Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 11.03.2014, 13:51   #1
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 245
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
[NGC] FMCB z memorki? ;)

Witam.

Posiadam Gamecuba z Viperem i wbudowanym czytnikiem kart SD. Próbując odpalić jakieś gry z karty najpierw uruchamiam Swiss 0.3 z płyty DVD-R, a dopiero po uruchomieniu programu kombinuję (kompatybilność, nie wiem czego - gry, karty? generalnie - LIPA, nic się nie odpala, ale moje pytanie tyczy czego innego).

Moje pytanie jest następujące - czy da się w jakiś sposób przekopiować Swiss (w formie pliku DOL jak mniemam) na memorkę w taki sposób, żeby od razu po uruchomieniu konsoli uruchomiła się rzeczona aplikacja? Chcę wyeliminować całkowicie odczyt z fizycznego nośnika.

Pozdrawiam.
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.03.2014, 21:26   #2
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Meanthord Podgląd Wiadomości
Witam.

Posiadam Gamecuba z Viperem i wbudowanym czytnikiem kart SD. Próbując odpalić jakieś gry z karty najpierw uruchamiam Swiss 0.3 z płyty DVD-R, a dopiero po uruchomieniu programu kombinuję (kompatybilność, nie wiem czego - gry, karty? generalnie - LIPA, nic się nie odpala, ale moje pytanie tyczy czego innego).

Moje pytanie jest następujące - czy da się w jakiś sposób przekopiować Swiss (w formie pliku DOL jak mniemam) na memorkę w taki sposób, żeby od razu po uruchomieniu konsoli uruchomiła się rzeczona aplikacja? Chcę wyeliminować całkowicie odczyt z fizycznego nośnika.

Pozdrawiam.
Mi Swiss 0.3 r256 odpala prawie wszystko Może użyj innej karty SD? (Sformatuj ją najpierw niskopoziomowo). I najważniejsze - używasz "normalnego" Swissa? Bo dla Vipera jest osobna wersja.

Co do "głównego" pytania to tak jest taka możliwość ale tylko jeśli masz Viper Extreme (są dwie wersje Vipera - normalny i Extreme). Jeśli masz Extreme to wgrywasz sobie Cobra BIOS i będziesz miał możliwość odpalania DOL-i z wewnętrznej pamięci Vipera.

Poczytaj więcej:
http://www.gc-forever.com/forums/vie...hp?f=25&t=1375
http://www.gc-forever.com/wiki/index.php?title=Viper_GC
http://www.gc-forever.com/forums/viewtopic.php?f=4&t=18
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2014, 21:37   #3
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Ja się nie znam, ale czy Kobry nie zastąpił GC OS? Z tego co kojarzę to Cobra była pierwszym firmware do modchipów Viper.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2014, 21:45   #4
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Ja się nie znam, ale czy Kobry nie zastąpił GC OS? Z tego co kojarzę to Cobra była pierwszym firmware do modchipów Viper.
Nie GCOS tylko potocznie jest nazywany biosem. Autorowi chodziło o stworzenie aplikacji, która możliwościami oferowała by to co oferują chipy. Więc w teorii jeśli masz Action Replaya lub SD Media Launchera to odpalasz GCOS i możesz uruchamiać homebrew, dumpować dyski, odpalać kopie etc.

http://www.gc-forever.com/forums/viewtopic.php?f=37&t=4
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2014, 23:14   #5
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 245
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z tego co czytalem, to gcos to totalna kiszka . Problemy z odczytem wieloplytowych gier itp.
Gdzie dorwac wersje Swiss wylacznie dla Vipera?
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2014, 23:28   #6
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Pierwszy z linków, które podałem Ściągasz (r256 w tym wypadku) i w archiwum masz wersję dla Vipera (swiss-lz-viper.dol).
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.03.2014, 08:20   #7
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 245
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Kurde, nic mi nie działa, ani na zwykłym Swiss, ani na wersji dla Vipera. Dochodzi do napisu executing game 100% i stoi, nic się nie dzieje. Karta ma być FAT32? Może być HC czy musi być zwykła?
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.03.2014, 12:40   #8
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Swiss obsługuje SD/SDHC/SDXC. Jakiego adaptera SD używasz? W pierwszej kolejności spróbuj użyć innej karty SD (tak, FAT32) i innego obrazu gry.
__________________

Ostatnio zmieniany przez szczuru : 12.03.2014 o godz. 12:51
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2014, 09:00   #9
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 245
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Lipa.

Mój NGC jest dosyć kosmiczny, ale swojego rodzaju unikat - jak go kupiłem, to kable: zasilający i wizyjny (cinche) były przylutowane na sztywno do płyty głównej . Dalej - czytnik SD znajduje się w nietypowym miejscu (pod spodem konsoli, chyba tam gdzie BBA się wtyka) i kable zostały wlutowane na sztywno w slot memorki A (zatem zwykła MC musi być wetknięta w slot B, gdyż wetknięta w slot A zaburza pracę czytnika i swoją).

