![]() |
Hmm mam dogodną sytuację jeśli o testy idzie. 3 konsole PS2, 3 Network Adaptory i kilka dysków IDE pasujących do NA i kompatybilnych z całością. Mogę zatem sprawdzić każdą konfigurację. Oczywiście postaram się wyciągnąć jakieś wnioski, i wybrać jedno słuszne rozwiązanie.
Z FMCB korzystałem na samym początku i tutaj nie zawsze wczytuje się to od "strzała" przy starcie czy resecie konsoli. Właściwie każda konsola inaczej reaguje. HDD-OSD póki co mi się podoba, choćby z tego względu że poszło na konsoli, która ma uszkodzony laser bo czyta tylko gry z PS1, oraz nie współpracowała z FMCB. Wada jak wspomniałem to stare wersje programów, które jeszcze nie wiem jak zaktualizować i brak możliwości zapisu zmian w ustawieniach OPL. Reszty nie sprawdziłem. FreeHDBoot to ostatnia konfiguracja, której jeszcze nie sprawdziłem. Jeśli będzie się wczytywać jak HDD-OSD to może i zostanę przy tym rozwiązaniu, o ile też nie będzie problemu z aktualizacją czy zapisem ustawień. Jeśli macie jakieś swoje typy najlepszego rozwiązania to podajcie mi argumenty, co, jak i dlaczego. ;) |
SMS to pewnie ver 2.9 rev 4 czyli najnowszy odtwarzacz DIVX\XVID\MP3... i raczej nic tutaj się nie zaktualizuje.
esr_r9b - do uruchamiania spatchowanych kopii gier\programów z płyt DVD. Najnowszy i ponownie raczej nic tutaj się nie zaktualizuje. Memory Card Annihilator 2.0 - program w głównej mierze do formatowania kart pamięci. Również najnowszy i raczej nic tutaj się nie zaktualizuje. uLaunchELF - ver 4.42_Evil - Menadżer plików. Możliwe że oparty na 4.42d, więc pewnie nie będzie wspierał dysków 2TB. OPL 0.9.1 - Obecnie nadal rozwijany projekt do ładowania obrazów ISO, Ta wersja jest dość leciwa i nie można za jej pomocą zapisać ustawień na HDD, tylko karta pamięci powinna być obsługiwana. HD Loader - 0.8c to chyba tylko ciekawostka, bo ten loader nie jest już daaawno rozwijany. GSM - najnowsza wersja to 0.38 więc jakieś tam przepaści nie ma. Tymczasowo zmienia rozdzielczość np na 720p, po uruchomieniu ponownym konsoli wszystko wraca do normy. POPStarter z ELF i KELF, najnowszy chyba jaki jest, jest tutaj: https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-po...ml#post1423325. Emulator PS1. Resztka to raczej nie jest potrzebna. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z HDD-OSD, bo tam nie ma dla mnie niczego czego nie zrobiłbym z FHDB. Poza ikonkami dla aplikacji... Kiedyś było takie coś do tworzenia KELF (KELF = Krypo-ELF = ELF embedded into a container): http://psx-scene.com/forums/f19/new-...ml#post1062406. Nie wiem jak obecnie wygląda sprawa z tworzeniem KELF. Na plus HDD-OSD mogę tylko dodać, że pewnie łatwo to wszystko wgrać, aczkolwiek kiedyś zrobiłem takie coś dla FMCB\FHDB: [PS2] Pakiet dla początkujących z FMCB\FHDB. |
Cytat:
Chodzi mi o to, czy są i jak zaktualizować programy dostępne na HDD-OSD (Jeśli dobrze rozumiem, różnica pomiędzy HDD-OSD a FHDB polega na tym że to pierwsze uruchamiane jest przez Browser konsoli, a FHDB uruchamia się tak samo jak FreeMC Boot z memorki, tyle że z dysku?) Uruchamiam zatem dzisiaj PS2 i sprawdzam wersję programów dostępnych u mnie na HDD-OSD i widzę... SMS - ver 2.9 uLaunchELF - ver 4.42_Evil ESR - betar9b Open PS2 Loader - ver 0.9.1 HD Loader - 0.8c Sony PlayStation POPS Emulator GS Mode Selector - 0.37 Memory Card Annihil. - 2.0 Free McBoot Unofficial Installer (wersja instalacyjna v1.8) Gradius Gaidem (Gra PSX) Z wielu programów jak dotąd nie korzystałem, jednak niektóre widzę są nieaktualne. Jeśli nie ma sensu aktualizować to temat zamykam, ale jeśli jest to pytanie jak. Dzisiaj sprawdziłem raz jeszcze. Uruchamiam OPL i w ustawieniach zmieniam tryb wideo na Wide Mode, chcę zapisać zmiany i dostaję komunikat Error writing settings! Dalej sprawdzam czy mogę ustawić dysk HDD jako uruchamiany przez OPL domyślnie i efekt taki sam. :sciana: Co możecie poradzić, czy się nie przejmować i bazować na tym co jest. Ogólnie rozwiązanie mi się podoba. Jeszcze obrazów nie wgrałem, więc nie wiem jak z uruchamianiem wcześniej działających gier. |
wejdz w file browser , znajdz na dysku OPL i reszta oczywista tam jest .ELF
|
Cytat:
W piątek sprawdzę jakie wersje programów mam na dysku zainstalowane. Nie wiem jaka jest dokładnie wersja OPL, ale już widziałem że nie bardzo chciał zapisać zmiany w ustawieniach jakie wprowadziłem. Np domyślny start gier z HDD |
ELFy odpalisz i z FMCB/FHDB i z HDD ale dla HDD-OSD muszą być zaszyfrowane jako KELF, o ile dobrze pamiętam encrypted ELF, krypto ELF? XD
Tak, FMCB i FHDB to to samo, ale pierwsze uruchamiasz z karty pamięci a drugie z HDD, położenie apek w formie elf nie ma znaczenia, dopiero HDD-OSD wymaga swoich KELFów i odpowiednio ułożonych na HDD. |
hmm... że są pliki ELF jako wykonywalne, to wiedziałem. O KELF pierwsze słyszę. :hmm:
teraz wiem, jak wiele w temacie nie wiem.k***a Tak na marginesie. Jak wcześniej zrozumiałem FMCB I FHDB to to samo oprogramowanie, tyle tylko że nawet nazwa wskazuje gdzie zostało zainstalowane. Jeśli o oprogramowanie chodzi to różnica taka że zmieniona jest lokalizacja zapisu/instalacji paczki czy jak? Teraz dopytuje, ale i tak siądę dopiero bliżej piątku. |
HDD-OSD ;)
|
Tak, ale normalnie z FHDB czy masz na myśli HDD-OSD? Jak HDD-OSD to muszą być pliki KELF a nie ELF.
|
Nie mogę już edytować poprzedniej...
Do piątku nie ruszę tematu, ale przez obecny weekend udało mi się zrobić dysk, tj. przywrócić spreparowaną partycję. Pierwszy raz widziałem by się FMCB mogło uruchomić bez karty pamięci, ogromny plus :D Mam tutaj jednak pytanie, czy ktoś aktualizował zainstalowane na dysku programy? Co zrobić gdybym chciał wstawić nowszego OPL z Polską paczką językową. Czy dobrze się domyślam że kopiowanie plików z pendriva i podmiana poprzez launchELF ?:hmm: |
Zerkam na chwilę, co tu sie dzieje bo ciężko u mnie z czasem. To ma ktoś może pliki do dysku, czy to zbyt archaiczny temat?
Kolego @misiozol odezwę się bliżej weekendu bo będę miał kilka pytań. |
Miałem, ale większość konsolowych plików straciłem po formacie.
|
To ja juz nie kumam :hmm:
|
Ok, już nie mam, miałem VASH 48BIT coś tam. xD
|
Jakis tzn. jaki ? bo bylo tego sporo :P
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:39. |