Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.09.2017, 16:34   #1
serge
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2017
Posty: 8
serge zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ASUS BW-12B1ST 1.03

Witam wszystkich . Na wstępie chce przeprosić że 1szy post i jednocześnie prośba do bardziej doświadczonych kolegów, ale no samo życie coś się zaczęło dziać z moim napędem i chciałbym spróbować go reanimować.

Przywiązuję się do rzeczy Model jak w temacie przestał nagrywać a potem nawet odtwarzać płyty i to każde - zawsze używałem na nim markowych płyt Verbatim, TDK, SONY. Napęd jest z 2013r. używany bardzo rzadko - początkowo myślałem że kurz ale to nie to - użyłem sprzężonego powietrza + profesjonalnej płyty czyszczącej - pisząc profesjonalnej nie miałem na myśli marketówki za 10zł tylko taką z gwarancją nierysowania optyki.

Wszystko zaobserwowałem od użycia płyty CD-R Verbatim od mojego znajomego - nie miała ani 1 ryski i skopiowała się w całości (500MB zdjęcia).

Potem jak chciałem coś nagrać to program m.in IMGburner pokazuje błąd:

Device not ready (no reference position Found).

Czy fleshowanie może pomóc? Czytałem że można tą nagrywarkę "przerobić na wyższy model Lite -ON ale nie wiem wole zapytać mądrzejszych w temacie ode mnie

Jeśli mam przesłać jakiekolwiek inne informacje to służę powiedzcie tylko jakie.

Aha używam win 7 x64. Z góry dzięki za pomoc.
serge jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.09.2017, 17:08   #2
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,912
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W tych Asus jest soft który potrafi rożne cuda wyprawiać .
Zacząłbym od sprawdzenia napędu na innym komputerze .

Zrób testy odczytu CD \ DVD \BD -ewentualnie symulacje zapisu testowego CD i DVD-R w programie Nero Speed Disc .
http://www.cdrinfo.pl/download/580151727

Co do zmiany modelu tu masz wszystkie informacje :
Crossflash BluRay LiteOn iHBS+OEM+klony
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2017, 18:06   #3
serge
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2017
Posty: 8
serge zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niestety program wykrywa napęd ale tak jakby był nieaktywny przycisk START mam wyszarzały - sprawdziłem też kabelek sata i na wszelki wypadek wymieniłem na nowy (i przełożyłem w inny porta SATA na innym osobnym kontrolerze) niestety to samo.

Dorzucam screen z programu (trial) Opti Drive
Dołączone obrazki
File Type: jpg Bez tytułu.jpg (67.4 KB, 35 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez serge : 27.09.2017 o godz. 18:16
serge jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2017, 18:18   #4
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,912
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jak dla mnie namieszane coś na linii system \ kontrolery\sterowniki SATA .
Prawdopodobnie brak prawidłowego dostępu do urządzenia.
Koniecznie sprawdź napęd na innym hardware .

Przetestuj też nowszy program Opti Drive Control
http://www.cdrinfo.pl/download/9151142042

Czy w Opti Drive Control są wykrywane nośniki i możliwy test odczytu i zapisu ?
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2017, 18:39   #5
serge
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2017
Posty: 8
serge zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki za szybkie odpowiedzi To jest Opti Drive Control 1.70 i tez w nim nic zrobić nie mogę

Myślałem czy to nie stery, ale kurcze - nic się w systemie nie zmieniło,
Wirusów żadnych nie miałem ani awarii dysku ani nawet aktualizacji.

Możesz polecić jakieś konkretne stery pod ten model? płyta główna to ASUS RAMPAGE Formula IV?
Zainstalowałem z oficjalnej strony ASUS'a ale wykryło że są ok stare wiec dałem opcję NAPRAW i zresetowałem PC. Niestety nadal to samo.

Z tym innym hardware moze być problem nie mam 2 kompów stacjonarnych - może coś jutro spróbuję.
Czy jakby nic nie pomogło warto robić zmianę firmware w tym modelu? na ten z LITE-ON?

Ostatnio zmieniany przez serge : 27.09.2017 o godz. 18:48
serge jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2017, 19:14   #6
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,912
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Raczej na 99,999% coś namieszane w systemie \ sterowniki \kontrolery .
Koniecznie sprawdź napęd najpierw na innym komputerze .
Moim zdaniem crossflash na tym komputerze w takim stanie jak jest teraz grozi uszkodzeniem napędu w czasie tej operacji .

Zainstaluj najnowsze stery do chipsetu od Intel :
https://downloadcenter.intel.com/pro...lation-Utility

Przetestuj stery SATA od Intel ;
https://onedrive.live.com/?authkey=%...14229B9E752333

https://onedrive.live.com/?id=501422...14229B9E752333
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2017, 19:43   #7
serge
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2017
Posty: 8
serge zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niestety nic nie pomogło. Nie działa żadna płyta ani CD/ani DVD ani BD. Żeby nie było sprawdzam wachlarz markowych płyt które są czyste idealnie bez rys i nawet te z cd-action. Jutro sprawdzę z innym kompem jak się uda. Co ciekawe napęd reaguje na polecenie wysuń z PPM w systemie. Wydaje się tez reagować na odczyt płyt (oczekiwanie, świecąca dioda)
serge jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2017, 19:57   #8
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,912
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tam masz trzy oddzielne lasery od CD \ DVD \BluRay - raczej niespotykane żeby trzy na raz padły .

Powinieneś mieć na płycie głównej takie kontrolery SATA :

Intel® X79 SATA :
2 x port SATA 6Gb/s, czerwone
4 x port SATA 3Gb/s, czarny
Obsługa Raid 0, 1, 5, 10
Kontroler ASMedia® ASM1061 :
2 x port SATA 6Gb/s, czerwone

Przetestuj na wszystkich kontrolerach działanie napędu.
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.09.2017, 15:29   #9
serge
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2017
Posty: 8
serge zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podłączyłem dziś napęd do innych komputerów niestety ten sam objaw. W takim układzie można chyba spokojnie założyć że to wina napędu - jakieś pomysły?
serge jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.09.2017, 16:26   #10
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,912
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Źle to wygląda .
Jak dasz radę to zdemontuj napęd i sprawdź taśmę flex łączącą OPU z płytą główną .Lubi się sama wypinać ...
Jeżeli wszystko z połączeniem OPU jest w porządku to albo uszkodzona płyta główna albo elektronika sterująca zintegrowanymi laserami .
Kompletne OPU Sanyo SF BW-512L to koszt około 100$ na dziś więc nie ma wielkiego sensu tego naprawiać .


ASUS BW-12B1ST 1.03-2017-09-28_15-58-57.png
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2017, 00:13   #11
serge
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.09.2017
Posty: 8
serge zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czary2mary nie uwierzysz.....muszę wysłać aż zdjęcie

Jakiś cudem w napęd wlazła mi osłonka od DVD cake'a....nie wiem co powiedzieć ale ponieważ nie używałem płyt z cake'ów już daaawno pewnie miało to miejsce dużo wcześniej. Teraz po prostu jakimś cudem przemieściła się i przykryła lasery co starałem się pokazać na 1szym zdjęciu. Dzięki za pomoc gdyby nie Ty pewnie nie otworzyłbym nawet napędu :p
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
ASUS BW-12B1ST 1.03-20170929_000140.jpg   ASUS BW-12B1ST 1.03-20170929_000148.jpg  
serge jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2017, 06:46   #12
czary2mary
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,912
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Dobre i wszystko już jasne .

Znajdowałem w napędach kilkakrotnie te podkładki ..itp itd ale zazwyczaj jeżeli już tylko przeszkadzały mechanice w pracy .

Jak widać warto było rozebrać napęd
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Asus DRW - \4 \ 8\ 12 \16 \18 \20 \ 22 \ 24 czary2mary Napędy optyczne DVD 30 22.08.2019 07:05
Asus HD DVD-ROM \ BD-ROM \ BD-RE \ BD-RE XL + External USB czary2mary Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD 3 10.02.2018 11:05
[Mini Test] Sony Optiarc AD-5240S firmware 1.03 czary2mary Napędy optyczne DVD 0 18.04.2015 15:34
[Mini Test] Plextor PX-891SA\ LiteOn iHAS 324 C \Asus DRW-24B5ST czary2mary Napędy optyczne DVD 0 09.03.2015 15:09


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.