![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.11.2008
![]() |
Jaki napęd CD/DVD/BR z BDB korekcją błędów?
Dzień dobry,
Może temat był już wcześniej wałkowany ale nie mogę niczego sensownego znaleść. Będę ripować ponad 300 płyt audio cd do flac. Niektóre płyty mają delikatne ryski. Szukam napędu co by dobrze radził sobie z odczytem źle zachowanych nośników aby nie było błędu CRC. Czy macie coś godnego polecenia co by było dostępne na rynku? Preferowany napęd zewnętrzny ale jak będzie dobry wewnętrzny to też ok. Szukałem używanego Lite-On eHBU212 ale to już relikt. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Nowy na forum
![]() |
Widzę, że martwe jest już to forum
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Próbowałeś już ripować tym, czym masz i są CRC? Obecność drobnych rysek, lub ich brak, nie przesądzają o kłopotach z ripem.
Do tego najlepsze były stare napędy CD lub DVD. Jeśli masz tłoczone oryginały, to nie powinno być problemów. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
Mam LG Portable DVD Writer GP57EW40
Podczas ripowania dBpoweramp orginalnego nośnika zawierającego kilka delikatnych rysek przy trzech utworach była niezgodność CRC. Zależy mi na idealnej kopii oryginałów, aby nie strzelało na większych rysach lub aby to max. zminimalizować przez dobrą korekcję napędu optycznego. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
XV1100
Zlotowicz
Zewnętrzne slimy sobie odpuść, nie do tego je wymyślono. Szukaj jakiegoś wewnętrznego liteona w stanie działającym, bardzo dobre kiedyś były napędy Toshiby np. SDM1612/1712/1812 tylko znajdź takiego sprawnego.
Spróbuj zripować tę samą płytkę np. u znajomego na wewnętrznej nagrywarce i zobacz czy też będą CRC. Może być też tak, że żaden napęd nie poradzi sobie z wszystkimi płytkami, które masz. Audiotekę masz sporą, wymagania duże, ale warto powalczyć. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
Zamówiłem ICYBOX Obudowa IB-525-U3 1x5,25 SATA DVD/Blue-Ray
teraz tylko i aż kwestia samego napędu sata |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Temat tyle razy przerabiany ze glowa boli, uzyj szukaczki nie ma sensu powielac.
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
XV1100
Zlotowicz
Ten dość ma dużo do wyboru, może coś wybierzesz. Odnowione z gwarancją i możliwością zwrotu 14 dni. Nie znam i nie reklamuję go.
Przedmioty użytkownika A-PRESS - Nagrywarki i napędy - Allegro Pozostają ostatki nowych na rynku, albo poczekaj, może czary2mary poleci coś konkretnego, a może nawet zaoferuje. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
A ten chiński Pioneer BDR-S11JX z eBay jest warty jakiejś uwagi?
Koszt 730pln, nie mogę zamieścić linka bo mam za mało wpisów
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
![]() |
Tak jeszcze dodam, że mam 4 napędy rodzynki na ATA, ale je trzymam do retro sprzętu
i nie będę na wolnym interfejsie ripować nośników audio. Wygrzebałem na sata dwie dvd-rw napędy, a mianowicie: - Asus DRW-24F1MT - Samsung SH-222AB Czy użytecznie przedstawiają one jakieś cechy "dobrych" napędów? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
XV1100
Zlotowicz
Szybkość/wolność interfejsu ATA nie ma nic do rzeczy, on jest aż nadto. Chcąc zrobić accurate ripa prędkość będzie na poziomie nie wyższym niż 4x. Zresztą one nie ograniczały i przy 52x. Mogę ci wrzucić przykładowego loga gdzie zapisane prędkości ripu są 1,5-3x.
To nie idzie szybko - wolniej niż ściągnięcie gotowych obrazów w netu. Z dwóch wymienionych napędów: Samsung Okazuje się, że masz parę sprzętów, już dawno byś je przetestował i napisał który jak się sprawdził. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Jak zgrywałem na LG Portable DVD Writer GP57EW40 to szło 6x. Jakim programem sprawdzić jaką kondycję mają stare optyki na ATA? |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Nowy na forum
![]() |
Dzisiaj wpadł w moje ręce LiteOn iHAS124