Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 29.10.2019, 22:59   #1
KaiQ
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 424
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Przygotowywanie PS2

Może w tym tygodniu przysiądę w koncu. Remont i zorganizowanie zacisznego kąta na wykonczeniu. Najpierw sprawdze dysk jak sie miewa, a na którego bede chciał wrzucić obrazy (300 GB IDE pod NA) a wtedy przyjdzie czas na OPL.
Czym i jak najlepiej sformatować HDD? A nastepnie czym wgrac obrazy? Jakieś aktualizacje/osiągnięcia w tej materii?
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.10.2019, 23:02   #2
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,138
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ja tym PS2 HD Handiness 0.75 zrobilem obraz i wrzucilem na dysk sata.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2019, 16:31   #3
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ewentualnie...

Formatujesz w wLe:
https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-wl...ml#post1416710.
MISC -> Hdd manager -> R1 -> Format HDD,

Gry wgrywasz poprzez ETH lub z płyt(y) za pomocą HDLGameInstaller:
[PS2] HDLGameInstaller.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2019, 19:51   #4
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Może w tym tygodniu przysiądę w koncu. Remont i zorganizowanie zacisznego kąta na wykonczeniu. Najpierw sprawdze dysk jak sie miewa, a na którego bede chciał wrzucić obrazy (300 GB IDE pod NA) a wtedy przyjdzie czas na OPL.
Czym i jak najlepiej sformatować HDD? A nastepnie czym wgrac obrazy? Jakieś aktualizacje/osiągnięcia w tej materii?

Nie znecaj sie nad soba jak masz PC z ide to podlacz pod PC wlacz winhiip i wrzucaj nim a najlepiej wgraj zhakowany obraz z browserem 2.0 i wszystkim wgranym i odpalasz wszystko z dysku wtedy fmbc jest ci zbedny , a jak nie masz to wrzuc obrazy po ftp co prawda bedzie to wolniej ale bezobslugowo bo zrobisz kolejke w np filezilla i zostawiasz to i sie mieli .
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2019, 22:54   #5
KaiQ
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 424
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
To PC z IDE będzie najlepszym rozwiązaniem, tak mi się przynajmniej wydaje. Ja obrazy oryginałów już kiedyś zrobiłem, a nie chciał bym tego mielić ponownie. Leży to na dysku 3,5 który do takiego PC najwygodniej będzie podpiąć.

Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
a najlepiej wgraj zhakowany obraz z browserem 2.0 i wszystkim wgranym i odpalasz wszystko z dysku wtedy fmbc jest ci zbedny
Tego zhakowania nie rozumiem... i jaki Browser 2.0 masz na myśli? Bo raczej nie będę się chciał bawić w sieciowe wgrywanie.

Ostatnie pytanie... jakim cudem FMCB może być zbędny ba karcie? Można semego OPLa zainstalować do startu domyślnie z konsolą? (tego nie wałkowałem)
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2019, 09:07   #6
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Widzisz jakos sie ludziska zatrzymalu w latach 2000 , jest zhakowany browser 2.0 na ps2 fat, po prostu wgrywasz obraz dysku HDD na fizyczny HDD i ciszysz sie zyciem , jest na nim odrazu OPL i jest odpalany z hdd konsoli zadne pier/doly typu fmcb nie sa ci potrzebne, oczywiscie potrzebujesz nacisnac guzik na kontrolerze zeby uruchomic opl ale na tym sie konczy . Wszystko jest na dysku HDD a karta slozy do zapisow save gier , po prostu takie proste . A no i najlepsza i najszybsza metoda to obrazy iso+winhiip warunek to potrzebny PC z portem IDE , lub olac to i kupic u chinczyka za 10euro dedykowany adapter do NA od oryginala $ony i cieszyszyc sie zlaczem sata i olac te dyski na IDE
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2019, 13:14   #7
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,112
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
@misiozol, ten obraz dysku ma zabugowany OSD v2.0, jak będzie chciał FHDB to konsola będzie wieszać.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2019, 14:36   #8
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Pomysl logicznie po co jemu FHDB jak ma wszystko na HDD ? pomijam fakt ze byly co najmniej 4 wersje tego obrazu zalezy jaki masz
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2019, 16:31   #9
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Mniej więcej tak wygląda HDD-OSD also known as Browser v2.00:
https://www.youtube.com/watch?v=P1123PmnV3U.

Pewnie chodzi ci o ten obraz z $ONY Utility Discs: Compilation 4 (SUDC4).

