Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Action Replay - Max Evo Edition (maly problem) (https://forum.cdrinfo.pl/f106/action-replay-max-evo-edition-maly-problem-65670/)

emcepl 23.08.2006 21:39

@cesare - tutorial jest w drodze, aczkolwiek beta testera gdzieś wywiało. Z tego też powodu (a także kilku innych...) wystąpiło to opóźnienie. Bardzo wczesna wersja tutka - niedokończona!!! Ma to tylko pokazać dość wysoki stopień skomplikowania całej procedury. Stay tuned :) Wersja ostateczna będzie posiadała oczywiście bogate "oscreenowanie".

Cheatowanie dzięki AR na chipie lub Swapie (scalanie AR z CDLoaderem)

Metoda taka sama jak powyżej, tyle że AR scalamy z CDLoaderem./ Metoda polegająca na scaleniu AR z CDLoaderem.
  • 1.) Wkładamy płytę z AR do napędu albo ładujemy obraz do virtuala i odpalamy ISOBustera. Wypakowujemy pliki do dowolnego katalogu. Pomijamy jednak pliki DUMMY.ZIP,BIG.DAT, BIG2.DAT oraz SYSTEM.CNF.
  • 2.) Pobieramy CDLoadera (http://www.swapmagicfix.com/CDLoader.zip lub dla konsol w wersji powyżej V7 http://www.swapmagicfix.com/CDLoader_V7_ALL.zip).
  • 3.) Ze ściągniętego z sieci obrazu kopiujemy wszystkie pliki i foldery do katalogu, w którym znajdują się pliki z AR.
  • 4.) W notatniku edytujemy plik MSYSTEM.CNF zmieniając jego pierwszą linijkę na \AR MAX EVO\cdrom0:\NAZWA_ELFA_AR;1 (na screenie jest to \AR MAX EVO\cdrom0:\SLUS_200.90;1). W razie wątpliwości, jaki plik należy tu wpisać warto zobaczyć zawartość pliku SYSTEM.CNF na płycie z AR.

TRZEBA DOPISAĆ I PRZETESTOWAĆ!!!

• 5.) Otwieramy CDGenPS2. Teraz trzeba przenieść i upuścić wszystkie pliki i katalogi z AR oraz CDLoaderem do naszej kompilacji.
  • 6.) Klikamy na IMG i czekamy aż się utworzy obraz.
  • 7.) Po utworzeniu obrazu nagrywamy go na CD (?) lub DVD za pomocą Alcohola 120% lub innego tego typu programu.
  • 8.) Za pomocą konsoli ze Swap Magic***8217;iem lub modchipem uruchamiamy wypaloną kompilację.
  • 9.) Po załadowaniu CDLoadera należy zmienić opcję RESET IOP na ALWAYS.
  • 10.) Pojawi się kolejne menu - naciskamy X.
  • 11.) Po załadowaniu AR wybieramy kody i naciskamy START. AR poprosi o włożenie płyty z grą. Zamiast tego wciskamy X na padzie.
  • 12.) Konsola zacznie czytać płytę i wróci do pierwszego obrazu (patrz pkt 8), tyle tylko że teraz nie trzeba zmieniać ustawień RESET IOP, po prostu nie zmieniamy nic, tylko wciskamy X.
  • 13.)Teraz właśnie zamieniamy płyty z AR na GRĘ. Chwilę czekamy na rozpoznanie płyty (lewy dolny róg ekranu) i wciskasz X. Gra powinna uruchomić się razem z cheatami :)

// wyedytowałem ździebko. No i czekam na full version :) - dop.Berion

Desden 23.08.2006 20:35

Cytat:

Napisany przez cesare
Witam

Wybacz, ale to co napisales nawet w skrocie nie jest "przebudowaniem" image'u (w/g mnie).

To co napisales to kopia posiadnej przeze mnie plyty robiona na "okraglo", a nie bezposrednio.

na okrągło to się wypala płyty z obrazu :D

Cytat:

Napisany przez cesare
Jezeli chodzi o przebudowanie image'u AR myslalem ze chodzi tu o podmiane jakis plikow czy chociaz dodanie nowych.

No to musisz wierzyc ;)
Z angielskiego rebuild oznacza "przebudowe" i wygląda to tak w najmniejszym skrocie dla ps2. Bo czesto gry głównie w swapie wymagaja takich operacji.
Podmiana plików to jest patch'owanie/łatanie albo modowanie/hackowanie/crackowanie itd., zalezy tez, co masz zamiast robic ;)

Cytat:

Napisany przez cesare
Ale i tak dziekuje za info i oczywiscie Pozdrawiam !
(mam nadzieje ze Cie nie urazilem)

Ja tez cię pozdrawiam :spoko:

cesare 23.08.2006 20:18

Cytat:

Napisany przez Desden
@cesare tutorial bedzie w drodze...

przebudowac znaczy wypakowac pliki z obrazu(np.*.iso)/płyty na dysk,potem wzucic np. do nero i zrobic z tego nowy obraz - tak w skrocie ;)

Witam

Wybacz, ale to co napisales nawet w skrocie nie jest "przebudowaniem" image'u (w/g mnie).

To co napisales to kopia posiadnej przeze mnie plyty robiona na "okraglo", a nie bezposrednio.

Jezeli chodzi o przebudowanie image'u AR myslalem ze chodzi tu o podmiane jakis plikow czy chociaz dodanie nowych.

