![]() |
Kondycję tych napędów można bardzo łatwo sprawdzić, tutaj jest opisane co i jak.
Jeśli sprzedający nie prześle testu lepiej sobie darować, są to już stare konstrukcje i mogę być mocno zużyte. Nawiasem mówiąc cena jest też dużo za wysoka, pojawiają się co jakiś czas 112/212-stki w okolicach 100-150zł lub nawet taniej. Spokojnie trzeba wyczekać. |
Witam, potrzebuje kupić nagrywarkę dvd/blue-ray zewnętrzną pod usb. Która obecnie jest najlepsza na rynku ?Zależy mi np: na możliwości zmiany booktypa na dvd-rom.
Z góry dziękuje za pomoc. |
Ktoś może wyjaśnić czym w praktyce różnią się modele Pioneer BDR-212DBK/BDR-212EBK/BDR-212UHT/BDR-S12XLT?
Który lepiej kupić? Najtańszy DBK, EBK niewiele droższy i z tego co się zdążyłem zorientować większość ten model kupuje. |
Przeczytaj test i wszystko stanie się jasne :taktak:
Koledzy się super napracowali w tabelce są możliwości i widać różnice wszystkich modeli. |
Cytat:
|
a czy można je między sobą crossflashować (np EBK do XLT lub innego z obsługą UltraHD)? ktoś próbował?
|
Spoko, tabelki prześledziłem, dlatego też pytałem o "praktyczne" różnice, bo dopiero przymierzam się to zapoznania z innymi nośnikami niż CD i DVDR :D
|
Nie da się crossflashować z tego co wiem.
Praktyczne różnice - są w tabelce. Chcesz UltraHD, obsługę DVD-RAM, BD-R TL i QL lub nawet gdzie jest wersja box lub bulk, wszystko tam jest. Po prostu wybierasz model, który spełnia Twoje wymagania. Jeśli chcesz robić tylko archiwizację na BD-R jednowarstwowych to wersja nie ma znaczenia i kupujesz najtańszą ;) |
Czyli wychodzi, że:
212EBK --> S12XLT (panel) --> S12UHT (panel i UltraHD)? |
Witam. Wypadłem trochę z obiegu co do nagrywania płyt . Bardzo bym prosił o pomoc w wyborze nagrywarki . Chodzi mi żeby obsługiwała formaty UHD 4k które obsługują nowe konsole . Preferuję nagrywarkę zewnętrzną . Czy modele slim są godne polecenia ?
|
Na pewno cienkie slim odstaja jakościowo i więcej problemów z zapisem na nich zwłaszcza na tańszych płytach.
Też za wielkiego wyboru nie masz ....wszystkie slim to praktycznie OEM Pioneer BDR-UD04B lub LG BP60NB10 |
Cytat:
A czy pioniery 212 występują w wersji z kieszenią ? . Nie musi być slim ale wolałbym wersje z kieszenią usb albo kupie kieszeń . Czy ten asus spełni moje wymagania ? (Blu-Ray Asus BW-12D1S) |
Nie musi byc kieszen, mozna to rozwiazac np. tak Adaptery USB - SATA/PATA
|
Cytat:
Ja wiem tylko chciałem żeby to ładnie wyglądało . Ok . Więc która najlepsza teraz nagrywarka wewnętrzna ? |
Cytat:
Z porządnych gabaryt 5,25 to tylko w Japonii na dziś dostępny Pioneer BDR-X12J-UHD Pioneer BDR-X12JBK / BDR-X12J-UHD |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:19. |