Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 28.12.2007, 11:49   #1
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,164
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
[ARTYKUŁ] [XBX] Tworzenie kopii zapasowej dysku

Cytat:
Napisany przez CDRinfo.pl
Niniejszy tutorial opisuje w jaki sposób wykonać kopię (obraz), całego dysku z Xboxa na komputerze. Jako, że użyty przez Microsoft system plików (FATX) nie jest rozpoznawany przez jakikolwiek OS, a sam dysk jest zablokowany unikalnym dla każdego modelu konsoli kluczem, trzeba się trochę nagimnastykować.
Zapraszamy do przeczytania artykułu: [XBX] Tworzenie kopii zapasowej dysku i operacje na plikach bezpośrednio na PC
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.01.2009, 18:43   #2
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2009
Posty: 5
sstan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
Dzięki za ten artykuł, pozwala on uniknąc wielu kłopotów. Ja mam do Pana pytanie następujące, a wynikające z mojego obecnego problemu:
Dysk przerobionego xboxa został odblokowany i koniec... pojawił się błąd 05 - brak dostępu do dysku. Owszem na PC widzę go przy pomocy xexplorera360, tak jak pan to opisał, ale jak go zamknąc to nie mam bladego pojęcia. Żaden z lockerów jakie ściągnąłem z netu nie potrafi tego zrobic. Czy może mi Pan w tej kwestii coś doradzic, czy zostaje mi już tylko chip? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc, bo siedzę nad tym problemem już drugi dzień. Pozdrawiam
sstan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2009, 19:04   #3
Forumator
 
Avatar użytkownika Trilu
 
Data rejestracji: 15.02.2008
Posty: 854
Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zapewne posiadałeś softmoda i nie zrobiłeś Backupu eepromu ,jeśli jest tak jak piszę to pozostaje wyciągnięcie eepromu z płyty xboxa i zlokalizowanie klucza od dysku,potem pozostaje zablokować dysk.
Zawsze można zamontować chip ,może są jeszcze inne metody.
Zapewne znajdzie się ktoś wiedzący więcej na owy temat;]
Trilu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2009, 20:35   #4
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 16,982
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Innych metod nie ma właśnie.

---

Odpuśćmy sobie 'per Pan' - to jest internet, "zwykłe forum publiczne", dlatego myślę że takie 'oficiale' są zbędne.

Napisałem:
Cytat:
UWAGA: Jeśli nasza konsola jest "przerobiona" bezchipowo (soft-mod), trzeba najpierw odczytać z EEPROMu klucz do dysku (HDD Key), zaś sam HDD trzeba odblokować na PC za pomocą programu HDD Unlocker/Locker (i w taki sam sposób go później zablokować, inaczej Xbox wyświetli error 6). To samo tyczy się modchipów z biosami, które wymagają zablokowania dysku!
Jeśli miałeś soft-mod dlaczego tego nie zrobiłeś? Teraz najmniej inwazyjną rzeczą będzie kupno modchipa i jego wlutowanie. Polecić mogę DuoX2 Lite (tylko nie DuoX2 Lite Cromwell Edition bo te mają bios Cromwellowski, który odpala tylko homebrew). Na tym "zwykłym" będzie na pewno Evox M8+. Półtora roku dałem za niego 50zł i w takiej cenie można chyba jeszcze dostać chipy tego kalibru (vide Aladdiny).

Teraz trudno o chip, nawet takie jakie ww. wymieniłem. Od biedy, jeśli pozwala na to Twój model płyty głównej wlutować SST na podstawce (tzw. cheapmod), ale te konkretne kości już dawno wycofano z rynku. No i musiałbyś mieć jeszcze programator.

Czeka Ciebie dużo pracy i kłopotu z tym. Dlatego trzeba czytać wszystko uważnie. Zawsze.

