Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 21.08.2006, 17:27   #31
cesare
Bywalec
 
Avatar użytkownika cesare
 
Data rejestracji: 18.03.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 29
cesare w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez emcepl
W jakim celu? Żeby kopia AR działała na Ripperze Po stworzeniu kompilacji AR+CDL wszystko będzie działać.
Jestem w trakcie pisania kompleksowego (prawie 3 strony w Wordzie) tutoriala traktującego o cheatowaniu za pomocą AR we wszelkich możliwych konfiguracjach sprzętowych (chip, HDD, Swap).
Witam po dluzszej......przerwie

No i jak wyglada sprawa z tutorialem ??
A jesli juz nie tutorial na temat multikonfiguracji
to moze chociaz naprowadzisz nieco dokladniej
co zrobic aby kopia "AR Max" + "Ripper v3.41 uruchamiala
"zapasowe kopie" programow na DVD.

Co to znaczy "przebudowac" ?
Bo rozumiem ze nie chodzi tu tylko o podmiane jakis plikow
czy tez dodanie nowych do stworzonego obrazu i ponowne
wypalenie.

Bede wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam
cesare jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.08.2006, 11:48   #32
Desden
-=Advokat^Diabła=-
 
Avatar użytkownika Desden
 
Data rejestracji: 14.02.2005
Lokalizacja: Spira - real zone
Posty: 1,391
Desden zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@cesare tutorial bedzie w drodze...

przebudowac znaczy wypakowac pliki z obrazu(np.*.iso)/płyty na dysk,potem wzucic np. do nero i zrobic z tego nowy obraz - tak w skrocie
__________________
Jesteś dzieckiem NEO to nie pisz do mnie!
Desden jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.08.2006, 19:18   #33
cesare
Bywalec
 
Avatar użytkownika cesare
 
Data rejestracji: 18.03.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 29
cesare w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Desden
@cesare tutorial bedzie w drodze...

przebudowac znaczy wypakowac pliki z obrazu(np.*.iso)/płyty na dysk,potem wzucic np. do nero i zrobic z tego nowy obraz - tak w skrocie
Witam

Wybacz, ale to co napisales nawet w skrocie nie jest "przebudowaniem" image'u (w/g mnie).

To co napisales to kopia posiadnej przeze mnie plyty robiona na "okraglo", a nie bezposrednio.

Jezeli chodzi o przebudowanie image'u AR myslalem ze chodzi tu o podmiane jakis plikow czy chociaz dodanie nowych.

Ale i tak dziekuje za info i oczywiscie Pozdrawiam !
(mam nadzieje ze Cie nie urazilem)
cesare jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.08.2006, 19:35   #34
Desden
-=Advokat^Diabła=-
 
Avatar użytkownika Desden
 
Data rejestracji: 14.02.2005
Lokalizacja: Spira - real zone
Posty: 1,391
Desden zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez cesare
Witam

Wybacz, ale to co napisales nawet w skrocie nie jest "przebudowaniem" image'u (w/g mnie).

To co napisales to kopia posiadnej przeze mnie plyty robiona na "okraglo", a nie bezposrednio.
na okrągło to się wypala płyty z obrazu

Cytat:
Napisany przez cesare
Jezeli chodzi o przebudowanie image'u AR myslalem ze chodzi tu o podmiane jakis plikow czy chociaz dodanie nowych.
No to musisz wierzyc
Z angielskiego rebuild oznacza "przebudowe" i wygląda to tak w najmniejszym skrocie dla ps2. Bo czesto gry głównie w swapie wymagaja takich operacji.
Podmiana plików to jest patch'owanie/łatanie albo modowanie/hackowanie/crackowanie itd., zalezy tez, co masz zamiast robic

Cytat:
Napisany przez cesare
Ale i tak dziekuje za info i oczywiscie Pozdrawiam !
(mam nadzieje ze Cie nie urazilem)
Ja tez cię pozdrawiam
__________________
Jesteś dzieckiem NEO to nie pisz do mnie!
Desden jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.08.2006, 20:39   #35
emcepl
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.02.2006
Posty: 39
emcepl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@cesare - tutorial jest w drodze, aczkolwiek beta testera gdzieś wywiało. Z tego też powodu (a także kilku innych...) wystąpiło to opóźnienie. Bardzo wczesna wersja tutka - niedokończona!!! Ma to tylko pokazać dość wysoki stopień skomplikowania całej procedury. Stay tuned :) Wersja ostateczna będzie posiadała oczywiście bogate "oscreenowanie".

Cheatowanie dzięki AR na chipie lub Swapie (scalanie AR z CDLoaderem)

Metoda taka sama jak powyżej, tyle że AR scalamy z CDLoaderem./ Metoda polegająca na scaleniu AR z CDLoaderem.
  • 1.) Wkładamy płytę z AR do napędu albo ładujemy obraz do virtuala i odpalamy ISOBustera. Wypakowujemy pliki do dowolnego katalogu. Pomijamy jednak pliki DUMMY.ZIP,BIG.DAT, BIG2.DAT oraz SYSTEM.CNF.
  • 2.) Pobieramy CDLoadera (http://www.swapmagicfix.com/CDLoader.zip lub dla konsol w wersji powyżej V7 http://www.swapmagicfix.com/CDLoader_V7_ALL.zip).
  • 3.) Ze ściągniętego z sieci obrazu kopiujemy wszystkie pliki i foldery do katalogu, w którym znajdują się pliki z AR.
  • 4.) W notatniku edytujemy plik MSYSTEM.CNF zmieniając jego pierwszą linijkę na \AR MAX EVO\cdrom0:\NAZWA_ELFA_AR;1 (na screenie jest to \AR MAX EVO\cdrom0:\SLUS_200.90;1). W razie wątpliwości, jaki plik należy tu wpisać warto zobaczyć zawartość pliku SYSTEM.CNF na płycie z AR.

    TRZEBA DOPISAĆ I PRZETESTOWAĆ!!!

  • 5.) Otwieramy CDGenPS2. Teraz trzeba przenieść i upuścić wszystkie pliki i katalogi z AR oraz CDLoaderem do naszej kompilacji.
  • 6.) Klikamy na IMG i czekamy aż się utworzy obraz.
  • 7.) Po utworzeniu obrazu nagrywamy go na CD (?) lub DVD za pomocą Alcohola 120% lub innego tego typu programu.
  • 8.) Za pomocą konsoli ze Swap Magic’iem lub modchipem uruchamiamy wypaloną kompilację.
  • 9.) Po załadowaniu CDLoadera należy zmienić opcję RESET IOP na ALWAYS.
  • 10.) Pojawi się kolejne menu - naciskamy X.
  • 11.) Po załadowaniu AR wybieramy kody i naciskamy START. AR poprosi o włożenie płyty z grą. Zamiast tego wciskamy X na padzie.
  • 12.) Konsola zacznie czytać płytę i wróci do pierwszego obrazu (patrz pkt 8), tyle tylko że teraz nie trzeba zmieniać ustawień RESET IOP, po prostu nie zmieniamy nic, tylko wciskamy X.
  • 13.)Teraz właśnie zamieniamy płyty z AR na GRĘ. Chwilę czekamy na rozpoznanie płyty (lewy dolny róg ekranu) i wciskasz X. Gra powinna uruchomić się razem z cheatami :)


// wyedytowałem ździebko. No i czekam na full version :) - dop.Berion

Ostatnio zmieniany przez Berion : 23.08.2006 o godz. 22:13
emcepl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.08.2006, 14:42   #36
cesare
Bywalec
 
Avatar użytkownika cesare
 
Data rejestracji: 18.03.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 29
cesare w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam !!

B A R D Z O dziekuje za "przepis" i za DOKLADNY opis co i w ktorym momencie.
Wieczorkiem jak znajde chwilke czasu to wezme sie za "rzezbienie" ;-)
Mam nadzieje ze juz zakoncza sie problemy z ladowaniem gierek na kopiach.
Raz jeszcze DZIEKUJE i serdecznie pozdrawaim.

DZIEKI
cesare jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.08.2006, 18:10   #37
emcepl
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.02.2006
Posty: 39
emcepl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@cesare - napiszę to jeszcze raz: to jest niedokończony tutorial! Brak jest w nim najważniejszej części, zatem tylko zmarnujesz płyty. Za parę dni (w weekend) go skończę. Proszę więc o cierpliwość
emcepl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.08.2006, 18:17   #38
cesare
Bywalec
 
Avatar użytkownika cesare
 
Data rejestracji: 18.03.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 29
cesare w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@emcepl - no to pieknie ;(
ale dobrze ze poniformowales bo juz zaczalem sie brac za to.
To znaczy dwie plytki wypalilem i faktycznie.....nie dziala
OK, w takim razie do Weekendu
cesare jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2006, 21:25   #39
emcepl
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.02.2006
Posty: 39
emcepl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ciągle potrzeba beta-testerów

Brakująca część:
4a. Teraz należy wyedytować plik SYSTEM.CNF od AR. Pierwszą linijkę zmieniamy na link do pliku CDLoadera:
BOOT2 = cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
Resztę treści pozostawiamy bez zmian.
emcepl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2006, 22:03   #40
cesare
Bywalec
 
Avatar użytkownika cesare
 
Data rejestracji: 18.03.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 29
cesare w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@emcepl

U mnie wyglada to tak:

SYSTEM.CNF
BOOT2 = cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
VER = 1.00
VMODE = PAL

MSYSTEM.CNF
\AR MAX EVO\cdrom0:\SLUS_200.90;1
\MENU 2\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 3\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 4\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 5\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 6\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 7\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 8\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 9\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1
\MENU 10\cdrom0:\PS2LOAD.ELF;1

A efekt widziales na obrazkach
Nie wiem czemu tak sie dzieje i chyba sobie juz nie poradze.
To znaczy zatrzymalem sie chyba w miejscu.

Nadal po zaladowaniu "kopii" twierdzi ze NO VALID MEDIA
, a po zalodowaniu oryginalu rozpoznaje ze to PS2 DVD
cesare jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2006, 17:29   #41
emcepl
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.02.2006
Posty: 39
emcepl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spróbuj odpalić grę BEZ kodów lub użyć innej płyty/gry.
emcepl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2006, 21:03   #42
cesare
Bywalec
 
Avatar użytkownika cesare
 
Data rejestracji: 18.03.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 29
cesare w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
niestety
nadal NIE ROZPOZNAJE kopii na nosniku DVD

...Pozdrawiam...
cesare jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.08.2006, 18:32   #43
emcepl
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.02.2006
Posty: 39
emcepl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A gdybyś za drugim razem również ustawił IOP Reset na Always?
emcepl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.08.2006, 22:38   #44
cesare
Bywalec
 
Avatar użytkownika cesare
 
Data rejestracji: 18.03.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 29
cesare w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@emcepl
Niestety
Nadal to samo
nie rozpoznaje nosnika DVD
cesare jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.02.2007, 22:20   #45
BlackAfgan
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 23.02.2007
Posty: 2
BlackAfgan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ale sie uśmiałem
żeby odpalić AR Max Evo trzeba mieć pendriva!!!
Bo z płyty nigdy się nie uruchomi.
Dlatego że chip bootuje najpierw AR i potem nie ma jak z bootowac drugi raz gry
BlackAfgan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.