Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 03.09.2012, 13:25   #286
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,486
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez michael555voyag Podgląd Wiadomości
Nie rozumiem co jest dla ciebie bez sensu i co trzeba odwrócić? I wiem że Ps2 ma 64-bit procesor tylko chodzi mi oto że pod względem technicznym mimo podobnej architektury Psp jest słabsza od Ps2 i ten emulator z Psp po przepisaniu mógłby działać lepiej od Ps2psxe.
I tu się właśnie mylisz - PS2 i PSP mają KOMPLETNIE inną architekturę. Niby jedna i druga jest oparta na MIPS-ie ale to jednak wiele nie zmienia. Może gdyby były dostępne źródła POPS-a to można by kombinować a tak to nikomu zbytnio nie chce się bawić w czasochłonny reverse engineering.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.09.2012, 12:13   #287
ffgriever
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 02.12.2006
Posty: 100
ffgriever zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie zapominaj, że PSP posiada 2 procesory, z których każdy może być taktowany 333MHz (główny CPU i ME - ME właściwie można wykorzystać jako zwykły CPU, tylko pozbawiony możliwości sprzętowych operacji na wektorach). ME ma do dyspozycji mało pamięci, ale przy rozsądnym użyciu DMA, problem przy emulacji PSX nie istnieje (zależy nam tylko na tym, żeby wykonywał skomplikowane operacje na małych ilościach danych, głównie liczbach całkowitych - operacje na stałoprzecinkowych sprowadzają się do operacji na całkowitych). PS2 niby ma IOP, ale raz, że on jest taktowany 36MHz tylko, a dwa, że cały dostęp do sprzętu idzie przez niego i wiele wątków zabija i tak jego znikomą moc, więc jedyne, co może robić, to czytać na zaś dane z obrazu płytki.

Przy wykorzystaniu tylko jednego CPU, PSP w kwestii emulacji PSX powinien wypadać tak samo jak PS2, ale ten drugi pozwala zrobić szybką (a przy tym idealnie kompatybilną) software'ową emulację GPU. Oczywiście ME został stworzony w innym celu (zastępował kilka innych koprocesorów, dostępnych w PS2, ale przy emulacji, oprócz IPU przy filmach, dodatkowy sprzęt w PS2 się nudzi - VU nie nadają się zbytnio do operacji stałoprzecinkowych i to na danych nieprzygotowanych do przetwarzania strumieniem). PS2 ma łatwiej z dźwiękiem, bo posiada ten sam układ dźwiękowy, co PSX i można go bez dużego problemu wykorzystać przy małym nakładzie mocy procesora, ale tutaj fory się kończą).

W każdym razie nawet revere engineering popsa dużo by nie dał. Te platformy po prostu zbyt się różnią, żeby niskopoziomowe optymalizacje z jednego na coś przydały się w drugim. Poza architekturą samych procesorów, konsol tych prawie nic ze sobą nie łączy.

Nie wspomnę już o tym, że sony miało do dyspozycji sztab ludzi oraz całą dokumentację i wsparcie, jakie tylko było potrzebne (a i tak nie wyszło idealnie, bo na popsie w wielu grach np. dźwięk w filmach się ciacha).
ffgriever jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2013, 13:37   #288
R4Zi3L
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 20.02.2013
Lokalizacja: Kielce
Posty: 2
R4Zi3L w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie tylko z dzwiękiem są problemy w PSP. Także niektóre efekty graficzne się chrzanią podobnie jak np w pSX.
R4Zi3L jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2013, 13:45   #289
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,486
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez R4Zi3L Podgląd Wiadomości
Nie tylko z dzwiękiem są problemy w PSP. Także niektóre efekty graficzne się chrzanią podobnie jak np w pSX.
Prawda jest taka, że jeśli chcesz się ustrzec glitchy to jedynym sposobem jest granie na realnym, dedykowanym hardwarze

BTW. Dobrze Cię kojarzę ze skizo/emudreams?
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2013, 16:19   #290
R4Zi3L
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 20.02.2013
Lokalizacja: Kielce
Posty: 2
R4Zi3L w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dobrze kojarzysz. Ale swoje hardware sprzedalem... pozatym uzywanie ISO jest wygodniejsze niz jechanie na zdechlym laserze. PSIO mialbyc jakis wybawieniem, ale jak narazie najlepszy emu to ePSXe plus softwareowy gpuBladeSoft plugin (nie jestem zwolennikiem HLE bo zawsze sa jakies przekłamania)
R4Zi3L jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2015, 20:35   #291
Halas19
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Halas19
 
Data rejestracji: 11.06.2012
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 107
Halas19 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam problem z odpaleniem PS2PSXe r192 z wewnętrznego HDD. Próbowałem już na wiele sposobów ze skryptem radshella, ale na końcu i tak wyskakuje mi komunikat "not an elf file".
Kod:
fontsize 0.6
border 2 2

store reset.rsh
store mc.rsh
store mcx.rsh
store irx/usbhdfsd.irx
store irx/usbd.irx
store mass.rsh
store irx/poweroff.irx
store irx/ps2dev9.irx
store dev9.rsh
store irx/ps2atad.irx
store irx/ps2hdd.irx
store irx/ps2fs.irx
store hdd.rsh
store irx/romdir.irx
store rom.rsh
store irx/iomanx.irx
store irx/filexio.irx

script int:reset.rsh

set prompt "$$CD>"
set RSH_DIR "$CD"
set reboot "run rom0:OSDSYS"
set reset "script int:reset.rsh"

load rom0:SIO2MAN
load rom0:MCMAN
load rom0:MCSERV

load int:iomanx.irx
load int:filexio.irx

load poweroff.irx
load ps2dev9.irx
load ps2atad.irx
load ps2hdd.irx -o 4 -n 20
load ps2fs.irx -m 4 -o 10 -n 40

echo running hdd
mount pfs0:hdd:Worms_Armageddon
run ps2psxe.elf -bios="pfs0:/bios/SCPH-7502.bin" -cdimage="pfs0:/Worms_Armageddon.bin" -32bpp -nofps
ELF PS2PSXe + foldery znajduje się w roocie partycji Worms_Armageddon, razem z radshellem, jego plikami i folderami.
Pamiętam, że kiedyś mi działało, tylko że z "mass:/"...
Jest ktoś w stanie pomóc i powiedzieć co jest nie tak ?
Szukałem na różnych forach i były różne wersje skryptu dla "hdd0:/",
ale tak na prawdę różniły się nieistotnymi drobiazgami.
Halas19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.