![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 | ||
![]() |
Karta SD do vity
Co według was lepsze do vity?
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Testowalem z 10 roznych poprzez kingsone,sandisk,samsung i inne i nie widzialem roznicy , jak bierzesz to najlepiej ta ktora ma dozywotnia gwarancje , jedyne na co trzeba uwazac to rozmiar klastra w czasie formatowania zrobisz za male i bedzie sie strasznie mulic , z tego co pamietam to chyba optymanie bylo 1024 albo 2048 ale pewnosci nie mam jak bedzie za wolny transfer i instalacja w vicie to wiekszy klaster pomaga
![]()
![]() |
#3 |
![]() |
Dzięki, w takim razie biorę tę z dożywotnią gwarancją. Bankowo te karty w formacie sdxc są prawidłowo rozpoznawane przez vitę? Do tej pory używałem zwykłych sdhc o pojemnościach nie większych niż 32gb.
// O tej zmianie rozmiaru jednostki alokacji nie wiedziałem. Zawsze dawałem na "domyślny rozmiar". |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
Jakbyś miał chwilę i by ci się chciało to dałbyś radę sprawdzić jaką masz wielkość klastra w karcie sd podłączonej do vity? Wystarczy podpiąć kartę do pc (może być z adapterem SD), kliknąć na nią prawym i dać "formatuj". Powinno się pokazać ile obecnie wynosi klaster.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Doszła do mnie karta Micro SDXC 64GB i miałem okazję przetestować. Okazuje się, że jest zupełnie odwrotnie. Jeśli przy formatowaniu karty ustawi się na rozmiar alokacji inny niż "domyślny" to aplikacje otwierają i instalują się kilkanaście razy wolniej, o ile nie dłużej... Przy klastrze 2048bajtów zainstalowanie jakiegokolwiek pluginu, albo aplikacji to co najmniej kilka minut czekania. Sam "autoinstaller.vpk" instalował mi się z 15 minut. I przy każdym klikaniu "x", żeby potwierdzać instalację trzeba było czekać kilka minut.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Nic nie jest odwrotnie domyslny klaster ma 128KB przy tej wielkosci karty, co przy duzej ilosci plikow zajmuje mase miejsca z karty wiec wcale nie jestes taki cwany jak ci sie wydaje
![]()
![]() |
#7 |
![]() |
Wziąłem przed chwilą kartę MicroSDHC 16gb. Przeformatowałem ze standardowego FAT32 (32KB domyślnie) na exFAT z 2048 KB. W Vicie praktycznie nie daje się jej używać, bo chodzi jak ślimak. Nawet podłączając do adaptera i próbując na nią coś nagrać transfer jest tak żałosny, że mały pliczek przegrywa się z 20 razy dłużej niż przy systemie plików FAT32 i z mniejszym klastrem 32KB.
Nawet biorąc tę samą kartę SDHC 16gb i przeformatowując raz na exFAT (domyślny rozmiar alokacji - czyli 32KB) drugi raz na exFAT (2048 KB) i wsadzając do vity, to i tak ta, na której jest 32KB chodzi znacznie szybciej od tej 2048 KB. Ostatnio zmieniany przez Sc0rpow : 23.04.2019 o godz. 01:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisalem
![]()
![]() |
#9 | |
![]() |
Przeczytałem
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jaka karta SD najlepsza do samochodowego rejestratora jazdy ? | wlodarek1 | Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB | 6 | 20.08.2018 11:46 |
karta SD | MilkyWayPL | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 2 | 14.03.2010 10:17 |
problem z karta pamieci Transflash(micro sd) | Damianos L | Off topic | 2 | 15.01.2007 13:46 |
Karta SD do Panasonic Lumix | Zagraj | Fotografia | 14 | 01.03.2006 14:54 |
Karta SD proszę o pomoc | gregruda | Fotografia | 6 | 24.02.2006 13:50 |