Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Open PS2 Loader (OPL) (https://forum.cdrinfo.pl/f106/open-ps2-loader-opl-85645/)

SMBA 21.03.2011 18:16

Te które będą współpracować z twoim dyskiem - szukaj i testuj ;)

tomo716 21.03.2011 16:33

To jakie będą najlepsze pod opl??

Berion 21.03.2011 14:35

Trzeba było napisać tak od razu. To zapewne kwestia USBD.IRX. USBA to bardzo stary program i używa bardzo starych modułów. OPL nowych, widać coś ten Twój dysk się z nimi gryzie. Bez rekompilacji OPL ze starszymi USBD nie odczytasz nic z niego, a i nie mam pewności czy te stare będą kompatybilne z OPL.

tomo716 21.03.2011 13:15

Defragmentowałem dysk i dzieliłem pliki programem UsbUtil. Mimo to nie widzi, w opl dysku a w advance widzi. Dodam, że w sms widzi dysk ale nie odczyta plików, w ulaunch tak samo. Nie wiecie jaki może być problem??

Berion 20.03.2011 23:16

Defragmentuj cały dysk, najlepiej aby żaden plik nie był pofragmentowany (ale nie wiem czy to jest tego przyczyną, plik z indeksem powinien być wczytany, a więc i lista gier).

Czy do dzielenia gier używałeś programu dla USBA? Wywal w diabły i przerzuć się na USBUtil (gry mniejsze od 4GB można trzymać w całości jako *.iso).

tomo716 20.03.2011 20:35

Hej, mam problem z OPL. Pod usb podłączyłem dysk 80gb, oczywiście system plików fat32. Kopiuje gry na dysk, USB Advance widzi gry a OPL nie. Nie wiecie co może być?? Zależy mi na opl bo na usb Advance nie wszystkie gry działają. Proszę o pomoc.

Berion 05.03.2011 22:28

"Jakaś bardziej skomplikowana procedura jest wymagana". :P

Gdzieś w tym temacie opisałem (nie pamiętam już bo ani razu jeszcze nie używałem).
Coś takiego:
mass:/OPL/_THM/
mc0:/OPL/THM

ethar 05.03.2011 22:23

No zapewne... Jednak dzielenie pliku na 8 części nie bardzo mi odpowiada, może gdybym mógł je wrzucić do jakiś folderów to by przeszło ;) No nic USBUtil pozostaje... Jak wygląda sprawa skinów i coverów w OP 0.8? Bezproblemowo je wgrywam do danego folderu np X:\USB\OpenLoader\covers ? Czy jakaś bardziej skomplikowana procedura jest wymagana ?;)

A apropo części myślałem o podzieleniu fizycznym obrazu, aktualnie nie wiem jak on wygląda ale zakładałem coś takiego że utworzyłbym 2 obrazy po 4GB, do obydwóch bym wrzucił pliki wspólne (tekstury/modele postaci - pod warunkiem że dałbym radę je rozpoznać) a osobno bym wrzucił levele/cutscenki. I dochodząć do jakiegoś momentu, powiedzmy np. walka z jakimś bosem zapisywał grę. Zmieniał obraz wczytał grę (obydwie party miały by ten level w obrazie) - Mogłoby to się udać, pod warunkiem że obraz płyty byłby podzielony w sposób gier istnie z PC - podkatalogi -textures\models\sound\movies itp itd... Tak wiem łatwiej zrobić to USBUtil:D

Berion 05.03.2011 22:14

Zastanawiałeś się jak OPL/USBA wczytają grę? Skąd będą wiedzieć, że plik X to część 1, a plik Y, 2? No właśnie - jak już setki razy było, oprócz po dzielonego/-ych obrazu/-ów jest jeszcze plik z index'em (ul.cfg), także prościej i szybciej jest użyć USBUtil.

ethar 05.03.2011 20:15

Trzeba będzie sprawdzić ;]

SMBA 05.03.2011 19:40

1. Tak, ograniczenia archaicznego systemu plików, jakim jest FAT32 ;)
Cytat:

Napisany przez http://pl.wikipedia.org/wiki/File_Allocation_Table
W roku 1997 rozmiar partycji FAT16 stał się zbyt mały. Klaster nie mógł być większy niż 32KiB, co dawało partycje o pojemności do 2GiB. Microsoft wprowadził nową wersję FAT32, zawierającą teoretycznie 32-bitowe numery klastrów. W rzeczywistości tylko 28-bitów było dostępnych dla numeracji. Oznaczało to możliwość adresowania do 268 435 438 klastrów. Partycje tego typu mogłyby mieć rozmiar wielu TiB, jednak ograniczenia napisanego przez Microsoft programu ScanDisk spowodowały wprowadzenie ograniczenia do 4 177 920 klastrów, co dawało partycje o rozmiarze ok. 124,55GiB (więcej informacji na ten temat). FAT32 jest obsługiwany przez systemy od wersji Windows 95 OSR 2 wzwyż (z wyjątkiem NT4).

2. Można utworzyć obraz płyty z podzieleniem na części:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...vd/strona1.php
ale nie wiem czy OPL obsługuje coś takiego.

ethar 05.03.2011 18:59

Swoją drogą zacząłem przygotowywać swój dysk zew. pod USB, dla Open Loadera i tutaj się nasuwają dwa pytania.
1. Wyczytałem że partycja sformatowana w systemie fat32 nie może być większa niż 124GB, czy to prawda, i czemu tak jest?
2. Posiadam GOW'a pierwszego, i drugiego. I tutaj nasuwa się pytanie, bo jak wiadomo Fat32 nie obsługuję plików powyżej 4GB, a gry są na nośnikach z podwójną warstwą... Za bardzo nie chcę ripować tych gier(okrajać ich z czegokolwiek). Czy istnieje możliwość podzielenia obrazu na dwie części? Czy jednak będę musiał podzielić obraz USBUntilem? Bardzo nie chcę tego robić, bo jestem estetykiem, i nie lubię gdy coś ma za dużo plików ;) Na dodatek SLUS_11900 czy inny znacznik, gdzie przy dużej ilości gier, nie będę w stanie spamiętać...

Berion 23.01.2011 14:16

Nośnik z którego odpalasz OPL nie ma znaczenia.

armorsnake 18.01.2011 09:11

Nic nie włączałem/wyłączałem, po prostu w KAŻDEJ grze miałem czerwony ekran i zawiecha konsoli. Być może trzeba OPLa odpalać z karty pamięci, lub też MC z FreeMCB mam w drugim slocie więc może to dlatego...

Berion 17.01.2011 17:43

A jakie opcję włączyłeś/wyłączyłeś dla danej gry?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:46.