Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Łączenie dwóch obrazów gry na PSX (https://forum.cdrinfo.pl/f106/laczenie-dwoch-obrazow-gry-psx-93190/)

Berion 05.10.2014 18:12

Nie używaj auto boota (czyli nazwy PSX.EXE bez SYSTEM.CNF do niego prowadzącego) bo niektóre PS2 tego nie zabootują.

A po drugie to jak usunąłeś z tego filmiku dodatkowe dane - bo usunąłeś prawda? :P Jak nie to się gra zawiesi po wczytaniu tego pliku, albo w najlepszym razie go pominie (zależy jak programiści napisali obsługę błędów odczytu).

Halas19 04.10.2014 21:37

Oczywiście, że się odpala - napisałem to wcześniej ;p
Więc to idzie tak:
Z obu płyt wydobywamy wszystkie pliki i foldery i wpakowujemy do osobnych folderów np. CD1/CD2.
Do wydobycia plików ZMOVIE.STR trzeba użyć IsoBuster'a - funkcja "kopiuj binarnie raw (2352 b/blok)". W folderze CD2 należy usunąć pliki:
- MGS / BRF.DAT
- MGS / FACE.DAT
- MGS / MGS2.EXE
- SLES_113.70
- SYSTEM.CNF
W tym samym folderze należy też zmienić nazwy następujących plików:
- z MGS / DEMO.DAT do MGS / DEMO.002
- z MGS / RADIO.DAT do MGS / RADIO.002
- z MGS / STAGE.DIR do MGS / STAGE.002
- z MGS / VOX.DAT do MGS / VOX.002
- z MGS / ZMOVIE.STR do MGS / ZMOVIE.002
W folderze z zawartością CD1 trzeba usunąć SYSTEM.CNF i przemienić nazwy następujących plików:
- z MGS / DEMO.DAT do MGS / DEMO.001
- z MGS / RADIO.DAT do MGS / RADIO.001
- z MGS / STAGE.DIR do MGS / STAGE.001
- z MGS / VOX.DAT do MGS / VOX.001
- z MGS / ZMOVIE.STR do MGS / ZMOVIE.001
- ze SLES_013.70 do PSX.EXE
Pliki z folderu CD2 przerzucić do CD1, a w zasadzie tylko to co zostało w podfolderze MGS. Teraz trzeba wyedytować w hex'ie plik MGS/MGS1.EXE :
- DEMO.DAT na DEMO.001 (offset D2Dh)
- VOX.DAT na VOX.001 (offset D38h)
- ZMOVIE.STR na ZMOVIE.001 (offset D43h)
- RADIO.DAT na RADIO.001 (offset D5Ah)
- STAGE.DIR na STAGE.001 (offset D66h)
Kiedy już mamy to wszystko budujemy obraz w CDGEN'ie; powinien wyglądać tak:
PSX.EXE - LBA 23
MGS - LBA 202
MGS / BRF.DAT - LBA 203 (reszta ustali się sama, ważne aby tylko zachować kolejność plików)
MGS / DEMO.001
MGS / DEMO.002
MGS / FACE.DAT
MGS / MGS1.EXE
MGS / RADIO.001
MGS / RADIO.002
MGS / STAGE.001
MGS / STAGE.002
MGS / VOX.001
MGS / VOX.002
MGS / ZMOVIE.001
MGS / ZMOVIE.002
Nie nazywamy kompilacji - kasujemy "CDGENPS2", zostawiamy puste pole.
Zapisujemy obraz w *bin/cue. Gotowy obraz powinien mieć 1,27 GB. To jeszcze nie koniec; żeby gra właściwie się wyświetliła trzeba do gotowego obrazu dokleić w hexie licencję gry europejskiej - offset od 0h do 92F0h; trzeba po prostu podmienić kod. Po wszystkim wiadomo, plik należy nadpisać.
Na koniec jeszcze tylko konwersja obrazu do *.VCD i heja.
Trochę przydługa instrukcja, ale mam nadzieję, że zrozumiała :)
Potrzebne programy:
- IsoBuster 3.4 (do ekstrakcji ZMOVIE.STR)
- HxD (do hex-edycji)
- CDGENPS2 3.0 (do zbudowania poprawnego obrazu)
- CUE2POPS v2.1 BETA 1 (do właściwego skonwertowania niestandardowego obrazu do *.VCD)
Wsio :)

edit:
Gra odpala się poprawnie, ale jeszcze nie zdążyłem sprawdzić jak wygląda kwestia zmiany płyt; wiem tylko, że wg. instrukcji powinno to wyglądać tak, że w momencie kiedy pojawia się napis "Insert Disc" wywołujemy POPS'owe IGR i plik TROJAN_9.BIN uwieszczony w folderze __common/POPS/MGS/VMC powinien wywołać oczekiwaną zmianę płyt.
Mam nadzieję, że będzie on działać, bo generalnie TROJAN został napisany dla wersji francuskiej, ale w zasadzie niczym się one nie różnią (zawartość plików) prócz wbudowanego języka.

Berion 04.10.2014 20:30

Aaa, ja myślałem że zabootowałeś grę z PSXa i mrozi się na ekranie z niebieskimi napisami, grze straszą*że będziesz smażył się w piekle za to co zrobiłeś. ;)

To może napisz co konkretnie robiłeś... bo tak to możemy sobie pisać długo i namiętnie o niczym. ;p

Jak rozumiem:
1. Kopiujesz pliki z obu płyt (to ten MGS, tak?)
2. Jeśli któryś się powtarza, a mają inne sumy kontrolne, co oznacza że się różnią, zmieniasz im nazwy i zmieniasz nazwy też wewnątrz PS-X EXE, tak?
3. SYSTEM.CNF prowadzi do pierwszego EXE, tak?
4. Kompilacja to mode2 (bloki po 2352b), jedna, zamknięta sesja, tak?

