Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD

Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.11.2011, 16:06   #1
Kapitan
Bywalec

Data rejestracji: 25.11.2004
Kapitan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Liteon iHBS112 i UltraISO - podejrzanie wolno

Witam. Mam pytanie. Mam chyba jakis problem z nagrywarka IHBS112 i UltraISO.
Najpierw UltraISO wyrzucalo blad przy probie nagrania plyty 50GB
"Error sending cue sheet" Zmienilem metode zapisu z DAO na TAO. Wtedy zaczela nagrywac, tyle,ze jakos dziwnie wolno. UltraISO pokazuje jakies 4,5MB na sek. Zakladajac, ze leci nawet 2x - nie powinno byc cos kolo 9MB/s-ciu?
Wypalanie ustawilem x4... ale chyba wypala wolniej niz x2. Czas do zakonczenia - 3h!
System: Win XP SP3
Nagrywarka: Liteon iHBS112 (dzisiaj podlaczona)
UltraISO 9.x (nie moge w tej chwili dokladnie sprawdzic)
Plyta: Verbatim 50GB x4 Printable
Nie wiem jakie informacje mogą być przydatne
Kapitan jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.11.2011, 19:16   #2
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zaktualizuj UltraIso do najnowszej wersji UltraISO 9.5.1.2810-mogą starsze wersje nie mieć dodanej obsługi tego nowego modelu napędu.

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.11.2011, 20:24   #3
Kapitan
Bywalec

Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
Zaktualizuj UltraIso do najnowszej wersji UltraISO 9.5.1.2810-mogą starsze wersje nie mieć dodanej obsługi tego nowego modelu napędu.

Nie no cos tu jest nie tak. Odpalilem Opti Drive, zeby looknac na te plytke, ustawilem czytanie na 2x, a on mi czyta 0,02! O co tu chodzi? Mieli ta plyta, ze zgroza, az system zalicza "zwieszki"... Co to w ogole za firmware oznaczony PL01? Nigdzie takiego nie widze...
Stary 17.11.2011, 09:31   #4
Kapitan
Bywalec

Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości

Chyba namierzylem zrodlo, ale nie mam pewnosci czy udalo mi sie je zlikwidowac.
Brakuje mi wiedzy w tym zakresie. W jaki sposob winxp postrzega naped sata?
Okazalo sie, ze mialem wlaczone IDE zamiast AHCI. O ile z dyskami poszlo gladko, o tyle zmiany w przypadku nagrywarki nie widze - nadal figuruje jako ATAPI na IDE... Nie wiem czy mam marnowac jeszcze jedna plytke, zeby sprawdzic, czy teraz bedzie ok czy nie. Intelowska aplikacja pt Intel Rapid pokazuje nagrywarke jako naped ATAPI - w szczegolach z kolei widac "SATA".
Drugie pytanie dot. OptiDrive. Jesli aplikacja czyta zdecydowanie wolniej plyte niz zdefiniowalem na wstepie testu to z czego to wynika? Z faktu, ze naped nie pracuje poprawnie, czy tego, ze plytka ma duzo bledow (LDC kolo 200-250), czy zostala nagrana "zbyt wolno". Przyklad - daje x2 - czyta x0,2, daje x8 czyta x0,2...
Stary 17.11.2011, 17:51   #5
Kapitan
Bywalec

Zaryzykowalem. Wypalilem 3 plytke z tym samym materialem - tym razem uzylem do tego celu PowerISO, gdyz UltraISO wyrzucalo identyczny blad o ktorym pisalem w pierwszym poscie. Plytka poszla w okolo 50min, co jest juz zadowalajacym wynikiem. Niestety jej jakosc pozostawia sporo do zyczenia. Moze to wina plytek? Bo juz sam nie wiem. Odczyt OptiDrive x0,2, LDC w granicach 120, wciaz zdecydowanie za duze... Juz naprawde nie wiem co jest nie tak :-(
Stary 17.11.2011, 19:20   #6
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kapitan Podgląd Wiadomości
Zaryzykowalem. Wypalilem 3 plytke z tym samym materialem - tym razem uzylem do tego celu PowerISO, gdyz UltraISO wyrzucalo identyczny blad o ktorym pisalem w pierwszym poscie. Plytka poszla w okolo 50min, co jest juz zadowalajacym wynikiem. Niestety jej jakosc pozostawia sporo do zyczenia. Moze to wina plytek? Bo juz sam nie wiem. Odczyt OptiDrive x0,2, LDC w granicach 120, wciaz zdecydowanie za duze... Juz naprawde nie wiem co jest nie tak :-(
To chyba wina tego biosu, mam to samo w Opti Drive Control. Ciekawe, czy można w jakiś sposób wgrać firmware CL0K?
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2011, 20:44   #7
Kapitan
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Ricki Podgląd Wiadomości
To chyba wina tego biosu, mam to samo w Opti Drive Control. Ciekawe, czy można w jakiś sposób wgrać firmware CL0K?
Nagralem 4 plytke - ten sam material tym razem Nero - wyniki podobne, zachowanie w opridrive - identyczne. Tez juz zaczalem sie zastanawiac nad zmiana firmware - chyba mozna to zrobic, ne? Ale moze ktos sie madrzejszy wypowie.
Stary 18.11.2011, 22:47   #8
Profes
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.06.2009
Profes w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Kapitan Podgląd Wiadomości
Nagralem 4 plytke - ten sam material tym razem Nero - wyniki podobne, zachowanie w opridrive - identyczne. Tez juz zaczalem sie zastanawiac nad zmiana firmware - chyba mozna to zrobic, ne? Ale moze ktos sie madrzejszy wypowie.

Jakiego użyłeś nero? Ja w nero 8 ustawiałem x2, a nagrywało x1. To samo miałem w ImgBurn. Ale zainstalowałem nero 11 triala i zaczęło sie dobrze nagrywać. Po testach kopiowanie z płyty na hd ok. 35000 KB/s, stacjonarka odtwarza bez problemów. Niestety Opti drive dalej nie może przetestować.

Aha i jeszcze jeden dziwny objaw w opti drive przy próbie stworzenia "test dysku" wyskakuje komunikat "No suitable disc inserted". Testowałem na 3 płytkach i to samo.

Ostatnio zmieniany przez Profes : 18.11.2011 o godz. 22:59
Profes jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2011, 08:36   #9
Kapitan
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Profes Podgląd Wiadomości
Jakiego użyłeś nero? Ja w nero 8 ustawiałem x2, a nagrywało x1. To samo miałem w ImgBurn. Ale zainstalowałem nero 11 triala i zaczęło sie dobrze nagrywać. Po testach kopiowanie z płyty na hd ok. 35000 KB/s, stacjonarka odtwarza bez problemów. Niestety Opti drive dalej nie może przetestować.

Aha i jeszcze jeden dziwny objaw w opti drive przy próbie stworzenia "test dysku" wyskakuje komunikat "No suitable disc inserted". Testowałem na 3 płytkach i to samo.
Uzylem Nero 11. Jak pisalem, plytka poszla w niecale 50min (ustawienie x4). Wszystkie pliki wydaja sie byc poprawnie nagrane, plyta jest czytana. Niestety nie mam stacjonarnego odtwarzacza, zeby sprawdzic, czy ja czyta. Jesli idzie o OptiDrive - jest wciaz tak samo - czyli nedza zarowno pod wzgledem jakosci nosnika jak i jego odczytu. Przy odczycie (ustawieniu x8) pokazuje od 3,5 do x5 max. Malo tego OptiDrive rozpoczynajac chyba drugi etap testu nosnika wywala sie z niewiele mowiacym bledem 0502 cos tam. Google milczy. Poza tym w polowie nosnika przy odczycie w tymze programie, predkosc spada z x5 do x4 (taka szpilka do dolu) by za moment wrocic do x5. Jest identytcznie na dwoch nosnikach - pozostalych dowch nagrywanych na pocatku po prostu nie chcialo mi sie testowac.
Stary 20.11.2011, 18:45   #10
Profes
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.06.2009
Profes w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Spróbujcie zrobić testy Nero DiscSpeed.
Profes jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.11.2011, 21:06   #11
Kapitan
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Profes Podgląd Wiadomości
Spróbujcie zrobić testy Nero DiscSpeed.
Zalaczam zrzut - z Nero DiscSpeed Prosze o komentarz.
Litek iHBS112 na firmware PL01, plytka DL Verbatim Printable

Info dot. samej plytki

Unique Disc Identifier : [BD-R-DL:VERBAT-IMd-000]
----------------------------------------------------------------------------
Disc Type : [BD-R DL : Class 0 - Version 1]
Manufacturer Name : [Mitsubishi Kagaku Media]
Manufacturer ID : [VERBAT]
Media Type ID : [IMd]
Product Revision : [000]
Stamper Date : [Not Present On Disc]
Layer Info : [2 Layers (L0-L1) : 25.03 GB (23.31 GiB) Per Layer]
Blank Disc Capacity : [24,438,784 Sectors = 50.05 GB (46.61 GiB)]
Recording Speeds : [1x , 2x , 4x]
[ DVD Identifier V5.2.0 - http://DVD.Identifier.CDfreaks.com ]
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Liteon iHBS112 i UltraISO - podejrzanie wolno-new_atapi___ihbs112___2_pl01_21-november-2011_20_53.jpg   Liteon iHBS112 i UltraISO - podejrzanie wolno-new_atapi___ihbs112___2_pl01_21-november-2011_21_38.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Kapitan : 21.11.2011 o godz. 21:40
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: