Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 26.08.2019, 12:23   #1
markolf
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 26.08.2019
Posty: 4
markolf w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[PS2] FMCB - kilka pytań

Od kilku dni mam FMCB (zdaje się że 1.966) na konsoli PS2 Slim (77004) którą wygrzebałem z szafy i działa ok, ale mam parę pytań jako że nie miałem z tym wcześniej doczynienia:

1. Czy jest możliwość żeby obraz wypełniał cały ekran? Mam telewizor 49 cali Philips 4K i w ustawieniach konsoli mam do wyboru: full (ekran 4:3 czarne pasy po bokach) i 16:9 (obraz prostokątny jak powinien być ale pomniejszony na środk i czarne pasy z wszystkich stron) Chyba że są jeszcze jakieś ustawienia FMCB?
2. W ustawieniach obrazu w OPL mam coś takiego jak rozmiar ekranu (nie pamiętam dokładnie bo nie mam w tym momencie dostępu do konsoli) i jest normal i wide ale nic się nie dzieje po zmianie? Czego dotyczy ta opcja?
3. Gry też wyświetlają się w 4:3. Wiem że nie wszystkie wspierają szeroki ekran ale czy przy każdej grze mam szukać czy wspiera ona akurat wspiera?
4. Czy GSM to odpowiedź na moje pytania? I jak ogólnie wgrywać dodatkowe aplikacje żeby pojawiły się w menu głównym?

Dzięki za odpowiedzi

Ogólnie gram w gry przez SMB po WiFi i jestem bardzo zadowolny, napewno szybciej niż przez USB.
markolf jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.08.2019, 13:07   #2
Iskander
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 12.10.2009
Posty: 328
Iskander niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
1. Jeżeli chodzi o menu główne konsoli, to wyświetlane jest ono w proporcjach 4:3. Ustawienie, o którym wspominasz, nic nie zmienia w tej kwestii. Niektóre gry używają tego ustawienia do przełączenia w tryb panoramiczny, dlatego warto ustawić na 16:9.
2. Ustawienia te tyczą się tylko OPLa, nie gier. Pamiętaj, że panoramiczny obraz jest anamorfotyczny - czyli "ściśnięty" w poziomie. Za każdym razem trzeba zmieniać ustawienia telewizora ręcznie z 4:3 na 16:9.
3. https://forums.pcsx2.net/Thread-PCSX...n-Game-Patches
Co więcej, w wielu grach, które oficjalnie wspierają 16:9, odbywa się to kosztem powiększonego obrazu w pionie. Funkcje te zostały w tych kodach poprawione.
Niestety, wsparcie trybu panoramicznego i progresywnego w przypadku PS2 było beznadziejne. W linku, który podałem, znajdują się kody do chyba każdej gry, także to już nie jest problemem.
4. GSM jest w stanie wymusić inną rozdzielczość niż domyślne 480i/576i, ale do tego trzeba kabla component. Jest to zwykły upscaling, więc cudów nie ma.
Iskander jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2019, 14:21   #3
markolf
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 26.08.2019
Posty: 4
markolf w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki za odpowiedź.

Ad.1 Ale jak wybiorę 16:9 to obraz jest taki jak powinien być tylko za mały, bo powinien być rozciągnięty... ( a może nie, i źle rozumuję)

Ad2. czyli krótko mówiąc OPL powinien wyświetlić się na pełnym ekranie 16:9 jeśli przełącze ustawienia w telewizorze?

Ad3. mógłbyś mi przybliżyć patchowanie gier za pomocą tych patchy? Znalazłem że są dwa sposoby na patchowanie: wrzucanie patchy do folderu /OPL/CHT, albo patchowanie plikow .pnach. Rozumiem że tak spatchowane gry wymagają ustawienia 16:9 w "system configuration"

Używam kabla component jak coś.

I jeszcze jedno mi się przypomniało:

5. Mam kartę 64MB z FMCB w slocie 1, a kartę 8MB na save w drugim, niestety niektóre gry (np. burnout) nie dają możliwości zapisu na karcie w slocie drugim, czy się mylę?

6. Jak przełożyłem kartę z FMCB do slotu nr 2 (żeby gry zapisywały save na karcie w pierwszym slocie) to FMCB uruchomił się bez OPL i kilku innych programów jak włożyłem do slotu 1 to jest wszystko, dlaczego?