Jak nie czujesz się na siłach w lutowaniu, nie możesz znaleźć do kupienia chipa etc. etc. to zapytaj Juchy'ego albo Maldini'ego może jeszcze mają jakieś chipsy, albo chociaż odczytają Ci klucz z EEPROMu to będziesz mógł zablokować sobie dysk i uratować konsolę (wystarczy wtedy wysłać samo mobo oczywiście).



PS: Programy do blokowania/odblokowywania HDD nie robią tego magicznie i nie czytaja w myślach. Trzeba w nich podać swoje hasło do HDD, a te jest unikalne dla każdego modelu Xbox'a z osobna. Niestety.

PPS: w tutorialu jest też błąd bo powinien być właśnie e5, a nie e6. Pisałem z pamięci. Dobrze, że mi przypomniałeś to w nowym tygodniu poprawię. ;]
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Ostatnio zmieniany przez Berion : 10.01.2009 o godz. 20:40
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2009, 22:35   #5
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2009
Posty: 5
sstan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam klucz (hdd key)

mam klucz(hhd key) klucz udało mi sie odczytac z płytki która mam do xboxa na której jest backup,bios,hddkey i jakies rózne rzeczy. Co do dysku to odblokowałem go w xbox i jak wyłączyłem konsole to sie juz wiecej nie załaczyła (błąd 05), a dysk jak podpinam pod kompa to za pomocą xplorera 360 moge na niego wejsc i przeglądac co na nim jest. Teraz chodzi oto zeby go jakos za pomocą kompa zablokowac. Piszecie ze za pomocą HDD Unlocker/Locker mozna to zrobic ale jaka jest poprawna nazwa tego programu ?? bo niemoge nic takiego za cholere na necie odnalesc a moze ktos ma taki program i podesłał by mi ? był bym bardzo wdzieczny.
sstan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2009, 22:55   #6
Forumator
 
Avatar użytkownika Trilu
 
Data rejestracji: 15.02.2008
Posty: 854
Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Programy do xboxa znajdziesz na xbins,link do programu http://www.sendspace.com/file/6s8gwj
Jeśli na owej płycie posiadasz backup eepromu z Twojej konsoli, to wszystko będzie działać po zablokowaniu.
Trilu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.01.2009, 01:42   #7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2009
Posty: 5
sstan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
błąd 06

Trilu dzięki za pomoc Sciągnąłem jakis programik do blokowania i odblokowywania dysku który z zrzuciłem na dyskietke (flopy) i odpaliłem z dosu. Wykryło mi dysk xboxa i go zablokowałem tak wiec hd key który był zapisany na płycie od xbox jest dobry, ale po zablokowaniu dysku i włozeniu go do xboxa wywala mi bład 06. Gdy na nowo na kompie odblokowałem dysk z dosu i włozyłem do xboxa to tez wywala mi bład06. Próbowałem też z płytki xboxa przegrywac tego eeprom i odpalac ale wogóle nic - xbox startuje i wywala nadal bład 06. Teraz nawet gdy dysk xboxa jest odblokowany i podpiety pod kompa to program Xplorer360 wyswietla taki komunikat:could not find a FATAX drive to open, choc manager urządzeń go widzi. Co teraz moge zrobic ?? Co w ogóle sie da jeszcze zrobic ??
sstan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.01.2009, 09:00   #8
Forumator
 
Avatar użytkownika Trilu
 
Data rejestracji: 15.02.2008
Posty: 854
Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Klucz który wgrałeś nie był jednak od Twojej konsoli,teraz xbox wyświetla błąd 06 gdyż nie może go odblokować.
Jak klucz nie jest poprawny to się tak dzieje ,żę po odblokowaniu Xplrer360 przestaje widzieć partycję ,choć tam są .
Dlaczego tak się dzieje ,sam jestem ciekaw ;]
Zrobić możesz tylko to wymienił Berion,daj zamontować chipa lub zamontuj go sam.
Trilu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.01.2009, 13:40   #9
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2009
Posty: 5
sstan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Teraz to wygląda tak ze dysk jest niby cały czas zablokowany i nawet jak próbuję go odblokowac w dosie, to niby pisze ze DONE, a przychodzi co do czego to dysk jest nadal zablokowany. A co do tych hdd key, to mam 2 - jeden to taki hddlockedisablepassword xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 a drugi to cos takiego xboxhdkey xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx xx czyli jest krótsze. Obydwoma próbowałem odblokowac teraz dysk i niby pisze Done, a nic z tego. Co do zablokowania dysku to zablokowałem go tym dłuzszym hasłem, a odblokowac go niemoge. Moze jakims innym programem ?? Mam taki HDD Unlock Wizard i ten programik mi wyswietla ze ten dysk jest zablokowany i chodzi normalnie w windowsie, tak ze nie musze tego robic z dosu, ale odblokowac nim niemoge, bo pisze ze musze ten dysk podpiąc jako master a nie slave. Ale gdy tak ustawie zworki to komputer sie nie załacza bo startuje z dysku od xboxa i lipa a moze jest jakis inny programik który nie bedzie wymagał przełozenia zworki na master ??

Sukces!!!! udało mi sie dysk odblokowac innym programem z dosu i dysk jest odblokowany.Teraz xbox wyswietla mi spowrotem błąd 05, a komp widzi dysk. Co do blokowania dysku to próbowałem obydwoma hdd keyami go blokowac i nic. Gdy jest zablokowany jednym czy drugim to błąd 06, a jak jest odblokowany to bład 05. Powyższy problem pojawia się gdy używam haseł sczytanych z płyty do xboxa. W jaki sposób moge odczytac hasło z dysku xbox na kompie ?? Za pomocą Xplorer360 próbuję robic backupa ale dochodzi za wiekszą połowe ale pózniej staje i nic. Czy muszę jakoś zrobic tego backupa czy moge jakos inaczej zczytac hasło z dysku ?? Help me please!!!

Ostatnio zmieniany przez Berion : 11.01.2009 o godz. 20:44 Powód: //dp
sstan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.01.2009, 20:52   #10
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 16,982
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Nie rozumiem tego co napisałeś. Straszny chaos.

--- ---

dysk zablokowany = brak możliwości odczytu jego na PC
dysk odblokowany = możliwość odczytu na PC

Jeśli dysk zablokowałeś SWOIM hasłem to nie będziesz mieć na konsoli error 5, tylko uruchomi się tak jak zawsze. Jeśli nadal masz e5, to znaczy, że dysk nadal jest niezablokowany.

---

Nie odczytasz hasła do dysku na komputerze. Po to te hasła są właśnie, aby uniemożliwić dostęp do danych na nim z poziomu PC. ;]

Jest kilka metod brute force'owych na usunięcie hasła, ale nie odczytanie.

---

Cytat:
Za pomocą Xplorer360 próbuję robic backupa ale dochodzi za wiekszą połowe ale pózniej staje i nic
Jakiej wersji tego programu używasz? Program jest w wersji beta, o czym świadczy jego nazwa. Ja jednak nie miałem żadnych problemów na wersji, na której testowałem.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Ostatnio zmieniany przez Berion : 11.01.2009 o godz. 20:54
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.01.2009, 22:44   #11
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2009
Posty: 5
sstan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hasła i hdd key odczytałem na kompie bez problemu przy użyciu programu do czytania eepromu. Tym hasłem z eepromu bez problemu zablokowałem hdd. Po włożeniu dysku do xboxa znowu wywala błąd 06. Ponowna próba odblokowania dysku na kompie z dosu za pomocą programu unlockx.exe i przy użyciu tego samego hasła którym go zablokowałem nie daje efektu i teraz nie można hdd odblokowac.... I co teraz można zrobic?
sstan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.01.2009, 23:18   #12
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 16,982
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Mówiłem o HDD. Logiczne jest przecież, że skoro ktoś Ci zrobił obraz EEPROMu i nagrał na płytę to go z niego wydobędziesz. Błąd 6 to zły klucz do dysku - czyli to nie Twój EEPROM albo nie ustawiłeś z powrotem zworki na CS.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO