![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
[PS2] uLaunchELF i SMB
Proszę o informację czy można podłączyć SMB w uLanchELF tak jak kartę pamięci, pendrive czy dysk twardy . Chciałbym w PS2slim wyeliminować konieczność używania USB.
Przeszukując internet znalazłem coś takiego: github.com/ps2homebrew/wLaunchELF/blob/master/docs/SMB.CNF Niestety nie potrafię tego poprawnie uruchomić. ![]() A może jest inna metoda? Z góry dziękuję za pomoc. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Uzyj OPL on ma zimplementowane to poprawnie , tworzysz foldery DVD i CD laczysz sie po sambie i dziala
![]() ![]()
![]() |
#3 |
![]() |
Dziękuję, chyba niestety nie o to mi chodziło albo coś nie rozumiem.
OPL śmiga jak szalony - tu nie ma problemu. Mi bardziej chodzi o możliwość kopiowania plików pomiędzy SMB a MC0/MC1 z poziomu PS2. Dlatego chciałem podmontować SMB tak jak MC0, MC1 itd. wLanchelf z tego co zobaczyłem na github powinien mieć taką możliwość, niestety nie wiem jak i gdzie to ustawić aby działało. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
eŁDeZet Ma(j)ster
Data rejestracji: 05.04.2005
![]() ![]() ![]() ![]() |
Lata już się tym nie bawiłem ale pamiętam 2 kwestie:
-ip serwera smb czyli pc najlepiej ręcznie wpisac do pliku (chyba ip.cfg) -żeby to latało z win10 to w opcjach systemu trzeba doinstalować obsługę samby 1.0 /edit A jednak nie. Masz 2 opcje: -wbudowany serwer ftp w uLe -obsługa hosta z poziomu uLe <- to będzie chyba najbliżej tego co chcesz uzyskać. Na pc musisz odpalić Rad host client https://www.psx-place.com/resources/...ompatible.629/
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez szczuru : 04.01.2021 o godz. 10:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 02.09.2016
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mały poradniczek wLe
Teoretycznie... Samba i SMB to nie to samo:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Samba_(program), https://pl.wikipedia.org/wiki/Server_Message_Block. Na razie PS2 homebrew wymaga obsługi SMBv1. Dalej jak napisał szczuru. Uruchamiasz Rad Host Client 1.8a: ![]() Sprawdzasz ustawienia w Network settings w wLe: ![]() Wchodzisz w "host:/". Wpisujesz adres IP i powinieneś się połączyć (logo z czerwonego zmieni się na zielone): ![]() Przerzucasz jakiś folder na klienta (drag and drop): ![]() Jak jeszcze raz wejdziesz w "host:/" powinieneś mieć dostęp do udostępnianego folderu: ![]()
![]() |
#6 | |
Moderator
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() |
Cytat:
Misiozol - już tłumaczę sens: Serwer SMB stoi na NAS (z wygody nie chcę na Windows - NAS chodzi 24/7 SMB, DLNA, itd - domowy magazyn multimedialny). Chcę mieć dostęp do SMB(NAS) z poziomu PS2 ponieważ jest to dla mnie wygodne (PS2 na parterze, komputer na piętrze, NAS również) nie musiałbym robić kilometrów biegając z pamięcią USB pomiędzy komputerem i PS2. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Tylko że to co ci dałem dotyczy tylko PC podłączonego bezpośrednio z PS2.
W przypadku NASa pewnie masz go dodatkowo podłączonego do jakiegoś routera\switcha... Nie wiem czy wtedy nie będzie potrzebne DHCP zamiast statycznego adresu... Dodatkowo nie wiem czy wLe w ogóle obsługuje DHCP... OPL na pewno tak... ale tam nie da rady swobodnie przeglądać zawartości udostępnianego udziału.
![]() |
#9 |
![]() |
IP to nie problem - PS2 na statycznym, NAS również (DHCP jest ale dla tego tandemu nie używam).
Problemem może być logowanie - będzie trochę kombinacji ;-) Co do OPL to miałem nadzieję, że zaimplementowano połączenie z OPL do uLanchELF ale wygląda na to, że chyba nie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Nie za bardzo rozumiem?
OPL i wLaunchELF to aplikacje natywnie działające na PS2. Więc po co miałyby się łączyć? Chyba że chodziło ci o obsługę (ew połączenia sieciowego) sieci taka jaka jest w OPL dla wLe...
![]() |
#11 |
![]() |
OPL działa poprawnie, konfiguracja nie stanowi problemu - połączenie PS2 (OPL) <<-->> NAS (PS2SMB).
ULaunchELF - tu mam problem. Jak zamontować udostępniony folder PS2SMB tak aby był widziany w PS2 z poziomu uLanchELF jak karta pamięci czy pendrive. Chodzi o kopiowanie plików z MC0 do SMB i odwrotnie czyli katalogu PS2SMB na serwerze NAS do/z MC0. Podsumowując jak ustawić konfigurację uLanchELF aby można było zamontować katalog PS2SMB z NAS: uLanchELF<<--->>NAS(PS2SMB) |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
W wLe jest jeszcze opcja MISC:/PS2Net w wLe.
Tu taki mały poradnik: https://www.youtube.com/watch?v=xaZAX5HH6eQ. Ogólnie to nie widziałem aby ktokolwiek próbował łączyć wLe z NASem poprzez SMB.
![]() |
#13 |
Moderator
Nie widziales bo to jest bez senu
![]() ![]()
![]() |
#14 |
![]() |
Wygląda na to, że temat nie tylko mi leży na sercu
github.com/ps2homebrew/wLaunchELF/issues/44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |
Tu jest eksperymentalna wersja wLanchELF tylko do kopiowania plików PS2 <->SMB.
Niestety ja nie potrafię tego zamienić na binarkę. Czy ktoś może pomóc? github.com/sahlberg/wLaunchELF |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
[ps2], smb, ulaunchelf |
|
|