![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
[PS3] Powrót z CFW na OFW
Cześć. Korzystając z sytuacji, że jest to mój pierwszy post chciałem się przywitać
Mam pytanie, odziedziczyłem po bracie konsolę PS3 z CFW - przy uruchamianiu konsoli wyświetla się Rogero 4.50 v1.01. Chcę ją zrollbackować do OFW. Wyczytałem, że podobno się da ale poprawcie mnie jeśli źle rozumuję. W związku z tym, że mam Rogero 4.50 to potrzebuję OFW w wersji 4.50. Znalazłem taki w Internetach, pobrałem i mam plik PS3UPDAT.PUP. Najlepiej byłoby, gdybym wyciągnął dysk z konsoli, sformatował go do systemu plików np. FAT32 i od razu włożył do konsoli. Podczas uruchamiania konsola się zdziwi że dysk jest pusty i poprosi o plik PS3UPDAT.PUP w określonej lokalizacji. Wtedy muszę włożyć Pendrive USB z utworzoną lokalizacją PS3/UPDATE/PS3UPDAT.PUP i potem dokona się magiczny flash do oryginalnego firmware. Czy dobrze myślę? Pozdrawiam! Ostatnio zmieniany przez A youkai of love : 12.06.2019 o godz. 20:35 Powód: Literówka CSF topiku ;) |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Games Maniac
![]() Data rejestracji: 02.07.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj na forum, no to do konkretów.
Nie, jak masz CFW, nieważne w jakiej wersji, to masz na 99% OFW 3.55 z patchami, w 1% 3.56, ale to ciebie nie dotyczy. Format nie rozwiąże wszystkiego, owszem, po formacie i wgraniu 3.55 (bo taki masz, CFW bazuje na 3.55) wrócisz do OFW ale zostaną śmieci w pamięci wewnętrznej (NAND albo NOR, nie sprecyzowałeś modelu). Nie potrzebujesz formatować HDD na PC, wystarczy recovery menu samej konsoli, ale najpierw trzeba wyczyścić NAND/NOR, i o jeśli się nie mylę to plik xregistry.sys, nie pamiętam. Podstawy masz ok, ale po takim powrocie, nie wiem czy nie złapiesz bana. ![]()
#3 |
eŁDeZet Ma(j)ster
Data rejestracji: 05.04.2005
![]() ![]() ![]() ![]() |
Wystarczy z poziomu recovery wybrać "Przywróć system PS3" - przywróci to wszystkie ustawienia do fabrycznych (wraz ze wspomnianym xregistry.sys) - konsola się zrebootuje do stanu jakby była po raz pierwszy uruchamiana. Później wybierasz "Przywróć system plików" - formatuje to HDD gdyby po poprzedniej opcji jeszcze jakieś śmieci zostały.
Po wszystkim robisz update do 4.84 OFW i tyle. Asekuracyjnie możesz po update-cie jeszcze raz wybrać "Przywróć system PS3" aby na 100% wyczyścić wsio. ALE jeśli na CFW konsola była kiedykolwiek podłączana do internetu do na 99% masz bana (teoretycznie nawet celem wgrania gier po FTP) to z tym za bardzo nie da się nic zrobić (można podmienić IDPS ale musiałbyś mieć takowy z niezbanowanej konsoli). W każdym razie póki najnowszym OFW jest 4.84 to możesz zaryzykować i sprawdzić bo w razie czego w dość łatwy sposób wgrasz znów CFW (wgrywając 4.84 HFW, później odpalając Ps3Xploit z przeglądarki i wgrywając CFW z poziomu recovery mode).
#4 |
Games Maniac
![]() Data rejestracji: 02.07.2010
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Słuchaj rad @szczuru i będzie dobrze.
![]()
#5 |
![]() |
Łomatkobosko, ile mi nieznanych skrótów
![]() Ok czyli jeszcze raz : przywracam system ps3 spod recovery po czym zrobi się reboot. Potem znowu z recovery i przywracam system plików i reboot. Rozumiem, że proces wgrywania OFW 4.84 odbywa się też z recovery w punkcie System Update. Muszę pewnie mieć pendrive a w nim jakieś katalogi a w nich plik PS3UPDAT.PUP. Am I right? A co z informacją w FAQ że powrotu do OFW mogę zrobić tylko i wyłącznie do takiej wersji, jaką mam CFW? Mam rozumieć, że 4.50 przy Rogero nie oznacza wersji CFW? Sorki za pytania początkującego, ale przynajmniej chyba są sensowne ![]() Ostatnio zmieniany przez matimoto87 : 12.06.2019 o godz. 21:15 |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To ja już bym chyba wolał drugą na OFW kupić, a tę trzymać dla wygody kopii zapasowych i nieżonglowania płytami. Jak kto woli
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
eŁDeZet Ma(j)ster
Po wcześniej wymienionych czynnościach wgrywaj smialo OFW 4.84. Jeśli okaże się, że konsola jest zbanowana to przez recovery wgraj HFW 4.84 i wróć na CFW.
W przypadku Rogero dopisek 4.50 oznacza na bazie jakiego OFW jest zbudowane to CFW (4.50). Tak, FW z poziomu recovery wgrywa się tak samo - tzn z pendrive'a. Katalog UPDATE a w nim plik PS3UPDAT. PUP.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez szczuru : 12.06.2019 o godz. 23:53 |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
OFW to kalectwo po co chcialbys to robic ? psn i tak dlugo nie pociagnie na ps3 wiec po kiego sobie kaleczyc konsole ?
#9 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 14.03.2013
![]() |
To psn na PS3 jeszcze w ogóle działa?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
eŁDeZet Ma(j)ster
Właściwie to aktualnie PSN ma globalną awarię i nie działa
![]()
#11 |
![]() |
Dziwi mnie, że moderator offtopuje. Temat jest o tym jak wrócić z CFW na OFW, a nie czy warto. Chcę wrócić bo mam taki kaprys i tyle. Jestem programistą, tworzę oprogramowanie i nie chcę mieć zcrackowanej konsoli, która potencjalnie daje mi możliwość uruchamiania pirackich gier. Tyle w tym temacie.
@szczuru, bardzo Ci dziękuję - wszystko poszło gładko, OFW 4.84 śmiga, a PSN wczoraj do godziny 13 jeszcze chodził ![]() Można zamknąć temat. |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Chuck Norris | Morris | Humor | 111 | 07.10.2018 02:42 |
IMPREZKA ON-LINE (tylko powyzej 18 lat) | Remix | Off topic | 37390 | 02.12.2011 17:07 |
Canon SX 1 - pierwsze wrażenia i porównania | andrzejj9 | Fotografia | 19 | 10.02.2011 16:22 |
535 śmiesznych tekstów | mallow | Humor | 6 | 01.06.2003 16:49 |