Dzięki/
markolf jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2019, 14:44   #4
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Pytanie skad masz ten kabel ? nie kazdy TV ma SoG poprawnie wyswietlane tu moze byc problem , konsola ma wyswietlac pelen obraz na TV w formacie 16:9 jak tak nie jest to mozesz miec cos w ustawieniach nie tak w TV np zle ustawiony overscan . Co do gierek to ja bym sobie nie zawracal glowy GSM tylko sie przyzwyczail bo natywne w tych czasach bylo 4:3 wiec rozciaganie dla zasady bedzie wygladac komicznie .
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2019, 14:57   #5
Iskander
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 12.10.2009
Posty: 328
Iskander niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
1. Niezależnie co tam ustawisz, to i tak menu główne będzie wyświetlane w proporcjach 4:3. Niemniej jednak niektóre gry wspierające tryb 16:9 (np. Burnout 3) uruchomią się w tym trybie tylko i wyłącznie, kiedy w menu głównym konsoli ustawisz ekran na 16:9. Brzmi to skomplikowanie, ale to przecież Sony.
2. Jak masz kabel component to ustaw tryb wideo OPL na 720p, albo 1080i - lepsza jakość i automatyczny widescreen.
3. http://psx-scene.com/forums/official...n-hacks-forum/
tam są tematy w przypiętych z poradnikami do różnych wariantów.
5. Nie, nie mylisz się.
6. Możliwe, że w FMCB Configuratorze odnośniki do programów przypisane są na pierwszy slot karty. W przypadku zmiany slotu FMCB nie wykryje programów zapisanych na liście. Jeżeli to jest przyczyną, to można to zmienić.
Iskander jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2019, 15:24   #6
markolf
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 26.08.2019
Posty: 4
markolf w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kabel kupiłem dawno, nie pamietam, gdzie, ale spełnia swoje zadanie.

Nie mogę znaleźć opcji OPL o których mowisz, w opcjach obrazu mam tylko Normal i Wide, chyba że to w innym miejscu.

Poza tym dzięki za odpowiedzi, poszukam czegoś w opcjach telewizora... i spatchuje jakąs grę dla testów.
markolf jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2019, 15:33   #7
Iskander
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 12.10.2009
Posty: 328
Iskander niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Możliwe, że masz starą wersję OPL. Nowsze wersje mają poprawione błędy, nowe opcje, bardziej stabilne sterowniki USB. Co jakiś czas warto zaktualizować.


Ustaw w "System Configuration" opcje na 16:9. W telewizorze ustaw domyślny format ekranu z wejścia component na 4:3. Kiedy uruchomisz jakąś grę w trybie panoramicznym, ręcznie zmień ustawienia telewizora na 16:9, czyli rozciągnięcie w poziomie.
Iskander jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2019, 17:50   #8
markolf
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 26.08.2019
Posty: 4
markolf w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ok, ustawiłem na 16:9 a w telewizorze na wypełnij zamiast dopasuj albo coś podobnego i jest OK. Ale nie mogę sobie jeszcze poradzić żeby uruchomić FMCB z karty w slocie nr 2. Startuje tylko "czysty" FMCB bez dodatków typu OPL czy GSM. Czy muszę coś zmienić w opcjach? a jesli tak to co dokładnie?
markolf jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2019, 19:33   #9
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
W FMCB configuratorze możesz ustawić ścieżki dla poszczególnych programów\aplikacji.

Tutaj powinno to być w miarę rozsądnie napisane:
https://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/...SR/strona8.php.

Jak nie chcesz się jakoś mocno "mordować", to tu masz w miarę aktualny pakiet dla początkujących:
https://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2-pa...cb-fhdb-97591/.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 26.08.2019 o godz. 19:36 Powód: dodano link do poradnika
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
[PS2] Instalator Windows\Linux FMCB 1.953 dla adaptera karty pamięci PS3 Jolek Inne 0 12.05.2018 21:05
Wordpress - kilka pytań andrzejj9 Komputery 16 12.12.2015 15:29
[ps2] fmcb problem Open loader vectra Homebrew 6 27.06.2011 17:02
Kilka pytań gazelek Napędy optyczne CD 2 12.11.2004 10:37
Pioneer A03 i LG 4020B - kilka pytan... bratpit Napędy optyczne DVD 3 16.05.2003 10:22


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.