![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#19 | ||
Odmrożony leniwiec
Data rejestracji: 02.03.2018
![]() ![]() |
@Jolek
Nie rysuj i nie będziesz musiał regenerować. Mnie się jeszcze nie zdarzyło w życiu nieumyślnie zniszczyć żadnej płyty. Jeśli nic nie zniszczy dziurek (grzyby/bakterie), ani sam mechanicznie nie zabijesz nośnika (głębokie rysy od "strony czytającej" lub uszkodzenia górnej warstwy) to dane nie ulegną uszkodzeniu przez bardzo długie lata (ponoć dziesięciolecia). Ale to się tyczy wyłącznie BD-R HTL, uważaj żebyś nie pomylił z BD-R LTH. ![]() Z płytami wielokrotnego zapisu nie mam zbyt wielu doświadczeń, oprócz negatywnych. To jest, nie mogę potwierdzić trwałości bo używałem je wielokrotnie zapisując (DVD-RW, DVD+RW, DVD-RAM, BD-RE) i wszystkie po góra kilkunastu razach umierały (poza DVD-RAM). Cytat:
Cytat:
![]() Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 19.12.2018 o godz. 13:06 |
||
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 16:57 |
Nagrywarka na USB, Benq 1650, Problem | luk-a-sz | Napędy optyczne DVD | 15 | 31.03.2006 14:20 |
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) | Martin_TP | Off topic | 7 | 15.05.2003 00:20 |
teac czy liteon? nagrywarka na dluzej | marx | Napędy optyczne CD | 22 | 03.01.2003 09:00 |