Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS3] Konwersja konsoli retail (CEX) w debug (DEX) (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps3-konwersja-konsoli-retail-cex-debug-dex-91104/)

Diabolique 07.08.2012 19:28

na jakim numerku FW siedzisz?
chcialem pogmerac z GT5 Spec II i trzeba wskoczyc conajmniej na 3.70 a ze wszystkimi patchami na 4.10.
jezeli dobrze zrozumialem, nie da sie uruchomic gier do ktorych nie ma patchy?
trzeba teraz zajac sie kwestia powrotu do CEX. mozesz cos na ten temat napisac? :P

Berion 07.08.2012 09:49

A fakt, nie zwróciłem nawet na to uwagi.

Diabolique 07.08.2012 01:29

tak. konsola to CECH2501A od USmanow. bez gwary w EU. wiem co kupowalem :P
jak wgrywalem kiedys na zmiane OFW i CFW wylacznie 3.55. to w pewnym momencie byla opcja do zaptaszkowania. wylaczyc konsole po update, albo nie.
przy wgrywaniu DEX 3.55 takowej nie bylo.
pewnie w starych tutkach o wgrywaniu 3.55 jest wzmianka o tym. powiadaja, ze lepiej zaznaczyc wylaczenie konsoli po upgrade'dzie.

Berion 06.08.2012 22:21

To nie sektor tylko Target ID. ;)
http://www.ps3devwiki.com/wiki/Target_ID

U mnie jest 85 bo to CECHL04, konsola retail europejska. U Ciebie jeśli 84 to znaczy, że masz PS3 hamerykańską (CECHx01/CECH-xxxx1).

Celowo podałem wersje softu którego używałem. Najwyraźniej użyłeś nowszego lub starszego mmOS niż mój.

Cytat:

zbraklo tez opcji do zaznaczenia, zeby wylaczyc konsole po wgraniu DEX OFW. tez mnie to nerwa kosztowalo.
Nie rozumiem.

Diabolique 06.08.2012 22:17

NOR. przy wgrywaniu bin przez MM. mialem zamiane sektora 84 na 82. w tutku bylo z 85 o ile dobrze pamietam.
w tutku: NOR Flash EIDO region blablabla. u mnie Flash region blablabla.
takie drobne *******y ktore nie do konca pokrywaly sie ze screenami w tutorialu.
zbraklo tez opcji do zaznaczenia, zeby wylaczyc konsole po wgraniu DEX OFW. tez mnie to nerwa kosztowalo.

Berion 06.08.2012 21:55

Inne czyli jakie? W mmOS czy w jakimś innym programie? Konsola NAND czy NOR?

No i również gratuluję. :taktak:

Nie wiem czy jest sens teraz wchodzić na 4.20 jak żadna gra nie wymaga jeszcze nawet 4.11. Z 4.20 schodzi się trój stopniowo, jest większy z nim kłopot.

Diabolique 06.08.2012 21:00

pff. zrobione i dziala. jak to mowia, bulka z maslem.
komunikaty byly z deka inne niz te w tutku. prawie mialem pelne gacie k***a
http://www.we-dwoje.pl/p/a/9/9/1/162..._sylwester.jpg
pozostaje uaktualnic do 4.20:szczerb:

Berion 06.08.2012 17:38

Cytat:

Napisany przez Diabolique (Post 1217821)
kurde :)
5 dumpow z progsa Memdump o nazwie flash_stor_35500.bin i wadze 16777216 bytes.

Sprawdź czy wszystkie są takie same i czy nie są uszkodzone. Link do devwiki w tutorialu, na stronie z Memdumpem.

Cytat:

w dev_blablabla/tmp mam plik eid_root_key wazacy 48 bytes.
Pozostaje więc go wszczepić do obrazu flashki. Wgrać do konsoli i to by było na tyle. :)

To jest goły EID0. CEX2DEX i c2d v2 (v1 akceptuje tylko rozdziewiczony metldr) przyjmą go i wszczepią.