Czy w ogóle sprawdzałeś czy Twoja kompilacja albo ta gra się odpala? Od tego trzeba byłoby zacząć. :P Czyli po prostu:
1. Sprawdź czy oryginalna gra chodzi na POPSie.
2. Jeśli tak to sprawdź czy przepakowana chodzi.

Halas19 04.10.2014 19:22

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1294683)
IGR nie będzie działać z grami na PSX, to normalne. Żadna aplikacja nie będzie, ani po stronie EE, ani też IOP.

Chodziło mi o wbudowany w POPS'a IGR ;)
Ten niebieski ekran z "chińszczyzną" od BBNavigator'a ;p

Berion 04.10.2014 18:51

IGR nie będzie działać z grami na PSX, to normalne. Żadna aplikacja nie będzie, ani po stronie EE, ani też IOP.

Halas19 04.10.2014 18:43

No i w końcu zwycięstwo :D
Gra włącza się bez problemu, jedyne zmartwienie to teraz tylko to czy obraz jest skonstruowany poprawnie dla pliku-oszusta, który pozwala na przeskoczenie pomiędzy płytami ;p Ale to oczywiście tylko kwestia czasu - trzeba się zabrać do roboty ;)

Halas19 04.10.2014 15:58

Mam progres; co prawda nieduży, bo moja kompilacja dochodzi tylko do informacji o piractwie (tej niebieskimi literami na początku gry) i zawiecha - nawet IGR nie działa.
No i ciekaw jestem jeszcze jak krHACKen zrobił obraz o wielkości 1240 MB - mi najmniejszy wyszedł 1,27 GB...

edit;
poprzednie kompilacje chociaż wydawały się najbardziej rozsądne (z punktu widzenia poradnika krHACKen'a) nie włączały się w ePSXe, z powodu nieprawidłowego LBA - CDGEN ustawiał LBA pierwszego pliku w folderze "MGS" na takie samo jakie miał folder. Spróbuję na POPS'ie i zobaczymy :p

Berion 27.09.2014 21:58

POPS wymaga licencji na pierwszych sektorach (to jest ten napis, który pojawia się pod logo PlayStation) i poprawnych ECC (jeśli robiłeś obraz od podstaw to będą ok, ale jak wymieniałeś ręcznie jakiś plik to nie będą). ePSXe (jak większość emulatorów) patchuje to w locie (tak samo jak Libcrypt jeśli był używany).

Są gry, które sprawdzają LBA jednego lub więcej plików.

Halas19 27.09.2014 14:35

ok, na POPS'ie nie poszło - ale wykryłem swój błąd, może to było powodem :p
w każdym razie nie zaprzestaję prób :)

loki7777 27.09.2014 10:49

Tym, ze emulator odtworzy to poprawnie to sie nie przejmuj - on lyknie prawie wszystko;)

Halas19 27.09.2014 09:43

Dobra. W końcu udało mi się zbudować (chyba) poprawny obraz - póki co sprawidziłem to w ePSXe, tam działał bez problemu. Teraz jestem ciekaw jak to będzie z POPS'em; oby tak samo ;)
W ogóle do obrazu musiałem dodać DUMMY (290MB), żeby CD/DVD-ROM GEN chciał zbudować mi ten obraz. I co zadziwiło mnie jeszcze, że przerabiałem grę PAL'owską, obraz licencjonowany w PAL'u, a ePSXe wykrył jako NTSC.

Berion 25.09.2014 11:17

Skoro masz problemy z wypakowaniem z obrazu plików to myślałem, że leżą na leap sektorach. W przeciwnym razie nie ma sensu mordować się z mode2 i nie wiem w czym masz problem. :P

Halas19 23.09.2014 23:44

Spoko :)
Zanim zdążyłem odczytać ten post to znalazłem już w necie instrukcję na ten temat - dość stary artykuł, ale na temat :)

Berion 23.09.2014 22:16

I po co Ci ten szmelc? To antyczny program, z czasów kiedy napędy nie obsługiwały RAW DAO 96. Na dodatek jest w CLI. brrr ;]

Jeśli jakiś plik gry leży na leap sektorach to musisz skopiować go nie w mode 1 tylko w mode 2 czyli nie w blokach po 2048, a 2352. Utrudnia to edycję bo trzeba się tych "nadmiarowych danych" jakoś pozbyć, a potem z powrotem dodać do obrazu.

Wypakować możesz CDMage lub ISO Busterem, ale wsadzić takie coś z powrotem to chyba tylko CDMage potrafi. Nie zapomnij potem naprawić bloków odpowiedzialnych za korekcję błędów bo nie będą się zgadzać po podmianie (programem ECC Regen).

Halas19 23.09.2014 10:33

Poszukuję właśnie jednego programu programu... Szukałem już w różnych miejscach, ale nigdzie nie było żadnego linku do pobrania.
Chodzi o PSX2HD.
krHACKen używał tego programu, żeby wyodrębnić te nieszczęsne pliki z rozszerzeniem *.str .
Może ktoś tu będzie wiedział gdzie znaleźć ten program lub posiada go na swoim dysku.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:55.