Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 18.06.2009, 01:12   #1
kaczakat
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.06.2009
Posty: 7
kaczakat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
PS2 i HDD - problemy

Na wstępie witam wszystkich Forumowiczów. Bywam tu od paru lat i zawsze znajdowałem lekarstwo na bolączki, aż nadszedł czas na bezpośredni strzał.
Problem1
Szybkość komunikacji między PC a konsolą. Zgrywam gierki w obie strony przez sieć (1Gbit, w ps2 oczywiście siedzi adaptor 100Mbit). Szybkość którą uzyskuję jest powalająca i waha się między 0,9 a 1,1 MB/s. Słyszałem że jest możliwe osiągnięcie 3MB/s i tu moje pytanie JAK?
Padł mi laser (a raczej działa już tak od przypadku do przypadku), którym zrzucałem gierki na dysk i teraz je sobie tak muszę przerzucać.
Na komputerze korzystam z HDLD_dump_Gui 2.1 i w readme hdl_dump (serwer na PS2) stoi iż osiągnięto zatrważające przyspieszenie z 0,8 na 1,15MB/s więc tym programem pewnie dalej nie przeskoczę (to chyba wersja 0,81 a wersja 0,85 być może lepsza niestety nie daje odpowiedzi do klienta na PC).
Konsola z MODBO760, uruchamiam z DEV1 (yyy, z karty).

Problem2
Wiem, można podłączyć dysk do kompa (250GB, Samsung), ale jak to zrobię to pomimo prawidłowego wykrycia przez WindowsXP HE i WINHIIP1,76, i DHLD_dump_Gui wyskakuje błąd MBR, nie da się odczytać TOC. Dysk w tej konsoli siedzi odkąd ją kupiłem i po prostu dograłem na niego swoje rzeczy. Czy było coś nie tak sformatowane czy co? Dysk podłączam przez USB jakimś adapterem do PATA. Jest raczej niezły bo nawet DVD-RW z nim zbotował mi laptopa bez problemu. Formatować raczej bym go nie chciał , jak by to była przejściówka, a nie dobiorę potem lepszej to nawet nie chce mi się myśleć. A złacza ATA w laptopie nie mam. Jeśli by się jeszcze okazało, że jakaś płyta nieużywana już z jakiś czas albo przerzucana przez dziecka do drugiej konsoli i z półki na półkę nie działa to tylko. Zresztą z grywanie z płyty to i tak z parę godzin na płytę, bo nie będę siedział i się patrzył... Inny program
kaczakat jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.06.2009, 17:13   #2
darek0920
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika darek0920
 
Data rejestracji: 02.02.2009
Lokalizacja: K-g
Posty: 248
darek0920 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Używałeś opcji scan/repair drive ?Mi tez komunikat wyskakiwał i było w nim coś o MBR ale treści już nie pamiętam w każdym bądź razie gry normalnie mogłem zrzucać na HDD.
darek0920 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.06.2009, 19:02   #3
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,115
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Z tego co ja wiem to WinHIIP nie pracuje na "przelotkach". Najlepiej podpinać dysk pod "normalny" kontroler IDE (choćby i na PCI).

Co do transferu to nie wiem.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.06.2009, 20:39   #4
kaczakat
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.06.2009
Posty: 7
kaczakat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki za odpowiedzi.
Transfer udało mi się podnieść do 2.2MB up do konsoli i pozostaje 1,1 przy downloadzie. Okazało się, że ten serwer w wersji 0.8.5 działa z nowszą nakładką (?) by vtecorona (choć wersja 1.4, pewnie inny "typoszereg"), wcześniej ten program mi nie chodził bo odpaliłem go z wersją serwera 0.8.1 na konsoli. To zawsze coś.
Próbowałem nie tylko WinHIIP ale też i tymi nakładkami coś odczytać po podłączeniu do PC. Ale choć widzi dysk nie rusza TOC.
Nie mniej jednak na konsoli dysk jest widziany, gry chodzą normalnie. HDloader 0,8C działa, SMS widzi dysk (choć oczywiście nic na nim dla niego nie ma i widzi jedynie jakiś katalog) i obie wersje serwera wgrywają i odczytują dane.
Darek podpinasz dysk przez jakieś USB?
Zrobiłem skan MBR WinHIIP'em. Nie dałem opcji napraw. Jak jest coś nie tak to chyba by dał znać? Po prostu komunikuje, że to nie jest MBR dysku PS2.
Biorąc pod uwagę powyższe na razie odpuszczę sobie jego naprawianie, bo jak jest niekompatybilny z USB to tak na prawdę popsuję MBR. Byłem przekonany, że gdzieś na forum ktoś opisywał sposób na łączenie się dysku od PS2 przez adapter USB. Pogrzebę w szafie i spróbuje złożyć jakiegoś PCeta z zabytków. Do laptopa raczej nie podłączę kontrolera PCI choć myślałem już jak by tu przejściówką SATA-IDE wpiąć się do E-SATA. Ale kabelek nie pasuje .
__________________
compal ifl90, PS2 74004 +Modbo760, ;PS2 SCPH-3003+NA+Samsung250GB+Modbo760,
kaczakat jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2009, 01:24   #5
cojote
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.01.2009
Posty: 6
cojote w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Działa z przelotkami sam używam
cojote jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2009, 12:52   #6
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,115
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
To napisz jaka to jest przelotka (firma? model?), może komuś się przyda kiedyś takie info.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2009, 15:26   #7
cojote
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.01.2009
Posty: 6
cojote w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie pamiętam jaki to model i firma kupiłem ją w Zamościu w sklepie J.M.Elektronika www.elektronika.zam.pl
Pozreawiam
PS. kupiłem od nich też przelotkę sata-ata i dyki sata też chodzą nawet z network adapterem za około 20zł
cojote jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2010, 00:30   #8
KyRol
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.06.2009
Posty: 22
KyRol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co do transferów na poziomie 3MB/s to potrzebne są: hdl gui helper w wersji 2.2, który zawiera hdl server w wersji 9.0. Jest to nakładka napisana w javie, używam jej w Linux Ubuntu i mogę ją śmiało polecić. Trzeba pamiętać jednak o kilku kwestiach: w programie klienckim, po stronie pc, trzeba ustawić kompatybilność z hdl dump server w wersji 9.0 /domyślnie ustawiona jest na 0.86/, kolejno trzeba skopiować do np. mass:/ plik hdld_svr_090.elf z podfolderu /files, który znajduje się w klienckiej wersji hdl dump helper GUI v2, po trzecie przed uruchomieniem servera na ps2 trzeba w uLaunchELF wejść do MISC:/ i stamtąd uruchomić ps2mod. Po czwarte najlepiej mieć powyłączane wszelkie firewalle i inne tam takie dziadostewka. Co by nie było wątpliwości,że mówimy o różnych wariacjach nakładek podaję link do niemieckiego topicu poświęconemu tej aplikacji /bez obaw, sama nakładka jest po angielsku/: http://www.modcontrol.com/Board/ps2-...elper-gui.html

Błagania do admina:jestem świerzak,więc mam nadzieję,że jeśli złamałem gdzieś regulamin to najsurowszą karą będzie warn.

Ostatnio zmieniany przez KyRol : 12.01.2010 o godz. 00:41 Powód: Uzupełnienie informacji
KyRol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2010, 23:02   #9
kaczakat
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.06.2009
Posty: 7
kaczakat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki za info. Na razie zostane z tym co mam. 2.2MB a 3 juz nie robi mi takiej roznicy. W sumie to nie mam wiecej gierek niz jedna na 3 miechy, a i tak gram teraz sporadycznie.
Transfer wkurzal mnie tylko jak robilem backup jednej gierki z powrotem do kompa (dziecka pobawily sie nia bo fajnie latala i nie dalo rady juz odczytac). Teraz pojawila sie podobno opcja grania z obrazu przez siec. Lece to obczaic.
__________________
compal ifl90, PS2 74004 +Modbo760, ;PS2 SCPH-3003+NA+Samsung250GB+Modbo760,
kaczakat jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
hdd, lan, mbr, ps2

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Save PS2 Slim akkkjyglpc Hardware 4 17.08.2008 16:09
PS2 gruba - Network Adaptor no_body Hardware 4 23.08.2007 20:44
Kto wie jak usunąć format PS2 z HDD i wrócić NTFS ??? westg Homebrew 19 29.01.2007 20:25
dead hdd i knopix bez dźwięQ - 2 problemy FatAlbert Off topic 1 02.06.2006 16:48
przegrywanie z CD na HDD - zwis X-Men Off topic 0 27.02.2002 22:12


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.