Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc. |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
19.11.2024, 21:23 | #1 |
|
[PS2] Fortuna Homebrew launcher i problemy z uruchomieniem FMCB
Witam wszystkich na forum i jednocześnie chciałbym przeprosić, jeśli moje pytanie wyda się banalne, ale bardzo słabo znam się na takich sprawach, a po długich poszukiwaniach nie udało mi się znaleźć rozwiązania mojego problemu.
Jakiś czas temu kupiłem PS2 Slim z kartą pamięci z FreeMCBootem. Uruchamiałem go mając włożoną kartę pamięci do pierwszego slotu i po naciśnięciu dwa razy kółka na padzie pojawiał się czarny obraz tekstem i tam klikałem "start" (zdjęcie w załączeniu) i wszystko działało. Jednak pewnego razu odwiedził mnie znajomy, który mieszał coś z ustawieniami, żeby FreeMCBoot łatwiej się uruchamiał, a skończyło się to tym, że obecnie FreeMCBoota muszę uruchomić z drugiego slotu i nacisnąć przycisk "select". Jest to o tyle kłopotliwe, że nie mam drugiej karty pamięci, więc za każdym razem muszę po uruchomieniu gry przekładać kartę do pierwszego slotu, żeby móc zapisywać grę. Takie przekładanie karty jest nie tylko uciążliwe, ale również obawiam się, że może mieć niekorzystny wpływ na samą kartę/konsolę. W związku z powyższym chciałbym zapytać w jaki sposób można zmieć sposób uruchamiania FreeMCBoota z powrotem na pierwszy slot, tak aby uniknąć ciągłego przekładania karty. Z góry dziękuję za pomoc Ostatnio zmieniany przez Jolek : 20.11.2024 o godz. 00:24 |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
19.11.2024, 21:52 | #2 |
Moderator
Data rejestracji: 26.10.2008
|
Nie ma banalnych pytan
Jaki model konsoli ? Zawsze mozna ponownie zainstalowac, Zdecydownie polecam ci kupno drugiej karty kosz kilu/nastu zl a spokuj wielki w razie takich wypadkow. Po zakupie drugiej karty zainstalujemy.
19.11.2024, 22:11 | #3 | |
|
Cytat:
Model to SCPH-90004 Właśnie dlatego bałem się samemu grzebać w ustawieniach, bo jak znam siebie to zaraz coś zepsuje A drugą kartę oczywiście planuję kupić tylko szukając rozwiązania swojego problemu natknąłem się na różne problemy np. z zapisami gier na różnych nieoryginalnych kartach, a znalezienie oryginału w ludzkich pieniądzach nie jest łatwe. Może masz może do polecenia jakiś konkretny model? |
|
19.11.2024, 23:09 | #4 |
Moderator
|
Model czego ?
Problemem moze byc twoja konsola bo modele 9xxxxx maja problemy z normalnym fmcb.
19.11.2024, 23:30 | #5 | |
|
Cytat:
Ale wcześniej wszystko działało dobrze, a teraz w gruncie rzeczy też nie ma żadnego problemu z samym FMCB. Chciałbym jedynie z powrotem zmienić możliwość na uruchamianie FMCB z pierwszego slotu. |
|
19.11.2024, 23:34 | #6 |
Guru
Data rejestracji: 02.09.2016
|
Generalnie Fortuna, FunTuna, OpenTuna jest po to aby zainicjować FMCB lub inną aplikację\exploit szczególnie dla SCPH-90XXX.
mc1 to karta w drugim gnieździe pamięci. mc0 w pierwszym. Należało by poczytać: https://github.com/VTSTech/PS2_FORTUNA_Launcher BTW a możesz zaktualizować Fortuna Homebrew launcher do wersji 0.46? To znaczy pobierz i zmień nazwę "FORTUNA_Launcher.elf" na "BOOT.ELF" i skopiuj "BOOT.ELF", "usbd.irx" & "usbhdfsd.irx" do folderu "mc0:/FORTUNA/" lub "mc1:/FORTUNA".
Masz jakieś pytanie na temat konsol. Zadaj je w dziale konsole. Moja druga pasja: Ostatnio zmieniany przez Jolek : 19.11.2024 o godz. 23:49 |
19.11.2024, 23:48 | #7 | |
|
Cytat:
Na ten moment nie mogę w ogóle uruchomić FMCB. Pojawiają mi się tylko 4 pierwsze linijki "Fortuna itd." i wszystko po sekundzie wraca do interfejsu. Ostatnio zmieniany przez Jolek : 20.11.2024 o godz. 00:17 |
|
20.11.2024, 00:17 | #8 |
Guru
|
Jeżeli na karcie pamięci nadal masz pliki "usbd.irx" & "usbhdfsd.irx" to można spróbować uruchomić wLe (taki menadżer plików).
Pobierz go stąd: https://www.psx-place.com/resources/wlaunchelf.713/. Rozpakuj. Zmień nazwę z "BOOT.ELF" na "WLE.ELF" Umieść ten plik na dysku USB w folderze: F:/FORTUNA/WLE.ELF lub: F:/APPS/WLE.ELF F: - to litera twojego dysku USB, może ona być inna. Włóż dysk USB do konsoli. Uruchom PS2, dojdź do ekranu wyboru (tam gdzie zazwyczaj wciskasz START lub SELECT). Teraz wciskasz albo O albo [] w zależności gdzie skopiowałeś plik "WLE.ELF". mass:/FORTUNA/WLE.ELF ---> O mass:/APPS/WLE.ELF ---> [] I poszukaj wLAunchELF i uruchom. Nie wszystkie dyski USB są kompatybilne, więc jak nie zadziała z jednym spróbuj drugi.
