Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 29.12.2020, 23:11   #1
Meanthord
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 276
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Pomoc z super slim

Proszę o pomoc, hackowałem wszystkie konsole (włącznie z PSVita), ale jestem zielony w temacie PS3. Mam super slim, soft 4.83, interesuje mnie free shop , emulatory (retroarch), jakieś homebrew (porty), może delikatne granie online. Od czego zacząć? Na sieci jest pierdyliard poradników, ale dla nooba są totalnie nieczytelne. Może ktoś mnie pokieruje co i jak, będę wdzięczny.
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.12.2020, 23:29   #2
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,131
Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Mając super slim najpierw wgrywasz Hybryd Firmware 4.87.1:
[PS3] PS3 HFW (Hybrid Firmware).
Link bezpośredni:
https://www.psx-place.com/threads/4-...irmware.31958/.

Potem HEN 3.0.2:
[PS3] PS3HEN: A Homebrew ENabler.
Link bezpośredni:
https://www.psx-place.com/threads/up...-models.23955/.

O graniu online...
Np pewno nie ryzykował bym tego na koncie na którym masz wykupione jakieś gry.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.12.2020, 23:38   #3
Meanthord
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 276
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Bardzo dziękuję za odpowiedź, przed instalacją HFW zaktualizować konsolę do najnowszej wersji czy zostawić na 4.83?
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.12.2020, 23:51   #4
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,131
Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
To może inaczej...
Przeczytaj to co jest w pierwszych linkach, potem pobierz i zainstaluj to co jest w bezpośrednich.

W skrócie :
OFW 4.83 -> HFW 4.87.1 -> HEN 3.02
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 30.12.2020 o godz. 00:14 Powód: dodano
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2020, 01:04   #5
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,501
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
O graniu online zapomnij, ban hammery od Sony nadal lecą, więc jeśli zależy Ci na obecnyn koncie psn (np aby móc z niego korzystać na innych konsolach) to zrób tak :
-przywróc ps3 do ustawien fabrycznych (inicjalizacja czy coś takiego)
-szybki format hdd
-zakladasz nowe, osobne konto psn

Dalej jak Jolek pisał.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2020, 22:14   #6
Meanthord
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 276
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
OK, ale chodzi o sam fakt grania czy wystarczy, że tylko się połączę z PSN i już jestem "naznaczony"? Zależałoby mi chociaż na synchronizacji trofeów.
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2020, 22:27   #7
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,501
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Meanthord Podgląd Wiadomości
OK, ale chodzi o sam fakt grania czy wystarczy, że tylko się połączę z PSN i już jestem "naznaczony"? Zależałoby mi chociaż na synchronizacji trofeów.
Tak, generalnie to loteria. Jednym podziała online 2 tygodnie a innych już na drugi dzień banują. Wystarczy, że się zalogujesz. Jak chcesz trofea zsynchronizować to zrób to przed wgraniem CFW.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2020, 23:31   #8
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,037
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
W siedzibie P$N siedzi trenowana malpa i wali enter a kogo trafi to zagadka
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2020, 20:37   #9
Meanthord
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 276
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
OK, mam HFW i hen-a, ale powiem szczerze, że strasznie to wszystko toporne, mało intuicyjne i mułowate. Lata świetlne do prostoty i elegancji przerobionej Vity, PS2, WiiU czy... każdej innej konsoli?

Podam kilka przykładów. Ot, zainstalowałem sobie PKGi shop, czuję się happy. Odpalam, oczywiście nie działa. Szukam na necie, okazuje się, że trzeba dokoptować dwa pliki tekstowe żeby program działał. OK, ogarnąłem, program się odpala. Ściągam grę, instaluję, odpalam, oczywiście nie działa. Szukam na necie, okazuje się, że trzeba do każdej gry z osobna dograć pliki RAP. Ogarniam te RAP-y, kopiuję na konsolę, oczywiście nie działa. Okazuje się, że trzeba mieć aktywowaną konsolę, inaczej ani rusz (czyli i tak w sumie narażamy się na ryzyko bana, nawet na lewym koncie założonym tylko do hackingu). Tak jest praktycznie i dosłownie z każdą rzeczą, nic nie działa "od strzału", zawsze trzeba kombinować, zawsze wychodzą kolejne przeszkody. Dlaczego multiman nie widzi mi gier zainstalowanych w menu konsoli to nawet nie chce mi się sprawdzać, pewnie znowu trzeba przeczytać z 10 tutoriali... najmniej intuicyjna i najmniej user friendly do hackowania konsola ever. Zagrałbym sobie w spolszczone Final Fantasy 10, ale odpalenie gry z PS2, to pewnie znowu pierdyliard rzeczy do zrobienia :/.

