Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Pomoc z super slim (https://forum.cdrinfo.pl/f106/pomoc-super-slim-98383/)

misiozol 29.04.2021 17:48

Pamietaj zeby to narzedzie z ps3 traktowac z dystansem bo i tak ci nie przeniesie wszystkiego a do tego bardzo lubi sie zesrac i dane ida w pi....

Meanthord 29.04.2021 14:53

Cytat:

Napisany przez Jolek (Post 1445114)
Nie ma sensu wkładać do PS3 dysku SSD.
Było robione wiele testów na ten temat.

Co do zapisów.
Możesz je skopiować (te niezabezpieczone) z Gra -> Narzędzie zapisanych danych
na dysk USB.
Te zabezpieczone możesz skopiować za pomocą multiMANa. Powinny być w dev_hdd0.
Nazwa gry odpowiada ID gry na płycie.

EDIT:

https://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/...ch/strona4.php.

Nie pamiętam tylko czy HEN pozwoli na bezproblemowe korzystanie z zapisów na innym dysku.
W razie czego zawsze można zrobić-> Ustawienia systemu -> Narzędzie do kopii zapasowych.

Dzięki za odpowiedź i konkretne informacje :spoko:.

misiozol 29.04.2021 14:32

Z tego co mi sie wydaje wymiana hdd nie zmienia zadnego z kluczy szyfrujacych wiec powinno byc OK

Jolek 28.04.2021 23:01

Nie ma sensu wkładać do PS3 dysku SSD.
Było robione wiele testów na ten temat.

Co do zapisów.
Możesz je skopiować (te niezabezpieczone) z Gra -> Narzędzie zapisanych danych
na dysk USB.
Te zabezpieczone możesz skopiować za pomocą multiMANa. Powinny być w dev_hdd0.
Nazwa gry odpowiada ID gry na płycie.

EDIT:
Cytat:

"dev_hdd0/home/numer-użytkownika/savedata/"
Save'y z gier dla PS3, również te z blokadą kopiowania (oczywiście ów blokada dotyczy wyłącznie XMB, a nie programów homebrew).
https://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/...ch/strona4.php.

Nie pamiętam tylko czy HEN pozwoli na bezproblemowe korzystanie z zapisów na innym dysku.
W razie czego zawsze można zrobić-> Ustawienia systemu -> Narzędzie do kopii zapasowych.

misiozol 28.04.2021 21:21

Eeee nie pamietam :D , pogrzeb w folderach z tego co kojarze jest tam co sie zwie save ;) , tak czy inaczej mozesz wsio skopiowac hurtem. a masz klucz szyfrujacy do hdd ?

Meanthord 28.04.2021 20:38

Ale moje pytanie pozostaje aktualne: w którym miejscy te save`y się znajdują?

misiozol 28.04.2021 20:21

To przekopiuj caly folder i z glowy ;)

Meanthord 28.04.2021 19:51

Mam hena na starym dysku i takowego zamierzam mieć na nowym ;).

misiozol 28.04.2021 16:20

I tak i nie :D , zalezy czy masz tam HEN wtedy przeniesiesz folder i gotowe, jesli nie posiadasz hen to sie sprawa komplikuje bo dysk jest szyfrowany.

Meanthord 28.04.2021 15:49

Mam zamiar uzbroić moją PS3 w dysk SSD. O ile ponowna instalacja gier, to nie problem, tak pytanie dotyczy save`ów. W którym miejscu się znajdują? Czy wystarczy, że skopiuję odpowiedni folder na pena, zainstaluję grę na nowym dysku i przegram tenże folder z pena ponownie w stare miejsce i będzie działać "od strzału"?

misiozol 01.01.2021 20:25

Cytat:

Napisany przez Meanthord (Post 1442131)
Dzięki wszystkim za porady, dlatego lubię to forum, sam konkret, a nie *******enie kocopołów ;).

misiozol, SS kupiłem właśnie dlatego, że jest najmłodszym modelem i może dzięki temu pochodzi najdłużej, szkoda mi czasu na reanimowanie trupów reballingiem ;). Zdaję sobie sprawę, że prawdziwy CFW byłby lepszy, ale co tam, pobawić się można i na super slimce.

Gry z PSX-a działają w multimanie od strzału, niestety mocno lagują (zacinają się, dźwięk rwie itp). Resztkami sił poczytałem coś o zgodności regionów (w sensie, że region konsoli i gry powinny być jednakowe), czyli co - odpalając Tekkena 3 NTSC mam ustawić na konsoli kraj USA? :) Problem do zgłębienia.

Super slim nie ma emulacji PS2, więc po odpaleniu ISO w multimanie wywala komunikat, że moja PS3 jest niekompatybilna. Pomógł program Jolka, co prawda też działa trochę dziwnie (program, nie Jolek ;) - po encrypcie ISO z PS2 wynikowy plik ma taką nazwę, że nie można z niego zrobić *.pkg, trzeba najpierw ręcznie zmienić jego nazwę i dopiero wtedy zbudować z niego *.pkg), ale ostatecznie udało mi się zainstalować Virtua Fighter 4 Evo na PS3. Działa. Uff...

Doceniam fakt, że mając PS3 można mieć jednocześnie gry z PSX-a, PS2 i oczywiście samego PS3, ale szczerze mówiąc kupa z tym zachodu. Jeszcze nie wiem czy zostanę z tą konsolą, na razie ciągle się bawię ;).

Pozdro wariaty :P.

Chcesz pelne wsparcie na ps2 to szukaj CECHA , inaczej pogodz sie z tym ze bedzie to zawsze kulawe. Co do SSlim to konstrukcyjnie nie rozni sie za wiele od 25xx/21xx wiec tu jestes w bledzie bo SSlim tak samo umiera i to bez znaczenia, lepiej bylo kupic rrod w 25xx i od razu postawic kulki z olowiem i miec go na lata bo to jedyna wada tych konsol, :czytaj: ekologia :fiu:

Jolek 01.01.2021 19:25

Usunąłem część o RAP-ach bo to niebezpiecznie zahacza o warez i piractwo.

Gry z PS1\PS2\PS3 (ISO) uruchamiaj za pomocą webMAN MOD (webMAN_MOD_1.47.32_Installer.pkg):
https://github.com/aldostools/webMAN-MOD/releases.

Spróbuj zainstalować wersję FULL, trzymając R1 podczas instalacji.

Z multiMAN też miałem problemy.

Dodatkowo podczas montowania gier z PS1 możesz przytrzymać L1 lub R1 aby wybrać jeden z emulatorów PS1.
webMAN MOD powinien poprawnie działać z grami które mają CDDA.

W IRISMANie jest jeszcze więcej emulatorów PS1 do wyboru. ;)

Fat (późniejsze modele) Slim i SS też ma emulację PS2, tylko że programową.

Meanthord 01.01.2021 19:04

Dzięki wszystkim za porady, dlatego lubię to forum, sam konkret, a nie *******enie kocopołów ;).

misiozol, SS kupiłem właśnie dlatego, że jest najmłodszym modelem i może dzięki temu pochodzi najdłużej, szkoda mi czasu na reanimowanie trupów reballingiem ;). Zdaję sobie sprawę, że prawdziwy CFW byłby lepszy, ale co tam, pobawić się można i na super slimce.

Gry z PSX-a działają w multimanie od strzału, niestety mocno lagują (zacinają się, dźwięk rwie itp). Resztkami sił poczytałem coś o zgodności regionów (w sensie, że region konsoli i gry powinny być jednakowe), czyli co - odpalając Tekkena 3 NTSC mam ustawić na konsoli kraj USA? :) Problem do zgłębienia.

Super slim nie ma emulacji PS2, więc po odpaleniu ISO w multimanie wywala komunikat, że moja PS3 jest niekompatybilna. Pomógł program Jolka, co prawda też działa trochę dziwnie (program, nie Jolek ;) - po encrypcie ISO z PS2 wynikowy plik ma taką nazwę, że nie można z niego zrobić *.pkg, trzeba najpierw ręcznie zmienić jego nazwę i dopiero wtedy zbudować z niego *.pkg), ale ostatecznie udało mi się zainstalować Virtua Fighter 4 Evo na PS3. Działa. Uff...

Doceniam fakt, że mając PS3 można mieć jednocześnie gry z PSX-a, PS2 i oczywiście samego PS3, ale szczerze mówiąc kupa z tym zachodu. Jeszcze nie wiem czy zostanę z tą konsolą, na razie ciągle się bawię ;).

Pozdro wariaty :P.

Jolek 01.01.2021 14:55

@Meanthord do czego głownie służy PKGi to pewnie wiesz, więc poniekąd sam sobie jesteś winny.
Dodatkowo przy niektórych nazwach powinieneś mieć "missing RAP".
Przy niektórych "RAP not required"...

Info o aktywacji konsoli jak i korzystanie dla bezpieczeństwa z dodatkowego konta powinno
być bardziej transparentne (klarowne), a niestety takie nie jest.
Dodatkowo czy mając HEN jakieś homebrew nie uruchomi\zainstaluje ci się bez aktywowania konsoli?

Od uruchamiania zainstalowanych gier jest XMB.
Dodatkowo są one w folderze "/dev_hdd0/game".

Gry (PS3) w ISO z tego co pamiętam powinny być w "/dev_hdd0/PS3ISO" lub "/dev_hdd0/games" (nie pamiętam dokładnie).
Możesz je np zripować z płyty właśnie za pomocą multiMANa.

Gry PS1 (ISO) wrzucamy do folderu "/dev_hdd0/PSXISO"*
Gry PS2 (ISO) wrzucamy do folderu "/dev_hdd0/PS2ISO"**
...

Po wrzuceniu gier np w webMANnie ponownie skanujemy gry "Refresh My Games & XMB".

Emulator PS2 na PS3 nie jest idealny.
Co jakiś czas są wrzucane configi z poprawkami, ale np Colin McRae Rally 4 klatkuje jak się korzysta z kamery zza auta.

Z tego co pamiętam na CFW też są te problemy...
Na HFW+HEN z tego co pamiętam są dodatkowo problemy z fan speed...

* można też korzystać z dysków zew, ale nie pamiętam jakie są tam ścieżki
** szczególnie gry z PS2 należy wrzucić na wewnętrzny dysk twardy. Z zew nie ruszą.
Dodatkowo do gier z PS2 jest https://www.psx-place.com/resources/...ssics-gui.638/.

HFW /=/ CFW

W HFW została tylko przywrócona podatność tzw webkit (która była do OFW 4.82).

misiozol 01.01.2021 13:39

W tych czasach ps3 kosztuje waciki, wez olej tego supersmiecia i kup sobie ps3 w wersji 25xx z mozliwoscia 3.55 ew 21xx (21xx to pewniak) te sa najlepsze bo masz 40/45nm CPU/GPU i do tego pelne CFW , malo tego w tych czasach jak poprosisz w dobrym serwisie to poloza ci kulki BGA z olowiem i konsola przetrwa wieki (tak jak ja sobie zrobilem bo mam stacje bga) i bedzie tak jak ps2 wieczna.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:25.