PS: Tak, jeśli użytkownik chce użyć programu eEID RKDumper to strony 5, 6 i 7 pomija, czyli strony na których opisane sa wypakowywanie metldr z obrazu i sprawy Linuksowe.

Diabolique 06.08.2012 17:13

kurde :)
5 dumpow z progsa Memdump o nazwie flash_stor_35500.bin i wadze 16777216 bytes.
w dev_blablabla/tmp mam plik eid_root_key wazacy 48 bytes.
teraz dalej z twoim tutkiem.
wypakowac metldr? po co, skoro dalej jest linuks a ja tego nie przejde bez klawiry :)
poza sprawdzeniem dumpow, pozostaje wrzucenie do programu cex2dex tych plikow i zrobienie z tego flasha.tak?

Berion 06.08.2012 15:05

5 dumpów *czego*? I co masz (nazwa mnie nie interesuje, tylko rozmiar/zawartość ;]) w "dev_hdd0/temp/" po użyciu eEID RKDumper?

Diabolique 06.08.2012 13:29

zrobilem wg twojego tutka w polaczeniu z tutkiem ps3hax, ale nie moge sprawdzic poprawnosci dumpow bo nie mam pliku dump_eid0.bin z tego co widze jest on uzyskiwany tylko pod linuksem.
mam 5 dumpow, porownalem i w zasadzie moge zrobic cos wiecej w tej kwestii?

Berion 27.07.2012 10:42

Sprawdź prawy górny róg ekranu, w zasadzie to już wczoraj powinieneś to zrobić...

- - -

BTW: Przyglądam się tematowi CEX <-> DEX ze szczególną uwagą i odczuwam, ogromną niechęć tzw. "elite developers" (elite oczywiście prześmiewczo ;]), którzy jak tylko mogą zniechęcają do konwersji, a nawet dezinformują. Ciekawe. 8-)

sergeron 27.07.2012 09:24

Dzięki za szybką odpowiedź. A co do exploita metldr to możesz przynajmniej dać podpowiedź gdzie go znajdę, bo w tych, które znalazłem nie ma wszystkich plików z tutoriala.

Berion 26.07.2012 23:10

Pierwszy się na pewno nada. "Trophy errors on GameOS" sugerują patche SS, a te są wymagane (przynajmniej mi się tak wydaje, nie testowałem innych bo nie mam flashera, a im częściej coś malujesz na flashce tym krócej pożyje - byc może to moja nerwica natręctw).

Używałem: 5C8E202E2A405F3B28A6BF10DB4E9C0B (nie wiem który to ;])

- - -

Aha, mnóstwo osób raportuje bricki przy powrocie na CEX (na NANDach są póki co 100%), ale jaki sens wracać na CEX to nie wiem (na chwilę obecną) jak jest DEX CFW 3.55 Rogero, który ma p&p i może służyć za donwgrader do 4.11 włącznie.

- - -

Dodałem FAQ:
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/p...ug/strona1.php

sergeron 26.07.2012 20:27

Czy mógłbyś podać link do exploita metldr? Te które znalazłem nie miały wszystkich plików podanych w tutorialu. Przy okazji, które CFW Glevanda polecasz?

Cytat:

CFW355-OTHEROS++.PUP
---------------------
* OtherOS++
* Dispatcher Manager patch (trophy errors on GameOS)
* Half of HDD space reserved for OtherOS++

CFW355-OTHEROS++-22GB.PUP
--------------------------
* OtherOS++
* No Dispatcher Manager patch (no trophy errors on GameOS)
* 22GB of HDD space reserved for OtherOS++

CFW355-OTHEROS++-EIGHTH-HDD-SIZE.PUP
-------------------------------------
* OtherOS++
* Dispatcher Manager patch (trophy errors on GameOS)
* 7/8 of HDD space reserved for OtherOS++

CFW355-OTHEROS++-SPECIAL.PUP
-----------------------------
* For QA flag

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:39.