Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 31.05.2018, 18:47   #1
quaczuq
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.05.2010
Posty: 21
quaczuq zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Różnice sprzętowe PSX

Cześć, od dawna planuje zakup ps1 ,głównie przez sentyment (zawsze chciałem za dzieciaka) i to że uzbierałem trochę gier na psx-a i zdobyłem oryginalną memorke.

Pytanie brzmi, która wersja jest najlepsza pod względem jakości obrazu jak i samej konsoli?

Najbardziej podoba mi się psone i wiem że ma najlepszy laser ale czy nie jest tak jak z ps2 slim? Pierwsze psx ma słaby laser i problemy z fvm ale za to najlepszy dźwięk a jak jest z resztą?

Mam slim i fata ps2 i widać po facie że to hi-end i jakość lat 90tych i co najbardziej mnie zdziwiło to fat daje lepszy obraz jak chodzi o kolory i szumy. Wystarczy spojrzeć na spasowanie elementów, mechanizm lasera, chłodzenie i niestety slim wypada blado na tle poprzednika.
quaczuq jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.05.2018, 19:04   #2
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,112
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Można typować 3 wersje pierwszego playstation, modele od 100X do 500X które mają słabszy procesor graficzny i bardzo dobry procesor muzyczny, modele od 720X do 9k które mają słabszy procesor muzyczny i mocniejszy procesor graficzny i modele slim. Co do grafiki, jak nie jesteś maniakiem, który widzi każdy jeden pixel to modele 500X i 550X dobre.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2018, 19:56   #3
damian1994
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.11.2009
Posty: 106
damian1994 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co? Procesor graficzny? XD Fakt że pierwsze egzemplarze miały grafikę z VRAM, ale patrząc na Europę to większość 1002, wszystkie 5502 i wyżej mają grafikę z SGRAM.

http://strefapsx.pl/forum/psx-konsol...zielony-debug/

PSone miały najlepszy układ korekcji błędów odczytu i teoretycznie najlepszy DAC Video. No i były najmniejsze. Także jeżeli chodzi o konsolę to za najlepszą można uznać właśnie ją. Brak Parallel można "obejść" płytami z AR, a z Link Cable nie korzystało prawie nic ciekawego.
damian1994 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2018, 21:22   #4
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,112
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Chodzi o to, że jakościowo jeśli chodzi o dźwięk to modele do 550X mają lepszą jakość, dalsze modele dają lepszy output grafiki ze względu na inny (lepszy?) moduł/chip graficzy. Audiofile wybierali modele 1k bo wierzyli w mit, że pierwszy model ps1 można zmodować na ultimate CDAudio player co jest bzdurą bo wszystkie modele do 750X mają ten sam chip muzyczny, a od 750X do PSOne mają inny (słabszy?) chip muzyczny ale lepszy chip/moduł graficzny. Ale nie patrz na to, jak masz dobry kabelek RGB to wątpię, że zauważysz znaczną różnicę między modelami.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2018, 22:52   #5
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A ja mam lepsze rozwiazanie kup ps2 fat i graj na niej lub ps3 i graj na niej w to co chcesz
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2018, 11:03   #6
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Chyba ostatnio ktoś nawet chciał sprzedać PS3 z kompatybilnością wsteczną dla PS2.
Jak wszystkie PS3 da radę na niej uruchomić gry z PS1 ale ten model ma dodatkowo gniazdo na karty pamięci,
więc pewnie oryginalna memorka się przyda:
Playstation 3 CECH-C.

Co do grubasów PS2 to z odczytem płyt CD jest różnie.
Miałem SCHP-39004, który czytał wszystkie płyty z PS1, ale go "oddałem" bo był dość głośny.
Mam teraz SCPH-50004 + NA, ale jest on dość "grymaśny", nie jestem na nim w stanie odczytać
np. Tomb Raidera III.
Płyta w b. dobrym stanie, moje PS3 lub SCPH-77004 nie mają z nią problemu.
Jednakże Colin McRae Rally SCPH-50004 odczytuje bez problemu.

Płyty DVD z PS2 czyta wszystkie (na razie nie trafiłem takiej, której bym nie odczytał).

Więc chyba bardziej bym polecał tą PS3, jeśli nie hałasuje ona zbyt mocno.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2018, 11:14   #7
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Na dzien obecny w kolekcji powinien byc ps2 fat 5xxxx i ps3 slim 25xx
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2018, 11:15   #8
damian1994
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.11.2009
Posty: 106
damian1994 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ale PS3 nie przewidywało gniazda na karty PSX/PS2
damian1994 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2018, 11:32   #9
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Coś mi się gniazda na karty pamięci pomyliły.
Masz rację trzeba dokupić adapter:


Nie pamiętam tylko czy z tego adaptera da radę korzystać podczas gry,
czy służy on tylko do przerzucania zachowanych postępów.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 01.06.2018 o godz. 11:35
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2018, 12:04   #10
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jeśli ktoś chce kupować PS3 z myślą o wstecznej kompatybilności to lepiej niech się kilka razy zastanowi...