Masz jakieś pytanie na temat konsol. Zadaj je w dziale konsole. Moja druga pasja: Ostatnio zmieniany przez Jolek : 20.11.2024 o godz. 00:27 |
20.11.2024, 01:37 | #9 | ||
|
Cytat:
Cytat:
I nie wiem czy w ogóle dobrze kombinuje, ale wydaje mi się, że obecnie mając kartę w pierwszym slocie, po naciśnięciu startu uruchamia się program ESR, zamiast FMCB. Czy aktualizacja wersji Fortuny pomoże FMCB wrócić na pierwotne miejsce? |
||
20.11.2024, 18:33 | #10 |
Guru
|
Najważniejsze że wLaunchELF się uruchamia.
Teraz masz trzy opcje. 1. Instalujesz ponownie FMCB. Pobierasz go stąd: https://sites.google.com/view/ysai18...p_e31_CKrrgS5f. Rozpakowujesz i wrzucasz (wszystkie pliki) na dysk USB. Uruchamiasz instalator (FMCBInstaller.elf) za pomocą wLaunchELF. Tylko nie wiem czemu ale po instalacji FMCB "ikona" fortuny jest 4 i nie pozwala mi na zainicjowanie tego expoitu. Więc robisz to na własną odpowiedzialność. Jest jeszcze możliwość instalacji FMCB na drugiej karcie pamięci. Albo mając drugą konsolę (Inną niż SCPH-90XXX) z FMCB. Usunąć folder "FORTUNA". Zainstalować FMCB. Skopiować nową FORTUNĘ na ową kartę: https://www.psx-place.com/threads/fo...exploit.27226/. Podmienić Fortuna Homebrew launcher na nowszy. Czyli zmieniasz nazwę pliku "BOOT-packed.ELF" na "BOOT.ELF" i kopiujesz do folderu "FORTUNA" zastępując tym samym inny plik o tej samej nazwie. 2. Musisz mieć około 3 MB wolnego miejsca. Dopóki nie zrobisz wszystkich czynności nie wyłączaj konsoli. Kasujesz wszystkie pliki i foldery Fortuny i FMCB za pomocą wLaunchELF. Naciśnij R1 -> Delete: Fortuna, BEEXEC-SYSTEM, SYS-CONF, BOOT. Pobierasz FunTuna stąd: https://www.psx-place.com/threads/fu...fortuna.30973/. Rozpakowujesz. Najważniejszy jest plik "FunTuna-R3.psu". Umieść go na dysku USB. Włóż dysk do PS2 Znajdź i najedz na plik "FunTuna-R3.psu". Naciśnij R1 -> Wybierz opcję copy (domyślnie O) Przejdź na kartę pamięci mc0. Wejdź do niej ale nie otwieraj żadnego folderu. Naciśnij R1 i wybierz psuPaste. Wyłącz PS2. Włącz i zainicjuj Fortune tak jak poprzednio. 3. Zaktualizuj Fortuna Homebrew launcher do wersji 0.46. Jak masz z tym problem to napisz na czym owy problem polega.
Masz jakieś pytanie na temat konsol. Zadaj je w dziale konsole. Moja druga pasja: Ostatnio zmieniany przez Jolek : 20.11.2024 o godz. 20:15 |
20.11.2024, 20:18 | #11 |
Moderator
|
Ja wiem i sie zgadzam, tylko jak sprawa pujdzie bokiem to zostanie z niczym i bez karty jakiejkolwiek, z tad moje ponowienie o druga karte za 10zl doslownie. Bo wtedy szukanie kogos z konsola zostaje lub lutowanie chipsa.
20.11.2024, 22:08 | #12 |
Guru
|
I to jest bardzo dobry pomysł.
EDIT: Wrzucam Fortunę rev 2 + FORTUNA Homebrew Launcher v0.46. Rozpakowujesz. Umieść plik "FORTUNA_Launcher.psu" go na dysku USB. Włóż dysk USB do PS2 Znajdź i najedz na plik "FORTUNA_Launcher.psu". Naciśnij R1 -> Wybierz opcję copy (domyślnie O) Przejdź na kartę pamięci mc0. Wejdź do niej ale nie otwieraj żadnego folderu. Naciśnij R1 i wybierz psuPaste. Wyłącz PS2. Włącz i zainicjuj Fortune tak jak poprzednio.
Masz jakieś pytanie na temat konsol. Zadaj je w dziale konsole. Moja druga pasja: Ostatnio zmieniany przez Jolek : 21.11.2024 o godz. 20:10 |
23.11.2024, 15:47 | #13 |
Guru
|
A na sam koniec przypomniało mi się, że jest coś takiego jak:
[PS2] FreeDVDBoot. Najlepiej nagrać to na płytę DVD dobrej jakości i z jak najmniejszą prędkością w ostateczności. No i wtedy mamy swojego rodzaju awaryjny exploit.
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|