Ale i tak dziekuje za info i oczywiscie Pozdrawiam !
(mam nadzieje ze Cie nie urazilem)

Desden 23.08.2006 12:48

@cesare tutorial bedzie w drodze...

przebudowac znaczy wypakowac pliki z obrazu(np.*.iso)/p***322;yty na dysk,potem wzucic np. do nero i zrobic z tego nowy obraz - tak w skrocie ;)

cesare 21.08.2006 18:27

Cytat:

Napisany przez emcepl
W jakim celu? Żeby kopia AR działała na Ripperze :) Po stworzeniu kompilacji AR+CDL wszystko będzie działać.
Jestem w trakcie pisania kompleksowego (prawie 3 strony w Wordzie) tutoriala traktującego o cheatowaniu za pomocą AR we wszelkich możliwych konfiguracjach sprzętowych (chip, HDD, Swap).

Witam po dluzszej......przerwie

No i jak wyglada sprawa z tutorialem ??
A jesli juz nie tutorial na temat multikonfiguracji
to moze chociaz naprowadzisz nieco dokladniej
co zrobic aby kopia "AR Max" + "Ripper v3.41 uruchamiala
"zapasowe kopie" programow na DVD.

Co to znaczy "przebudowac" ?
Bo rozumiem ze nie chodzi tu tylko o podmiane jakis plikow
czy tez dodanie nowych do stworzonego obrazu i ponowne
wypalenie.

Bede wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam

Berion 06.08.2006 21:24

Jeśli się odpala na innej konsoli, lub na innej z modchipem to wbrew temu co napisałem, ewidentna 'wina' modchipa.

:|

Osobiście się z tym nigdy nie spotkałem, ale jeśli to prawda (a zapewne tak jest) co napisał emcepl z CB to być może i XPD jest podobnie zabezpieczony... kto to wie.

Pozostają dwie kwestie: na jakiej zasadzie to działa (każdy obecny mod pracuje w stealth) i dlaczego dev z w podobny sposób nie zabezpieczają swoich produkcji. ???

cesare 06.08.2006 18:31

Cytat:

Napisany przez Berion
Co do opini i info na stronach producentów modów o kompatybilności takiej czy innej z np. ARMax czy HDL to tylko marketingowe duperele. Każdy modchip uruchomi każdy program z CDVD.

Jeśli program nie działa względem naszych oczekiwań to jest to wina programu lub nas samych, na pewno nie modchipa lub jego rzekomej kompatybilności lub jej braku.

Sorry za pelny cytat, ale.......
Posiadam oryginal Xploder'a v5 i niestety nie chce uruchomic
sie na "SLIMie" z zamontowanym RIPPER'em v3.41
Niby zaczyna sie "odpalac", ale w tej poczatkowej fazie pozostaje
przez caly czas. (wyswietlana ikona CD w prawym gornym rogu ekranu)

Wiec w czym tkwi problem w/g Ciebie ??

Pozdrawiam

cesare 06.08.2006 16:35

Witam

Zapewne masz racje, ale "sprawa" troche mnie dreczy.
No nic, tyle czekalem (czekalismy) to poczekam(y) jeszcze.

Pozdrawiam!

Berion 06.08.2006 11:47

Co się odwlecze to na pewno nie uciecze ;)

cesare 05.08.2006 17:20

Witam
I jak na razie cisza ;(
Prawde mowiac mamy jeszcze wakacje, ale.....
Pozdrawiam Goraco.........WSZYSTKICH

emcepl 04.07.2006 20:11

Cytat:

Napisany przez Berion
Co do opini i info na stronach producentów modów o kompatybilności takiej czy innej z np. ARMax czy HDL to tylko marketingowe duperele. Każdy modchip uruchomi każdy program z CDVD.

Jeśli program nie działa względem naszych oczekiwań to jest to wina programu lub nas samych, na pewno nie modchipa lub jego rzekomej kompatybilności lub jej braku.

Zapraszam do tańca z niezłamanym CodeBreakerem 9.2 ;)
Program do cheatowania ma zabezpieczenie przed uruchamianiem na konsolach z zainstalowanych modchipem. Mimo iż soft został scrackowany, to nadal CB nie chce współpracować z niektórymi chipami.
Podobnie nie zawsze uruchomisz na chipie USBeXtreme. Reszta to rzeczywiście tanie chwyty marketingowe :)

atomic99 04.07.2006 16:43

ten AR co ja mam by***322; ***347;ci***261;gany z neta mo***380;e nie ma w nim jakiego***347; pliku co
botuje bacupy

Berion wiesz mo***380;e co by by***322;o trzeba dogra***263; ***380;eby zacze***322;o botowa***263; ???

Berion 04.07.2006 14:59

atomic99 04.07.2006 14:05

cesare znalazłeś sposób na włączenie bacupa DVD ??? ??? ???

bo u mnie dalej nie chce zakręcić płytkę :(

cesare 24.06.2006 11:29

Witam.
Na stronie "producenta" Rippera 3.xx napisane jest ze Action Replay jest kompatybilny z tym wlasnie chipem.
Musze zalatwic sobie teraz oryginala AR Max i zobacze wtedy jak sobie radzi z kopiami programow, poniewaz jak pisalem wczesniej kopia AR dziala mi poprawnie z oryginalami PS2,a nie odpala kopii plytek.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:14.