FHDB też jest na HDD, FMCB jest na karcie pamięci.

BTW Jak to jest z wgrywaniem np OPL,
bo już nie pamiętam (to już było tak dawno temu) dla Browser 2.0?
Ktoś coś tam aktualizował, czy nadal są paczki z OPL 0.9.1 lub 0.9.3?
Można to było jakoś aktualizować po swojemu?
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 01.11.2019 o godz. 16:46 Powód: HDD-OSD
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2019, 17:03   #10
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,112
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Z tego co pamiętam to potrzeba po prostu podmienić KELFa z OPLem z zachowaniem nazwy, nie wiem, w stosunku do HDD-OSD v2.0 przegrywa po całości z FHDB, ma jeden jedyny plus, nie gryzie się nawet z najgorszymi modchipami.


Tak, mam na myśli SONY Utility Discs: Compilation 4 (SUDC4), wersja ze zdjętymi zabezpieczeniami regionalnymi (z wyjątkiem DVD-Playera), jedyna wersja, która nie gryzie się z FHDB, sam krHACKen mi napisał, że te wersje spreparowane jako obraz posektorowy to psu o budę i żaden taki nie będzie współpracować z FHDB.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2019, 22:31   #11
KaiQ
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 424
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Kurcze... to ja widzę że mam bardzo małą wiedzę w tej kwestii. Ja zatrzymałem się na tym że na karcie pamięci miałem FMCB (gdzie na 3 karty każda pracuje inaczej i każda wczytuje się z inną skutecznością - mam na myśli że jedna startuje z FMCB niemal za każdym strzałem, druga 7/10 a trzecia trochę gorzej.

Jeśli mam to ogarnąć to proszę o rady co faktycznie zrobić i w jakiej kolejności. Póki co mam dysk 300GB na IDE i na nim będę chciał zamontować obrazy. Jeśli szybciej i lepiej będzie to pracować z dysku to jak się za to zabrać. Jeśli FMCB lepszy na karcie pamięci to w tę stronę pójdę. Ogólnie zależy mi na stabilności, bo grywam sporadycznie. Nie chcę sytuacji że uruchomię PS2 po miesiącu lub więcej a tam połowa rzeczy się nie wczyta, albo wcale.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.11.2019, 13:04   #12
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja uwazam ze najprosciej i zero kombinacji , pobranie obrazu HDD>wgranie go przy pomocy winhiip>nastepnie wgranie iso przy pomocy winhiip>istalacja HDD do ps2 i koniec , zawsze dziala nic nie musisz aktualizowac kombinowac z kartami przegrywac itd. to jest najbardziej user friendly , natomiast panowie powyzej beda twierdzic ze lepeiej z karty nie wiem dlaczego znajac jakosc obecnych kart a jak sie zesra to nic nie uruchomisz gdzie majac dobry dysk prawdopodobienstwo jest zerowe , przy okazji wez zainwestuj 35zl i kup dedykowana przelotke z ide na sata i olej te dyski na IDE bo to historia
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.11.2019, 17:41   #13
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Klinka mi...
FMCB: Free Memory Card Boot.

Czyli wszystkie podstawowe pliki po instalacji lądują na karcie pamięci.

FHDB: Free Harddisk Drive Boot.

Czyli wszystkie podstawowe pliki po instalacji lądują na dysku twardym.
Skoro nic nie jest kopiowane na kartę pamięci to można ją w pełni wykorzystać e.g. na zapisy gier.
Nawet można wyjąć kartę pamięci a i tak ten exploit się uruchomi.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.11.2019, 18:45   #14
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Klinka
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.11.2019, 18:59   #15
KaiQ
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 424
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Hej Panowie, a o co chodzi z tym "pobranie obrazu HDD" bo jak się domyślam to nie jest mowa o obrazach gier, a o partycji tak?
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
PS2 Slim SCPH-70004 - koniec z płytami - USB/HDD/SMB - pytania Y2J Hardware 48 27.03.2013 01:21
Problem z wypaleniem gry na nośniku DVD DL (PS2) Kamil955 Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 13 06.11.2012 20:30
Kilka pytań dotyczących ps2 (FMCB,Dysk,Pal/Ntsc,Psx) Vasaki Hardware 3 25.01.2010 15:42
PS2 i trainer'y urbizg Homebrew 1 21.07.2008 19:53
ELF-Pack - obraz z programami dla PS2 (uLE, SMS, HDL, OPL, ESR, FMCB etc.) Berion Homebrew 0 01.01.2008 18:51


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.