Tak jest, nie zmyślam .

Ostatnio zmieniany przez Meanthord : 31.12.2020 o godz. 20:52
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2021, 12:39   #10
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,037
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
W tych czasach ps3 kosztuje waciki, wez olej tego supersmiecia i kup sobie ps3 w wersji 25xx z mozliwoscia 3.55 ew 21xx (21xx to pewniak) te sa najlepsze bo masz 40/45nm CPU/GPU i do tego pelne CFW , malo tego w tych czasach jak poprosisz w dobrym serwisie to poloza ci kulki BGA z olowiem i konsola przetrwa wieki (tak jak ja sobie zrobilem bo mam stacje bga) i bedzie tak jak ps2 wieczna.
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2021, 13:55   #11
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,131
Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
@Meanthord do czego głownie służy PKGi to pewnie wiesz, więc poniekąd sam sobie jesteś winny.
Dodatkowo przy niektórych nazwach powinieneś mieć "missing RAP".
Przy niektórych "RAP not required"...

Info o aktywacji konsoli jak i korzystanie dla bezpieczeństwa z dodatkowego konta powinno
być bardziej transparentne (klarowne), a niestety takie nie jest.
Dodatkowo czy mając HEN jakieś homebrew nie uruchomi\zainstaluje ci się bez aktywowania konsoli?

Od uruchamiania zainstalowanych gier jest XMB.
Dodatkowo są one w folderze "/dev_hdd0/game".

Gry (PS3) w ISO z tego co pamiętam powinny być w "/dev_hdd0/PS3ISO" lub "/dev_hdd0/games" (nie pamiętam dokładnie).
Możesz je np zripować z płyty właśnie za pomocą multiMANa.

Gry PS1 (ISO) wrzucamy do folderu "/dev_hdd0/PSXISO"*
Gry PS2 (ISO) wrzucamy do folderu "/dev_hdd0/PS2ISO"**
...

Po wrzuceniu gier np w webMANnie ponownie skanujemy gry "Refresh My Games & XMB".


Emulator PS2 na PS3 nie jest idealny.
Co jakiś czas są wrzucane configi z poprawkami, ale np Colin McRae Rally 4 klatkuje jak się korzysta z kamery zza auta.

Z tego co pamiętam na CFW też są te problemy...
Na HFW+HEN z tego co pamiętam są dodatkowo problemy z fan speed...

* można też korzystać z dysków zew, ale nie pamiętam jakie są tam ścieżki
** szczególnie gry z PS2 należy wrzucić na wewnętrzny dysk twardy. Z zew nie ruszą.
Dodatkowo do gier z PS2 jest https://www.psx-place.com/resources/...ssics-gui.638/.

HFW /=/ CFW

W HFW została tylko przywrócona podatność tzw webkit (która była do OFW 4.82).
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2021, 18:04   #12
Meanthord
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 276
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dzięki wszystkim za porady, dlatego lubię to forum, sam konkret, a nie *******enie kocopołów .

misiozol, SS kupiłem właśnie dlatego, że jest najmłodszym modelem i może dzięki temu pochodzi najdłużej, szkoda mi czasu na reanimowanie trupów reballingiem . Zdaję sobie sprawę, że prawdziwy CFW byłby lepszy, ale co tam, pobawić się można i na super slimce.

Gry z PSX-a działają w multimanie od strzału, niestety mocno lagują (zacinają się, dźwięk rwie itp). Resztkami sił poczytałem coś o zgodności regionów (w sensie, że region konsoli i gry powinny być jednakowe), czyli co - odpalając Tekkena 3 NTSC mam ustawić na konsoli kraj USA? Problem do zgłębienia.

Super slim nie ma emulacji PS2, więc po odpaleniu ISO w multimanie wywala komunikat, że moja PS3 jest niekompatybilna. Pomógł program Jolka, co prawda też działa trochę dziwnie (program, nie Jolek - po encrypcie ISO z PS2 wynikowy plik ma taką nazwę, że nie można z niego zrobić *.pkg, trzeba najpierw ręcznie zmienić jego nazwę i dopiero wtedy zbudować z niego *.pkg), ale ostatecznie udało mi się zainstalować Virtua Fighter 4 Evo na PS3. Działa. Uff...


Doceniam fakt, że mając PS3 można mieć jednocześnie gry z PSX-a, PS2 i oczywiście samego PS3, ale szczerze mówiąc kupa z tym zachodu. Jeszcze nie wiem czy zostanę z tą konsolą, na razie ciągle się bawię .

Pozdro wariaty .

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 01.01.2021 o godz. 18:15
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2021, 18:25   #13
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,131
Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Usunąłem część o RAP-ach bo to niebezpiecznie zahacza o warez i piractwo.

Gry z PS1\PS2\PS3 (ISO) uruchamiaj za pomocą webMAN MOD (webMAN_MOD_1.47.32_Installer.pkg):
https://github.com/aldostools/webMAN-MOD/releases.

Spróbuj zainstalować wersję FULL, trzymając R1 podczas instalacji.

Z multiMAN też miałem problemy.

Dodatkowo podczas montowania gier z PS1 możesz przytrzymać L1 lub R1 aby wybrać jeden z emulatorów PS1.
webMAN MOD powinien poprawnie działać z grami które mają CDDA.

W IRISMANie jest jeszcze więcej emulatorów PS1 do wyboru.

Fat (późniejsze modele) Slim i SS też ma emulację PS2, tylko że programową.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2021, 19:25   #14
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,037
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Meanthord Podgląd Wiadomości
Dzięki wszystkim za porady, dlatego lubię to forum, sam konkret, a nie *******enie kocopołów .

misiozol, SS kupiłem właśnie dlatego, że jest najmłodszym modelem i może dzięki temu pochodzi najdłużej, szkoda mi czasu na reanimowanie trupów reballingiem . Zdaję sobie sprawę, że prawdziwy CFW byłby lepszy, ale co tam, pobawić się można i na super slimce.

Gry z PSX-a działają w multimanie od strzału, niestety mocno lagują (zacinają się, dźwięk rwie itp). Resztkami sił poczytałem coś o zgodności regionów (w sensie, że region konsoli i gry powinny być jednakowe), czyli co - odpalając Tekkena 3 NTSC mam ustawić na konsoli kraj USA? Problem do zgłębienia.

Super slim nie ma emulacji PS2, więc po odpaleniu ISO w multimanie wywala komunikat, że moja PS3 jest niekompatybilna. Pomógł program Jolka, co prawda też działa trochę dziwnie (program, nie Jolek - po encrypcie ISO z PS2 wynikowy plik ma taką nazwę, że nie można z niego zrobić *.pkg, trzeba najpierw ręcznie zmienić jego nazwę i dopiero wtedy zbudować z niego *.pkg), ale ostatecznie udało mi się zainstalować Virtua Fighter 4 Evo na PS3. Działa. Uff...


Doceniam fakt, że mając PS3 można mieć jednocześnie gry z PSX-a, PS2 i oczywiście samego PS3, ale szczerze mówiąc kupa z tym zachodu. Jeszcze nie wiem czy zostanę z tą konsolą, na razie ciągle się bawię .

Pozdro wariaty .
Chcesz pelne wsparcie na ps2 to szukaj CECHA , inaczej pogodz sie z tym ze bedzie to zawsze kulawe. Co do SSlim to konstrukcyjnie nie rozni sie za wiele od 25xx/21xx wiec tu jestes w bledzie bo SSlim tak samo umiera i to bez znaczenia, lepiej bylo kupic rrod w 25xx i od razu postawic kulki z olowiem i miec go na lata bo to jedyna wada tych konsol, ekologia
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.04.2021, 14:49   #15
Meanthord
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 276
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mam zamiar uzbroić moją PS3 w dysk SSD. O ile ponowna instalacja gier, to nie problem, tak pytanie dotyczy save`ów. W którym miejscu się znajdują? Czy wystarczy, że skopiuję odpowiedni folder na pena, zainstaluję grę na nowym dysku i przegram tenże folder z pena ponownie w stare miejsce i będzie działać "od strzału"?
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.