![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.03.2005
![]() |
Nagrywarka SN-506BB/BEBE Samsung - problem
Nagrywarka od jej zakupu pracowała kilka miesięcy w laptopie nie sprawiając żadnych problemów. Wypaliła w tym czasie przy pomocy programu Nero kilkanaście płyt DVD i kilka płyt Bluray. Można powiedzieć, że była niewiele używana.
Zmieniłem laptop na nowszy i szybszy i jak chciałem ją przełożyć to okazało się że jest za gruba i nie mieści się do nowego sprzętu. Zakupiłem więc kabelek przejściowy z mini-sata na USB 3.0 i podłączyłem nagrywarkę jako zewnętrzną. Odtwarzanie płyt bluray odbywa się prawidłowo ale podczas próby nagrywania bluray występuje "błąd kalibracji mocy". Próba odbywała się na 2 płytkach wielokrotnego nagrywania, do nagrywania tak naprawdę nie doszło bo błędy wyskakiwały już przy próbie skasowania zawartości płyt. Prób nagrania na płytach jednorazowych nie robiłem - nie chciałem ryzykować zmarnowania płyt. Płytek używam chyba dobrej jakości (Verbatim), wcześniej nie miałem z nimi żadnych problemów. Mam pewien pomysł co może być przyczyną błędu. Zakupiony kabelek ma jedną wtyczkę USB więc może napęd dostaje za mało prądu z jednego gniazda USB aby dać laserowi odpowiednią moc. Może należało kupić kabel z dwoma wtyczkami USB do dwóch gniaz - wówczas pobór prądu z laptopa byłby wystarczający? Ale z kolei nie znalazłem w sieci takiego podwójnego kabelka w wersji 3.0 lecz tylko 2.0 - czy to nie będzie stanowic problemu? Może użytkownicy forum spotkali się z podobnym problemem i wiedzą co jest przyczyną problemu i jak sobie poradzić. Będę wdzięczny za wszystkie pomocne informacje. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
Stawiam ze to wina pradu, niestety te samsungi sa zawodne. Ja obecnie mam pionera podpinanego zewnetrznie ale prad idzie z zasilacza a nagrywrka podłączona z lamtopem jest mostkiem na usb 2.0 i wszystko pieknie działa.
Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kolega @dominikzw zapomniał dodać że ma nagrywarkę Pioneera 3,5" czyli jak do PC. Ja mam tego samego Samsunga... stety, niestety... no niby nie miałem problemów, ale też się dowiedziałem o ograniczeniach tego sprzętu.
Pomyśl może o jakiejś stacji dokującej z zewnętrznym zasilaniem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
Tak przepraszam zapomnialem dopisac ze to 3.5 calowa.
Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.03.2005
![]() |
Dziękuję za odpowiedzi.
Chyba rzeczywiście za mało prądu dla tej nagrywarki - obejrzałem ją sobie dokładnie i znalazłem drobnym drukiem pobór prądu 1,3 A przy napięciu 5V. Z tego co pamiętam to z jednego gniazda USB można wyciągnąć 500 mA a więc przydałyby się 2 gniazda lub zasilanie z zewnątrz. Przy okazji małe sprostowanie do Waszych informacji Panowie. Nagrywarka nie może mieć 3,5 cala. Tyle to ma dysk HDD w komputerze lub 2,5 cala HDD w laptopie. Płyta CD ma średnicę 12 cm czyli coś koło 5 cali. A nagrywarka czy stacjonarna czy laptopowa służy do tych samych płyt więc obie mają tyle samo cali. Ale zrozumiałem z kontekstu, że chodziło o "grubą" nagrywarkę do dużego komputera w odróżnieniu od "cienkiej" nagrywarki do laptopa. Dziękuję i pozdrawiam :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
Chodzi o zatoke w ktorej umieszczasz naped a on ma 3,5
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zacznijmy od tego że 5,25 wzięło się z czasów stacji dyskietek z lat 80 ;-)
jedna z legend mówi że nazwano je 5,25 bo były wielkości serwetki. Samsung SN-506BB/BEBE to chyba nagrywarka laptopowa slim przejściówki adaptery konwertery powodują masę błędów w komunikacji System i Nagrywarka czy to CD DVD czy Bluray. teoretycznie USB 3.0/3.1 ma dość prądu aby zasilić napęd. błąd kalibracji mocy lasera to typowy objaw słabych płyt i kiepskiej nagrywarki Verbatim nie robi dobrych płyt Blu Ray są przeciętne. jak chcesz mieć pewność co do nagranych płyt zainwestuj w dobra nagrywarkę 5,25 od PC Pioneer 209 lub nowy model 211 i poszukaj obudowy zew. na USB 3.0 np. Welland produkował takie dodatkowo przetestuj przepustowość twojego portu USB 3.0 bo np. na USB 2.0 max nagrywanie BlyRay to x4 i to kres możliwości portu USB 2.0 jeśli nie przeszkadza ci brak obudowy polecam taki konwerter działa na 100% https://www.unitek-products.com/prod...product&id=231
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Problem z nagrywarka DVD. | thetom | Napędy optyczne DVD | 2 | 30.04.2006 23:44 |
Problem z nagrywarka Samsung TS H552U | shazza | Napędy optyczne DVD | 0 | 31.01.2006 12:02 |
Problem z nagrywarka DVD Liteon 16X 16h5s | sovi | Napędy optyczne DVD | 3 | 11.01.2006 23:41 |
Problem z nagrywarka samsung | latron | Napędy optyczne DVD | 1 | 15.12.2005 19:52 |
Nagrywarka DVD Samsung czyzby uszkodzona ??? | grudziadz1 | Napędy optyczne DVD | 4 | 10.08.2005 22:45 |