Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 30.10.2017, 11:43   #1
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 91
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moje boje z PS2 OPL, HDL i HDD

Cześć,

Rozpocząłem w innym dziale (kwestie typowo sprzętowe), a kończę (mam nadzieję!) w Homebrew.
Nie wiem dlaczego, ale OPL 0.9.2 nie wykrywa dysku, a OPL 0.9.3 tak. Dodatkowo: OPL 0.9.3 pomimo tego, że wg list jest kompatybilny z daną gra to zawiesza konsolę, na etapie ładowania, a tę sama grę bez problemu odtwarza... HD Loader 0.8c (by KAN). :-D
Z niewyjaśnionych przyczyn HDD dalej nie jest widziany przez u/wLanuchElf'a (4.43 bodajże).
WTF? W czym tkwi problem?
Bartek^ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.10.2017, 17:05   #2
Games Maniac
 
Avatar użytkownika Haker120
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 789
Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Dysk został poprawnie sformatowany?
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
Haker120 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2017, 18:22   #3
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 91
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Formatowałem za pomocą WinHIIPa 1.76 (28bit HDLoader).
Bartek^ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2017, 18:35   #4
Games Maniac
 
Avatar użytkownika Haker120
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 789
Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Format pełny czy szybki? Przy szybkim i partial zawsze miałem problemy.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
Haker120 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2017, 20:52   #5
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 91
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W takim razie jutro spróbuję z pełnym/wolnym.
Bartek^ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2017, 21:18   #6
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,177
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A czemu nie na 48bit format ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2017, 06:40   #7
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 91
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No właśnie. Jakie ma to znaczenie?
Bartek^ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2017, 07:01   #8
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,355
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jaki rozmiar dysku?
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2017, 07:44   #9
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 91
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
250 GB
Bartek^ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2017, 09:35   #10
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,177
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jak najbardziej 48bit powinno byc , ale to nie wszystko , najlepiej od razu wgrac modowany obraz na dysk takiego gotowca z browserem 2.0 i miec to z glowy i odpalac wszystko z dysku
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2017, 10:46   #11
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 91
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pamiętam misiozol, że pisałeś mi o tym gotowcu w poprzednim temacie. Nie bardzo wiem na jakiej zasadzie to działa, ale poczytam. Sprawdza się w praktyce?

Sformatowałem dysk jak radził mi Haker120. Dłuuugo to trwało i dalej nic. uLanuchElf nie widzi dysku, HDD Checker tak samo. Może to wina samego dysku?

Sprawdziłem z fabrycznym dyskiem pierwszego Klocka: to samo.

BTW. Zworki na dysku powinny być ustawione na master, slave czy cable select? W różnych miejscach w sieci spotykam się ze sprzecznymi informacjami.

Ostatnio zmieniany przez Bartek^ : 31.10.2017 o godz. 11:35
Bartek^ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2017, 12:06   #12
Games Maniac
 
Avatar użytkownika Haker120
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 789
Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ja mam master i działa. Może dyski niekompatybilne?
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
Haker120 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2017, 13:34   #13
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 12.10.2009
Posty: 276
Iskander zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zacznijmy od tego co to jest za Network Adaptor. Bo stawiam dolary przeciw orzechom, że oryginalny jak dresy Adidasa z czterema paskami. W kodzie OPL coś było mieszane ze sterownikami, przez co klony nie działały tak jak powinny. Na wszelki wypadek spróbuj na najnowszej becie:

http://psx-scene.com/forums/f150/ope...leases-156209/

wLaunchELF też może nie widzieć dysku z tego samego powodu. To są niestabilne wersje. Spróbuj ze sprawdzonym uLELFem 4.42.

Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Jak najbardziej 48bit powinno byc , ale to nie wszystko , najlepiej od razu wgrac modowany obraz na dysk takiego gotowca z browserem 2.0 i miec to z glowy i odpalac wszystko z dysku
Ja bym się w to nie pakował. Oprogramowanie $ony obsługuje 28-bitowe LBA. Z tego co wiem te hackowane wersje HDDOSD są niestabilne. Nawet kHn nie polecał tego używać (zresztą, to nie on zrobił ten obraz dysku - krHACKen używał zmodyfikowanego instalatora ze scenowym ATAD.IRX).
Iskander jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2017, 14:03   #14
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 91
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Iskander Podgląd Wiadomości
Zacznijmy od tego co to jest za Network Adaptor. Bo stawiam dolary przeciw orzechom, że oryginalny jak dresy Adidasa z czterema paskami.
Tak, to chiński klon. Wiedziałem o tym już na etapie kupna. Oryginalny NA jest praktycznie nie do dostania.

OPL 0.9.3 widzi gry, ale jakby nie reaguje na zmiany trybów (np wg listy kompatybilnosci GT4 wymaga uruchomienia z wyłączonym IGR - po wyłączeniu gra się zawiesza po pierwszych napisach tak samo jak z domyślnymi ustawieniami), a OPL 0.9.2 w ogóle nie widzi dysku.

Dyski kompatybilne zgodnie z listą w sieci. Tym się nawet kierowałem przy kupnie.

EDYTA: Pany! Przełom! uLE 4.42 widzi dysk w HDD Managerze! :-D Teraz jeszcze czeka mnie do rozwikłania problem z OPL i jesteśmy w domu.

Ostatnio zmieniany przez Bartek^ : 31.10.2017 o godz. 14:08
Bartek^ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2017, 14:35   #15
Games Maniac
 
Avatar użytkownika Haker120
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 789
Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Haker120 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Moja reakcja XD



Good job! Co do OPL, przetestuj wersję 0.8.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
Haker120 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Open PS2 Loader (OPL) skkn Homebrew 403 11.08.2017 20:40
PS2 - Jak and Daxter Zaginiona Granica z HDD cobra2000 Homebrew 5 26.06.2015 17:03
Czy moje ps2 czyta pendrive? kliminho Inne 7 05.06.2010 10:13
Mam Ps2 i HDD i co dalej ? KarolluZ Hardware 10 21.03.2008 14:35
ELF-Pack - obraz z programami dla PS2 (uLE, SMS, HDL, OPL, ESR, FMCB etc.) Berion Homebrew 0 01.01.2008 17:51


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO