![]() |
Thw. W wolnej chwili - urlop niebawem - spróbuję.
P.S. W Rachet Clank Tools of Destruction też miałem taki komunikat z tym, że to była chyba pierwsza gra, jaką instalowałem. Oprócz niej nic nie było to i format nie stanowił problemu. NA PS 3 oprócz gier nie ma nic. Niebawem przymierzam się do kupna nowego PD o wielkości 8 - 16 GB i to powinno rozwiązać problem. Jeszce raz dzięki za pomoc. A tak nawiasem mówiąc Sony mogłoby poprawić ten błąd. |
Cytat:
--- A co do problemu, myślę, że to nie jest to wina fw konsoli tylko developera gry. Taki sam problem występuje z Ratchet & Clank Tools of Destruction (jak ma się już kilka gier to krzyczy, że nie ma miejsca i nie pozwala się "zainstalować"). Czy tak się dzieje tylko z tą jedną grą czy ze wszystkimi? Jak ze wszystkimi to faktycznie coś jest nie tak z fw. Jak tylko z jedną to nie czytaj tego co poniżej bo nic Ci to nie da. ;) --- Rada jest tylko jedna: zrobić backup i wgrać na nowo. Potrzebny jest jakiś zewnętrzny nośnik, który pomieści 12GB+gry+cache+dlc+patche+save'y. Nie da się wybrać tylko niektórych z tych rzeczy: albo wszystko albo nic. Game Data/DLC/patche I tutaj ważna uwaga: jak nie masz dużego nośnika to skasuj całe cache ("Game Data", tzw. dane instalacyjne), skasują się też i patche czy dodatki, bo są w tych samych folderach, ale można je wgrać/pobrać z powrotem. Game Data/cache -> to co wgrywa gra z płyty (nie wszystkie gry cache'ują dane np. Dead Space nie). Gama Data/patche -> pobiera się najnowsza wersja wraz z włączeniem gry (ofkoz jak jesteś połączony z siecią) Gama Data/dlc -> te co kupiłeś i te darmowe można pobierać ile się chce (na maksymalnie pięć konsol, ale póki masz jedną to się nie przejmuj) Save'y Możesz je samemu wgrać na zew. nośnik np. pendrive o ile dana gra nie założyła atrybutu tylko do odczytu (czy coś w tym stylu, nie wiadomo jak to jest rozwiązane, może jakaś forma DRM nawet) - wtedy opcja copy będzie niewidoczna (np. Killzone 2 czy RE5 z przed patcha 1.16 bodajże). Save'y z obrazów kart dla PS2/PSX też można kopiować. Gry na PS3/PSP/PSX Te na PSP i PSX można skopiować na PSP od razu (niestety na inny nośnik/urządzenie nie). Te dla PS3 niestety nie i trzeba je będzie pobrać ponownie (za darmo już) jeśli je wyrzucisz. Trophy Nie wchodzą w skład backupy i trzeba je wgrać na serwer (opcja "synch with server", czyli to samo jakbyś update'ował swoje trophy z hdd z tym co jest na serwerze - na przykład przy porównywaniu pucharków dwóch userów z sieci konsola sama to zrobi). Ustawienia, konta i usługi Wchodzą w skład backupu systemowego. Muzyka/Filmy/Zdjęcia: Nie mam pojęcia czy wchodzą w skład backupu, ale wszystkie można zawsze kopiować na zew. nośnik. Możliwe, że wchodzą w skład bo inaczej jak miała by się kopia struktury katalogów w albumach? To tyle, naturalnie najprościej jest zrobić backup wszystkich danych, ale jak nie masz tyle miejsca na np. pendrive'ie to napisałem co można skasować i pobrać ponownie, a co można skopiować. --- Po tym zabiegu robisz format dysku (możesz z poziomu XMB, nie musisz tego zanosić do komputera ;]), ściągasz ze strony Sony najnowszy fw i kopiujesz do ./UPDATE/UPDATE.PUP, a potem przywracasz backup (opcja restore). |
PS3 - za mało miejsca na dysku
Przepraszam, że nie na temat, ale widzę, ze akurat ten topic cieszy się sporą poczytalnością. Od kilku dni nie mogę utworzyć nowego temat, a mam problem. Mianowicie: Syn posiada PS 3 z HDD 80 GB. Na dysku ma tylko pliki z 7 gier. Największy z nich ma nieco ponad 4 GB. Ostatnio przy uruchamianiu Call of Duty 5 pojawił się komunikat o możliwości aktualizacji do wersji 1.06, ale po wciśnięciu ok. system podaje, że jest z mało miejsca na dysku. Sprawdziłem i ze zdziwieniem zauważyłem, że wolne jest tylko 175 MB. Szukałem w sieci, ale znalazłem tylko informację, że to błąd oprogramowania PS 3 i trzeba coś wykasować i wgrać na nowo. Problem w tym, że syn nie bardzo pozwala, a jak przypadkiem mu coś skasuję to chyba histerii dostanie. No i nie mam tak pojemnego Pendrive' a. Mam w związku z tym pytanie, jak zwolnić miejsce na dysku nie kasując plików z gier. Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że zajęte jest tyle miejsca. Przy pierwszym uruchomieniu PS 3 też wyrzucało taki komunikat, ale wtedy bez problemu zrobiłem format i działało. Teraz format odpada i jest problem. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:33. |