No, ale działa skoro w Swiss mogę przeglądać pliki na karcie i je uruchamiać, ale właśnie - zatrzymuje się na executing game 100% i kaplica. Dzisiaj popróbuję z innymi kartami.
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2014, 11:43   #10
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 245
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Sorry za post pod postem, ale znowu epic fail.
W końcu znalazłem kartę, która działa i odpala wszystko. Problem polega na tym, że - jak napisałem post wcześniej - czytnik SD jest podpięty pod port A. Z tego powodu gry nie mogą zrobić save`a, bo w porcie B żadna gra na starcie nie rozpoznaje memorki jako domyślnie podłączonej do tego portu (B). Gdyby czytnik SD podłączony był do portu B nie byłoby sprawy.
W Swiss niby można emulować MC w kwestii zapisu na SD, nawet tworzy się plik o nazwie memcard-coś tam, ale co z tego skoro to chyba kiepsko działa, np. Mario Kart przy takiej emulacji nie uruchamia się w ogóle.

Jakieś pomysły, podpowiedzi co z tym fantem zrobić?
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2014, 12:52   #11
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Meanthord Podgląd Wiadomości
Sorry za post pod postem, ale znowu epic fail.
W końcu znalazłem kartę, która działa i odpala wszystko. Problem polega na tym, że - jak napisałem post wcześniej - czytnik SD jest podpięty pod port A. Z tego powodu gry nie mogą zrobić save`a, bo w porcie B żadna gra na starcie nie rozpoznaje memorki jako domyślnie podłączonej do tego portu (B). Gdyby czytnik SD podłączony był do portu B nie byłoby sprawy.
W Swiss niby można emulować MC w kwestii zapisu na SD, nawet tworzy się plik o nazwie memcard-coś tam, ale co z tego skoro to chyba kiepsko działa, np. Mario Kart przy takiej emulacji nie uruchamia się w ogóle.

Jakieś pomysły, podpowiedzi co z tym fantem zrobić?
Emu_kidd (autor Swissa) wspominał o tej opcji, i jest ona dość wadliwa na chwilę obecną i nie zaleca korzystania z niej. Co do czytnika to ja też mam na stałe przylutowany do mobo, z tym że do portu B i dla mnie jest to rozwiązanie tymczasowe bo za kilka groszy zamówiłem to:
http://dx.com/p/wiikey-sd-card-adapter-for-wii-3993
(12zł, darmowa wysyłka).

Także zamów, a jak przyjdzie to odlutujesz ten aktualny czytnik
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.03.2014, 18:39   #12
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 245
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Masz racje, nie bede sie z tym pieprzyl, bo juz mam dosc kombinowania. Cena faktycznie smiesznie niska, nic, tylko brac .
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2014, 19:47   #13
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 245
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Kurde, nie daje mi to spokoju . Mam już normalny czytnik SD zamówiony z DX, wszystko działa, ale... cały czas denerwuje mnie odpalanie z płyty Swiss-a. W menu Vipera 2.1 jest opcja automatycznego zabootowania pluginów - może z tej strony dałoby się to ugryźć? Jak włączam tę opcję domyślnie na autostart, resetuję Gacka, to pojawia się napis Loading DOL i wisi... szczuru help .
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2014, 20:40   #14
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Spróbuj na SD wrzucić Swissa pod nazwą boot.dol.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.03.2014, 10:32   #15
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 245
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Trochę ogarnąłem wiedzy w temacie i co następuje: niestety Viper sam z siebie nie odpali z automatu DOL-a, tylko i wyłącznie pluginy, które mają inne rozszerzenie. Można co prawda przerobić DOL-a na plugin, ale Swiss zajmuje wtedy zbyt dużo miejsca i się nie mieści się do pamięci chipa. Można zrobić tak: SDLoad jako plugin, potem już z niego odpalić Swissa i jazda. Tyle, że SDload nie rozpoznaje dużych kart, więc znowu kicha.

Swoją drogą Swiss też jest jakiś toporny, nie da się ustawić żeby na dzień dobry odpalał listę gier z karty tylko za każdym razem trzeba wybierać źródło z SD itd.

Zniechęciłem się .
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Instalacja FMCB proneo Homebrew 8 06.08.2013 23:50
Problem z instalacją FMCB Bolopalilolo Homebrew 11 23.10.2011 09:32
[ps2] fmcb problem Open loader vectra Homebrew 6 27.06.2011 16:02
FMCB po polsku - pomocy! akira5 Hardware 3 15.10.2009 23:33
PS2 FMCB + save failed w grze silvver Homebrew 9 10.07.2009 15:06


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO