![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() |
Liteon iHBS112 i UltraISO - podejrzanie wolno
Witam. Mam pytanie. Mam chyba jakis problem z nagrywarka IHBS112 i UltraISO.
Najpierw UltraISO wyrzucalo blad przy probie nagrania plyty 50GB "Error sending cue sheet" Zmienilem metode zapisu z DAO na TAO. Wtedy zaczela nagrywac, tyle,ze jakos dziwnie wolno. UltraISO pokazuje jakies 4,5MB na sek. Zakladajac, ze leci nawet 2x - nie powinno byc cos kolo 9MB/s-ciu? Wypalanie ustawilem x4... ale chyba wypala wolniej niz x2. Czas do zakonczenia - 3h! System: Win XP SP3 Nagrywarka: Liteon iHBS112 (dzisiaj podlaczona) UltraISO 9.x (nie moge w tej chwili dokladnie sprawdzic) Plyta: Verbatim 50GB x4 Printable Nie wiem jakie informacje mogą być przydatne |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zaktualizuj UltraIso do najnowszej wersji UltraISO 9.5.1.2810-mogą starsze wersje nie mieć dodanej obsługi tego nowego modelu napędu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Nie no cos tu jest nie tak. Odpalilem Opti Drive, zeby looknac na te plytke, ustawilem czytanie na 2x, a on mi czyta 0,02! O co tu chodzi? Mieli ta plyta, ze zgroza, az system zalicza "zwieszki"... Co to w ogole za firmware oznaczony PL01? Nigdzie takiego nie widze... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Chyba namierzylem zrodlo, ale nie mam pewnosci czy udalo mi sie je zlikwidowac. Brakuje mi wiedzy w tym zakresie. W jaki sposob winxp postrzega naped sata? Okazalo sie, ze mialem wlaczone IDE zamiast AHCI. O ile z dyskami poszlo gladko, o tyle zmiany w przypadku nagrywarki nie widze - nadal figuruje jako ATAPI na IDE... Nie wiem czy mam marnowac jeszcze jedna plytke, zeby sprawdzic, czy teraz bedzie ok czy nie. Intelowska aplikacja pt Intel Rapid pokazuje nagrywarke jako naped ATAPI - w szczegolach z kolei widac "SATA". Drugie pytanie dot. OptiDrive. Jesli aplikacja czyta zdecydowanie wolniej plyte niz zdefiniowalem na wstepie testu to z czego to wynika? Z faktu, ze naped nie pracuje poprawnie, czy tego, ze plytka ma duzo bledow (LDC kolo 200-250), czy zostala nagrana "zbyt wolno". Przyklad - daje x2 - czyta x0,2, daje x8 czyta x0,2... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Zaryzykowalem. Wypalilem 3 plytke z tym samym materialem - tym razem uzylem do tego celu PowerISO, gdyz UltraISO wyrzucalo identyczny blad o ktorym pisalem w pierwszym poscie. Plytka poszla w okolo 50min, co jest juz zadowalajacym wynikiem. Niestety jej jakosc pozostawia sporo do zyczenia. Moze to wina plytek? Bo juz sam nie wiem. Odczyt OptiDrive x0,2, LDC w granicach 120, wciaz zdecydowanie za duze... Juz naprawde nie wiem co jest nie tak :-(
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Nagralem 4 plytke - ten sam material tym razem Nero - wyniki podobne, zachowanie w opridrive - identyczne. Tez juz zaczalem sie zastanawiac nad zmiana firmware - chyba mozna to zrobic, ne? Ale moze ktos sie madrzejszy wypowie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.06.2009
![]() |
Cytat:
Jakiego użyłeś nero? Ja w nero 8 ustawiałem x2, a nagrywało x1. To samo miałem w ImgBurn. Ale zainstalowałem nero 11 triala i zaczęło sie dobrze nagrywać. Po testach kopiowanie z płyty na hd ok. 35000 KB/s, stacjonarka odtwarza bez problemów. Niestety Opti drive dalej nie może przetestować. Aha i jeszcze jeden dziwny objaw w opti drive przy próbie stworzenia "test dysku" wyskakuje komunikat "No suitable disc inserted". Testowałem na 3 płytkach i to samo. Ostatnio zmieniany przez Profes : 18.11.2011 o godz. 22:59 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.06.2009
![]() |
Spróbujcie zrobić testy Nero DiscSpeed.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
Zalaczam zrzut - z Nero DiscSpeed Prosze o komentarz.
Litek iHBS112 na firmware PL01, plytka DL Verbatim Printable Info dot. samej plytki Unique Disc Identifier : [BD-R-DL:VERBAT-IMd-000] ---------------------------------------------------------------------------- Disc Type : [BD-R DL : Class 0 - Version 1] Manufacturer Name : [Mitsubishi Kagaku Media] Manufacturer ID : [VERBAT] Media Type ID : [IMd] Product Revision : [000] Stamper Date : [Not Present On Disc] Layer Info : [2 Layers (L0-L1) : 25.03 GB (23.31 GiB) Per Layer] Blank Disc Capacity : [24,438,784 Sectors = 50.05 GB (46.61 GiB)] Recording Speeds : [1x , 2x , 4x] ---------------------------------------------------------------------------- [ DVD Identifier V5.2.0 - http://DVD.Identifier.CDfreaks.com ] ---------------------------------------------------------------------------- Ostatnio zmieniany przez Kapitan : 21.11.2011 o godz. 21:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[ARTYKUŁ]Recenzja LiteOn iHBS112 | Bartez | Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD | 33 | 26.11.2013 17:54 |
Dlaczego LiteOn 1633s działa tak wolno? | mikej | Napędy optyczne DVD | 3 | 05.12.2010 08:40 |
DYLEMAT! LG BH10LS30 czy LiteOn IHBS112? | maniunio57 | Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD | 6 | 17.10.2010 21:15 |
Informacje o bananach | IceManSpy | Propozycje, sugestie, błędy forum | 27 | 14.07.2005 21:19 |
LiteOn 851 działa wolno | dexter84 | Napędy optyczne DVD | 4 | 30.06.2004 12:39 |