Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 26.08.2008, 16:59   #1
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,157
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
[ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR

Cytat:
Napisany przez CDRinfo.pl
Odkąd słuch zaginął po VAST (i w opozycji do niego FreeVAST), chyba każdy już stracił nadzieję na jakikolwiek exploit tego rodzaju. Niedługo potem na rynku pojawił się Memor32, który oferował dokładnie to co było tak szumnie zapowiadane - oczywiście po zmianie fw od Memento Team (prawdopodobnie za fw i za kartą stoi ta sama grupa - ot, tak dla niepoznaki ). Nie minęło dużo czasu, a Datel wypuścił swój konkurencyjny produkt: Memory Plus. Niestety są to produkty komercyjne, za które w naszym kraju przychodzi płacić znacznie drożej i których rozwój zdaje się już zatrzymał. Ponadto kompatybilność z grami pozostawia jeszcze sporo do życzenia. (...)
Zapraszamy do przeczytania artykułu: [PS2] FreeMCBoot i ESR
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.08.2008, 16:28   #2
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.03.2008
Posty: 7
fiolek2007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam problem. Wcześniej na FMCB 1.5 esr mi działał, ale jak zainstalowałem 1.6 to przestał. Nie działa ani z MC ani z pena. Pomoże ktoś?
fiolek2007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2008, 16:40   #3
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,789
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Nie uruchamiaj ESR z poziomu FMCB tylko z uLELFa.

Co rozumiesz poprzez określenie: nie działa?
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2008, 16:55   #4
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.03.2008
Posty: 7
fiolek2007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odpalam też i z iLELF'a. Nie działa czyli pokazuje się logo ESR i nic, płytka się nie kręci i black screen. Nagrałem kopie innej gry i zaraz sprawdze.

EDIT: Już działa, nie wiem o co chodzi. Może wina starszej wersji disc pather'a. Dzięki za pomoc

Ostatnio zmieniany przez fiolek2007 : 27.08.2008 o godz. 16:59
fiolek2007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2008, 10:03   #5
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 20
MeGa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam trochę inny problem...
popełniłem błąd ze wrzuciłem na memorke instalke freemcboot i po odpaleniu instalatora sformatowałem ją :/ w związku z czym nie mogły się poprawnie skopiować boot.elf oraz FMCB_CFG.ELF.
wszystkie komunikaty wskazywaly ze wszystko jest OK ale po ponownym uruchomieniu ps2 nie pojawila mi sie dodatkowa opcja w browserze. przy samym uruchomieniu konsoli pojawia sie logo freemcboot, więc ta część przebiegłą pomyślnie.
moje pytanie brzmi: czy do folderu mc0:/SYS-CONF wystarczy wrzucić plik FMCB_CFG.ELF czy musze na nowo przeprowadzić proces instalacji??
dodatkowo wrzucilem plik DVDPLE do folderu INJECT i zamieniłem na DVDELF.BIN, wersja dvd playera to teraz 3.00E. czy tak ma być?
MeGa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2008, 10:13   #6
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,789
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Czyli masz już wgranego FMCB.

Jak masz Pendrive jakiś to wrzuć tam uLELFa pod nazwą RESCUE.ELF i włącz konsolę - jeśli usbd nie będą grymasić na Twoje urządzenie to automatycznie sam się uruchomi. Jeśli jesteś pechowcem to będziesz musiał wypalić płytę z ulelfem.

Wtedy sobie przerzucisz FMCBConf. do bodajże mc0:/SYS-CONF/ (pod nazwą FMCB_CFG.ELF) i powinien pojawić się w menu - czyli tak jak mówisz. Nie pamiętam czy to akurat ten folder, ale chyba tak (nie mam teraz konsoli pod ręką).


//A uprzedni format karty nie ma nic do rzeczy i jest nawet wskazany, aby przed instalacją to zrobić.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2008, 00:13   #7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 20
MeGa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
po ponownej instalacji wszystko działa dobrze. jedyna zmiana jaką zrobiłem to zostawiłem folder INJECT pusty.
martwi mnie jedynie duża objętość na karcie pamięci. zajmuje to wszystko ponad 2 mb niezależnie czy wybiore instalacje normal czy multi-version.
czy jest jakaś możliwość zmniejszenia rozmiaru, jeśli tak to ile może zajmować na memorce?
MeGa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2008, 00:18   #8
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,789
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Multi zawsze będzie tyle ważyć. Normal może ważyć kilkadziesiąt kilo, jeśli do ./INJECT wrzucisz DVDPLE ze swojego EEPROMu. ;]
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2008, 10:37   #9
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 02.12.2006
Posty: 100
ffgriever zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niedokładnie. Jeśli przy normalnej instalacji zajmuje mu około 2MB, oznacza to, że jego DVDPLAYER ma około1.5MB. Zrzucanie więc go z ROMu (znów poprawka: nie jest on EEPROMEM!) kompletnie nic mu nie da. Musi więc znaleźć kogoś z nową wersją slima i DVDPLayerem ważącym 75kB (w pierwszych slimach jest to ~300kB). W wersji europejskiej będzie to DVDPLE właśnie. I tego pliku musi użyć (poprzez wrzucenie go jako DVDELF.BIN w katalog INJECT). Wtedy cała instalka wraz z uLE i ESR (chyba, że chcesz też ten konfigurator) zajmie góra 400kB. Jeśli nie chcesz trzymać uLE ani ESR na karcie pamięci, możesz je zawsze wrzucić na mass. Wtedy cała instalka na karcie pamięci zajmie mniej niż 100kB.

Wersja multi zajmie tylko (w każdym przypadku) około 20kB więcej. Plików w katalogu będzie wiele i łączna ich wielkość będzie wskazywana jako suma wszystkiego co w katalogu... W rzeczywistości nie zajmują one tyle. Fizycznie istnieje tylko jeden plik a reszta wskazuje na niego (dlatego jak zsumujesz wszystkie dane na karcie i wolne miejsce, to wyjdzie ci znacznie więcej niż pojemność karty).
ffgriever jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2008, 15:20   #10
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 20
MeGa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
z tym że za pierwszym razem wrzuciłem plik plik DVDPLE do folderu INJECT i zamieniłem na DVDELF.BIN, jednak wtedy po zainstalowaniu pokazywało się tylko logo freemcboot ale nie było żadnego programu na liście.
czy mogło być to związane z błędnym plikiem DVDPLE czy tylko kwestia przypadku?

nie mam przerobionej konsoli i każdy błąd przy instalacji exploita zmusza mnie do maszerowania z konsolą do znajomych...
MeGa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2008, 11:08   #11
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 13.05.2008
Posty: 165
slayergt w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam a ja mam inny problem jestem poczatkujacym...wgralem FMCB i wgralem sobie SMS jak go uruchamiam to wykrywa mi mass ale nie chce mi wykrywac plytek nie wiem czemu a wlonczylem w opcjach zeby wykrywal tak samo jest z menadzerem plikow jak wchodze przez FMCB do cdfs to mi tez plyt nie wykrywa a jak uruchamiam przez Swapa to wszystko jest ok wiec moje pytanie co trzeba wrzucic do FMCB zeby wykrywal plyty??
slayergt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2008, 11:15   #12
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,789
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona6.php
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2008, 21:49   #13
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.09.2008
Posty: 3
revu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam Berion !
Bawiłem się dziś w instalację FreeMCBoot 1.6 wraz z dodatkowymi aplikacjami, powiem szczerze że wszystko przebiegło znakomicie ale mam taki problem, posiadam konsole grubą wraz z network adapterem i dyskiem 120gb, jest przerobiona nieznanym mi chipem, który nie posiada trybu dev. Więc wgranie hdloadera dzięki MCboot jest dla mnie ratunkiem. Ale do rzeczy w folder ISTALL dodałem uLelf`a pod nazwą boot.elf oraz hdloader.elf w IJECT dałem DVDPLE pod nazwą DVDELF.bin w Menu widnieje opcja odpalenia uLELFA oraz opcje MCBota. Niestety hdloadera nie ma a cała instalka na karcie zajmóje 2,5mb. Jedynie dpotrzebne mi programu odpalana z poziomu uLELFą.
Dla kolegi wgrywałem to samo wraz z SMS oraz ESR i jest to samo w menu tylko opcje MCboot oraz uLELFA a miejsca na karcie zajeło niecałe 5gb.
no i jeszcze jedno więcej nie chce takich dowcipów z Memory Card Annihilator już dostałem zawału żę memorke poniszczyłem
revu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2008, 22:01   #14
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,789
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Witam,

Powinien być jeśli nazywał się HDLOADER.ELF (wielkość liter jest chyba ważna). No ale nawet jak nie skopiował i nie podlinkował to możesz to zrobić ręcznie. W czym problem? Uruchamiasz uLELFa, nim kopiujesz tego HDLa gdzie chcesz, potem odpalasz FMCBC i przypisujesz nazwę i ścieżkę do programu w opcjach OSDSYS.

---

5GB to na pewno nie ;]

Na ilość wolnego miejsca nie patrz bo w tablicy jest kilka razy ten sam plik (relink).


Cytat:
[...] no i jeszcze jedno więcej nie chce takich dowcipów z Memory Card Annihilator już dostałem zawału żę memorke poniszczyłem
Nerwowi Ci ludzie się zrobili.

Dla niewtajemniczonych o słabym mięśniu sercowym: nie wciskajcie w menu głównym R1+L1+R2+L2.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2008, 22:06   #15
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.09.2008
Posty: 3
revu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Lepsze takie straszonko niżeli dym z konsoli

---

Właśnie tak nazwałem i spróbuje podlinkować tak jak mówisz ale nie dziś bo idę spać.
Tak wogule to wielkie dzięki za ten tutorial !! Jest super !

---

No tak nie zauważyłem że w OSDSYS linki do poszczególnych programów odwołują się do MASS wystarczyło przekierować na mc0 i wszystko gra!
Dzięki

Ostatnio zmieniany przez Berion : 15.09.2008 o godz. 16:55 Powód: //tp
revu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
ban, free, free mc boot, free mcboot, free mcboot ps2 fat slim, instalacja, jimmi, katroll, konsola, mcboot, neme, pomoc, ps2, ps2 problem fmcb udf, slim, ważne, zawieszanie

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
[ARTYKUŁ][PS2] Zapisywanie save-ów na pendrive lub dysku twardym Bartez Homebrew 108 18.03.2012 16:17
[ARTYKUŁ][PS2] Formatowanie kart pamięci Bartez Homebrew 25 10.10.2010 22:04
[ARTYKUŁ][PS2] Moduły dźwiekowe Bartez Homebrew 0 28.02.2008 16:07


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO