Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD

Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.04.2018, 22:10   #16
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.12.2017
Posty: 17
rancor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Długo nie cieszyłem się moją BH16NS55 @WH16NS58 1.V2.

Znowu zaczęły się problemy, w zasadzie te same co miałem z BH16NS40 @BH16NS48 i na początku eksploatacji obecnej wypalarki (początkowe posty tego tematu).

Nie da się czasami nagrywać DVD, częściej BD. Albo nie zaczyna w ogóle nagrywać, albo w trakcie nagrywania przerywa i Nero sypało błędami typu "nie można rozpocząć i/lub zakończyć ścieżki, błędny adres bloku itp. itd.

W logu błędy: KEY_ILLEGAL_REQUEST, KEY_NO_SENSE, KEY_UNIT_ATTENTION, KEY_NOT_READY.

Oczywiście FW najnowsze, tradycyjnie sprawdzanie i przekładanie pomiędzy gniazdami kabli SATA. Sterowniki SATA najnowsze możliwe, chociaz próbowałem wgrywać różne wersje (różne daty wydania) i nic.

Nośniki: DVD Verbatim (MCC 004 (000), RitekF1), BD Verbatim (CMCMAGBA5) i Panasonic (MEIRA1).

Płyta główna to 6-letnia ASROCK N68-VS3 UCC, zasilacz Chieftec iArena. Niestety, chipset płyty głównej to nVidia nForce 630a (znalazłem w necie info, że ten chipset potrafi "psuć" działanie napędów optycznych).

Jeszcze jedno zjawisko, którego doświadczyłem. Przy próbie odinstalowania nagrywarki z menedżera urządzeń często kończy się to zawisem całego "Microsoft Menagement Console", trwa to dobre kilka minut nim "puści". Tak samo jest przy restarcie komputera (po deinstalacji nagrywarki) - kilka minut napisu "restart" i dopiero coś "puszcza".

Odinstalowałem Nero 2016 i PowerIso (w tym ostatnim jest m.in. wirtualny napęd - też źródło wielu problemów).

Skończyły mi się pomysły, co mam jeszcze zrobić. Nie mam mozliwości sprawdzenia nagrywarki na innym komputerze.

Kilka pytań:

1. Jaka jest szansa, że dwa różne modele nagrywarek sypią takimi samymi błędami?

2. Chipset nVidia - menedżer urządzeń wskazuje, że wszystkie kanały pracują w trybie DMA, a tymczasem Nero uparcie zawsze loguje, że wszystkie dyski i nagrywarką mają "DMA: off". Czyżby jednak chipset miał problemy?

3. Czy może być to wina sterowników (i/lub chipsetu razem wziętych) nVidia?

Ostatnio zmieniany przez rancor : 15.04.2018 o godz. 22:26
rancor jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.04.2018, 08:26   #17
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 05.02.2017
Posty: 353
zenonz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Moim zdaniem wygląda to na problemy komputera, skoro identyczne symptomy pojawiają się na różnych napędach. Ja spróbował bym podpiąć napęd poprzez adapter SATA->USB, jeśli takowego nie masz, to spróbowałbym jakiegoś Linuxa z USB by sprawdzić czy pojawiają się podobne problemy przy próbie nagrywania.
zenonz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.04.2018, 10:11   #18
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 19,796
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez rancor Podgląd Wiadomości
Długo nie cieszyłem się moją BH16NS55 @WH16NS58 1.V2.

Znowu zaczęły się problemy, w zasadzie te same co miałem z BH16NS40 @BH16NS48 i na początku eksploatacji obecnej wypalarki (początkowe posty tego tematu).

Nie da się czasami nagrywać DVD, częściej BD. Albo nie zaczyna w ogóle nagrywać, albo w trakcie nagrywania przerywa i Nero sypało błędami typu "nie można rozpocząć i/lub zakończyć ścieżki, błędny adres bloku itp. itd.

W logu błędy: KEY_ILLEGAL_REQUEST, KEY_NO_SENSE, KEY_UNIT_ATTENTION, KEY_NOT_READY.

Oczywiście FW najnowsze, tradycyjnie sprawdzanie i przekładanie pomiędzy gniazdami kabli SATA. Sterowniki SATA najnowsze możliwe, chociaz próbowałem wgrywać różne wersje (różne daty wydania) i nic.

Nośniki: DVD Verbatim (MCC 004 (000), RitekF1), BD Verbatim (CMCMAGBA5) i Panasonic (MEIRA1).

Płyta główna to 6-letnia ASROCK N68-VS3 UCC, zasilacz Chieftec iArena. Niestety, chipset płyty głównej to nVidia nForce 630a (znalazłem w necie info, że ten chipset potrafi "psuć" działanie napędów optycznych).

Jeszcze jedno zjawisko, którego doświadczyłem. Przy próbie odinstalowania nagrywarki z menedżera urządzeń często kończy się to zawisem całego "Microsoft Menagement Console", trwa to dobre kilka minut nim "puści". Tak samo jest przy restarcie komputera (po deinstalacji nagrywarki) - kilka minut napisu "restart" i dopiero coś "puszcza".

Odinstalowałem Nero 2016 i PowerIso (w tym ostatnim jest m.in. wirtualny napęd - też źródło wielu problemów).

Skończyły mi się pomysły, co mam jeszcze zrobić. Nie mam mozliwości sprawdzenia nagrywarki na innym komputerze.

Kilka pytań:

1. Jaka jest szansa, że dwa różne modele nagrywarek sypią takimi samymi błędami?

2. Chipset nVidia - menedżer urządzeń wskazuje, że wszystkie kanały pracują w trybie DMA, a tymczasem Nero uparcie zawsze loguje, że wszystkie dyski i nagrywarką mają "DMA: off". Czyżby jednak chipset miał problemy?

3. Czy może być to wina sterowników (i/lub chipsetu razem wziętych) nVidia?
Chipsety nVidia nForce 630a to wredne typy dla napędów optycznych - widzę również tam tylko kontrolery SATA 2 nVidia.

Jeżeli nie zaktualizowałeś BIOS do 1.20 - to trzeba zrobić
Również nie widzę nowszych sterowników aktualizacji jak do Windows 7 ( chipset \ sterowniki SATA )

https://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68...ex.asp#Support

Moim zdaniem jedyne wyjście to powrót z systemu W10 do W7 .
Wiele sprzętów z chipsetami nVidia z jakimi miałem do czynienia nie działa poprawnie z nowymi systemami do których nie ma dedykowanych sterowników od nVidia dla nowszych systemów .


"DMA: off" - na kontrolerach SATA to normalne - tak ma pokazywać
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2018, 20:26   #19
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.12.2017
Posty: 17
rancor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zrobiłem aktualizację BIOSu do wersji 1.20. Bez zmian. Chwilowo pomogło ponowne wgranie FW do nagrywarki, po nagraniu kilku płyt znowu to samo.

Postanowiłem do mojego procesora dopasować i kupić nową płytę główną. Nie ma już zbyt wielkiego wyboru z gniazdem AM3/AM3+. Padło na AsRock 970M Pro 3.

http://www.asrock.com/mb/AMD/970M%20Pro3/

Ma wsparcie dla Windows 10 (sterowniki), a przede wszystkim chipset AMD.

Mam nadzieję, że chipset AMD jest bezkonfliktowy wobec napędów optycznych.
rancor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2018, 06:05   #20
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.12.2017
Posty: 17
rancor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Postanowiłem wgrać od nowa FW, ale tym razem za pomocą DosFlash32 (wcześniej przygotowane FW z danymi kalibracyjnymi).

Nagrywarka odżyła, chociaż na razie tylko nagrałem jedną płytę CD, więcej prób na razie nie zamierzam robić.

Jedno fundamentalne pytanie: czy chipset ma/może mieć jakiś wpływ na oprogramowanie nagrywarki? Mam na myśli uszkodzenie EEPROMu.

Ale i tak na 100% kupuję nową płytę główną (post wyżej).
rancor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2018, 07:26   #21
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 19,796
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Szukał bym problemu jednak w komputerze \ sterownikach chipsetu\SATA .
Najpewniej jakieś ustawienia znikają lub ulegają uszkodzeniu po jakimś czasie .
Po wgraniu nowego fw \ flash nagrywarka jest wykrywana od nowa.
Łatwo też to sprawdzić ... jak przestanie znowu nagrywać podłącz do innego sprawnego komputera ze zgodnymi z systemem sterownikami SATA i chipsetu i sprawdź jak się te LG zachowuje .
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2018, 17:52   #22
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 21.12.2017
Posty: 17
rancor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kupiłem nową płytę główną i do tego adapter IDE/SATA - USB.

Najpierw jeszcze na starej płycie chciałem za pomocą adaptera podłączyć nagrywarkę i niestety katastrofa. Co kilka sekund nagrywarka pojawiała się i znikała.

Katastrofa, bo chciałem nagrać najnowszy obraz Windows 10 i w ten sposób załatwić sprawę formatu. Nie chciałem instalować poprzedniego obrazu i potem kilkugodzinnej aktualizacji.

Myślę sobie - sytuacja jest beznadziejna. Wymieniłem płytę główną, podpiąłem wszystkie dyski i nagrywarkę. Próbowałem odpalić W10 (bez usuwania przedtem wszelkich sterowników od starej płyty) i niestety system nie uruchamiał się.

Udało się odpalić w trybie awaryjnym. Udało się nawet nagrać płytę z nowym obrazem systemu.

Oczywiście standardowa instalacja, a potem kilka prób z nagrywaniem. Adapter również działa prawidłowo.

Rzeczywiście mieliście chłopaki rację, że problem tkwi w komputerze. Okazało się, że nie tylko kanały SATA, ale jeszcze USB nawalało.

Teraz wszystko jest w porządku.

Wielkie dzięki za pomoc!

PS. Warto instalować FW 1.V5 z tego postu? https://forum.cdrinfo.pl/f107/vinpow...ml#post1404621

To była tylko kwestia czasu, aż ktoś zrobi dump z tą wersją FW. Są jakieś szczegóły odnośnie zmian wraz z tym FW?
rancor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Problemy z nagrywarą LG HL-DT-ST CD-RW GCE-8160B Proszę o pomoc!!! Maczeque Napędy optyczne CD 1 05.12.2005 07:30
Problemy z nagrywarką LG GSA-4163B waljo Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych 2 15.08.2005 12:51
Informacje o bananach IceManSpy Propozycje, sugestie, błędy forum 27 14.07.2005 20:19
Problemy z LG 48x24x48x ultur Napędy optyczne CD 7 14.12.2003 17:53
3 problemy zwiazane z nagrywaniem CD BoBsOn Napędy optyczne CD 4 22.08.2002 10:38


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO