty.

Sprzęt i tak możesz (jak coś pójdzie nie tak) później dać do byle jakiego serwisu $ony.
fera2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2018, 10:34   #15
Y2J
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Y2J
 
Data rejestracji: 31.01.2013
Posty: 124
Y2J zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Właśnie nie chce żadnej gry bo te z zestawów w ogóle mnie nie interesują.

Podoba mi się ta oferta

https://scentre.pl/shop/product/show...on_plus_14_dni

Ale dzwoniłem i okazuje się, że salon w pobliżu mojej miejscowości (Katowice) nie posiada konsol na stanie.


Co sądzicie o kupnie przez wysyłkę?

Szczerze mówiąc trochę się obawiam. Nie widzisz pudła, mogą spokojnie pozbyć się w taki sposób egzemplarzy ze zwrotów itp.

Czy plomba na opakowaniu (to naklejone przeźroczyste kółeczko) jest wystarczającym dowodem, że konsola jest nowa i nieotwierana?

Bo to chyba jedyny wyznacznik przy oględzinach pudła przy kurierze.
Y2J jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
PS3xploit dla OFW Haker120 Homebrew 72 24.03.2018 09:59
mkv na ps3 lysyadin DivX, Xvid, Matroska i inne 8 09.10.2012 00:09
Dla Was.. i dla Ciebie Kochanie... Martin_TP Off topic 13 10.03.2003 17:38


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO