![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Bios do napędu BD EHBO1
Witam wszystkich forumowiczów.
Szukam biosu do napędu Bluray prawdopodobnie Liteon EHBO1s, tak wynika z wsadu. Jest to napęd sata wystepujący w kinie Denon RBD-X1000, na naklejce jest napisane Model: EH-BO1S DC(5909000135) napęd na układzie Broadcom BCM7620. Może ktoś będzie wiedział w jakim jeszcze sprzęcie może występować. Będę wdzięczny za każdą pomoc. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Emm.. a mozna wiedziec po co bios , jesli naped padl to nie prosciej podmienic z innym na sata przewaznie sa standaryzowane .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
No niestety próbowałem, ale inne napędy nie odtwarzają nośników bluray (orginały) a inne znowu filmów DVD czy formatów MKV.
Mam już 3 napedy w tym jedna nagrywarka, żadna w pełni nie współpracuje z Denonem. Już mi ręcę opadają. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Ale to nie naped czyta format MKV to moze byc dowolny plik to procesor go dekoduje , jak dla mnie to masz BD-ROM ktory nie ma drugiej soczewki do czytania plyt DVD , A te co nie czytaly bluray masz zaktualizowany bios w nich ? podaj modele tych napedow .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Fomaty i plyty bluray rozczytuje, tylko nie odtwarza. Po rozczytaniu plyty lub formatu pisze stop i wyjazd szuflady z napisem niepoprawny format.
Napędy mam Dwu-soczewkowe z glowicami SF-BD412, i jedną to nagrywarkę bluray. Nagrywarka to LG BH16NS40. Napędy podłączone pod komputer czytają wszystkie formaty bez problemu. Niewiem jak zachowałby się napęd z układem Broadcom. Ostatnio zmieniany przez Bayerdk : 31.10.2013 o godz. 17:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Nie wiem jak w tym modelu BD Denon-a ale w playerach CD i DVD z Denon-em współpracują tylko oryginalne lasery przeznaczone do tych modeli-zazwyczaj są 3-4 typy rożnych producentów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
Napewno chodzi o elektronikę, bo głowica laserowa jest standardowa SF-BD412OJ.
Może ktoś wie w jakim napędzie (jakiego producenta) jest elektronika z układem Broadcom BCM7620 ? Napewno używa go Samsung w stacjonarnych Bluray, tylko że elektronika BD montowana na płycie głównej odtwarzacza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
Cytat:
Zakladam ze laser jest wykonczony wiec czemu nie zakupic nowy i po problemie ![]() http://www.ebay.ie/itm/SF-BD412-Orig...item5d4149b33f |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Laser jest w idealnym stanie, sprawdzany na innym napędzie. Sprzęt Denona jest prawie nowy ( zwrot konsumencki Amazon).
Ta cena to szok na aliexpress mam za nie całe 10 USD, a na alibabie jeszcze taniej. W moim przypadku tylko wgranie biosu, lub podmiana elektroniki którą Denon w pełni przyjmie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Ciekawi mnie jedno czy jak jest aktualizacja do sprzetu to nie ma zawartej w niej paczki do aktualizacji bios , przeciez musi byc bios aktualizowany . ebay to byl przyklad jest jeszcze na alibabie i kilku innych
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
Niestety brak możliwości aktualizacji oprogramowania.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
No to raczej marnie widze twoje mozliwosci naprawy sprzetu jako ze BCM7620 to jest SoC zapewne ma wewnetrzny flash zintegrowany z ukladem jeszcze ciekawi mnie uklad w dolnym prawym rogu bcm7620 z 8 pinami napisz co to jest , jedyne co mi przychodzi do glowy to zdobyc specyfikacje i narzedzie do flashowania tegoz ukladu i wygrzebac wsad i zobaczyc czy da sie cos z nim zrobic ale marnie to widze .
Ostatnio zmieniany przez misiozol : 01.11.2013 o godz. 12:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
Ze specyfikacji BCM7620 nie wynika żeby miał programowalny flash, podmieniałem już te układy i nie było problemów. Bardziej mi podchodzi że główny procesor lub jego flash ma zapisane, że napęd BD jest na układzie Broadcom. Wgrałem do układu bios z bluray Samsung BD-P1620, nie blokuje sprzetu jak na oryginalnym, tylko wykonuje głupoty.
Napęd jest montowany w Bluray ARCAM FMJ BDP100 jak i w Anthem BLX-200 są to napędy Liteon. Może prędzej coś znajdę do ARCAM. Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 01.11.2013 o godz. 20:32 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
Kurcze no zrobiles to samo co ja bym zrobil
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |
Myślałem już o tym, początek i koniec jest taki sam, problemy zaczynają sie od 46 adresu.
W oryginalnym wsadzie jest 3x więcej niż w tym Samsungowym, nie wiem czy mi życia starczy by to wszystko sprawdzić. Może kupię napęd Liteon IHOS104 jak będzie na układzie Broadcom i sprawdzę, jak ruszy to podmienię elektronike do oryginała (ze wzgledu na mocowanie). |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Kopia BD | Franek Dolas | High Definition | 22 | 30.03.2009 15:23 |
bios 4S07 do Litka SOHR 5238s | surfix | Napędy optyczne CD | 6 | 05.01.2005 08:39 |
bios nie wykrywa napedu dvd | Bartek0000 | DVD-Video | 1 | 06.07.2004 16:01 |
LG GCE8400B i bios 1.12 IBM | Thoom | Napędy optyczne CD | 11 | 23.01.2003 13:48 |
LG CED-8120b - jaki bios | CrazyLucas | Napędy optyczne CD | 3 | 09.01.2003 10:04 |