1. PS3 umierają na odklejanie BGA. Wszystkie.
2. Emulacja/wirtualizacja jest słaba (nawet Spyro ze sklepu gubi klatki ;]).
3. Brak kontroli nad filtrami i AR (obraz jest niewyraźny i rozmazany przez zły upscalling).
4. Upierdliwe zarządzanie kartami w ostatnim emulatorze PS2 (są szyfrowane, a save'y niewidoczne) w przeciwieństwie do poprzednich, który używa nieszyfrowanych i zarządza się nimi w XMB skąd save'y można importować/eksportować na pendrive.
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2018, 12:21   #11
damian1994
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.11.2009
Posty: 106
damian1994 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spyro ze sklepu... A odpalałeś Spyro z płyty?
damian1994 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2018, 13:09   #12
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Czyli najlepiej będzie kupić zwykłe PS1.
Dodatkowo do niektórych wersji można dokupić PSIO:
http://ps-io.com/.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2018, 15:26   #13
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z tego co kojarzę jest tylko jeden emulator PSX w fw na PS3, więc czy z płyty czy z HDD to bez znaczenia bo to są dokładnie te same dane. W każdym razie nie, żadnej płyty ponieważ mam wszystkie gry na PSX pochowane żeby nie niszczały. I tak zresztą nieliczną garstkę bo w tamtych czasach źródłem gier był stadion X-lecia i nie myślałem wtedy w kategoriach kolekcjonerskich.
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2018, 17:02   #14
damian1994
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.11.2009
Posty: 106
damian1994 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No nie koniecznie. Są co najmniej dwa emulatory. Jeden uruchamia gry z płyty, a drugi z dysku (PSN). Dziwne jest to, że gry odpalane z płyty wyglądają inaczej od tych z PSN (lol). https://www.youtube.com/watch?v=C2qTTra8a10
damian1994 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.06.2018, 18:55   #15
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,112
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Te, @MasterPopsuj, nie siej fermentu, mam CECH-A12 i DECH-A01, obie po rebalu, CEX działa już ponad 2.5 roku od reballingu, a DEXa mam na razie 2 miesiące i też regularnie grane. Tylko i wyłącznie wszystkie konsole na OFW i część na CFW, część bo jak się nie ustawi kontroli wiatraków to trzeba mieć niezłego farta, że konsola będzie śmigać i śmigać. Niedługo dostaje z powrotem moje premierowe CECHC, nigdy nie grzebana, jedynie wiatrak na 40% i działa od dnia wyniesienia ze sklepu. Jest to dość znaczna przypadłość ale stosując wyższe obroty wiatraków nie ma prawa paść (oczywiście nie znaczy, że to się nie stanie, złośliwość rzeczy martwych).

Emulacja ps1 na ps3 jest praktycznie idealna, tylko zdaje się nie działa seria PAL Formula One, sony zje**ło z zabezpieczeniami. Czy kiedyś @MasterPopsuj próbowałeś wyłączyć upscalling dla gier ps1/ps2? Wydaje mi się, że nie.

Nie rozbrajajcie mnie, jest 6, słownie sześć emulatorów ps1 na ps3 ale i tak najlepsze kombo to te dwa ostatnie zaktualizowane bodajże w OFW 4.70. Głównie ps1_emu i ps1_netemu są dostępne ale IrisMAN jako jedyny pozwala wybrać który ma być używany i pod R2/L2 do wyboru ps1_emu i ps2_netemu który jest lepszy od ps1_emu, ale jest dosłownie garść gier które nie działają na ps1_netemu, nie wspominając, że wrażliwe tytuły są w bazie multiMANa i webMANa.

Nie będę się rozwodził co wygląda lepiej a co nie, ale osobiście nie uświadczyłem, żeby Spyro NTSC i PAL gubił klatki (obie legitne, ale z HDD).
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Instalacja Free McBoot z wykorzystaniem gry PSX Bagheera Homebrew 8 13.01.2013 17:33
[Sprzedam] Karta pamięci 8Mb/1MB PSX (120 bloków) Berion Kupię/Sprzedam/Zamienię 0 15.04.2012 11:35
Problem z odpalaniem gry z PSX na PS2 smolarz Hardware 5 04.04.2012 18:23
Metal Gear Solid (PSX): problem z odpaleniem dwupłytowej gry na PS2 mastahpl Homebrew 15 16.06.2006 18:44
PSX PSX GRY PSX PSX TomiW Humor 2 27.12.2001 23:12


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.