![]() |
zenonz, mam takowe dwa litki jako Plextory i poza BD-R LTH (i tak nikt przy zdrowych zmysłach już tego typu płyt nie używa) palą wszystko bez problemu, do tego testują ;)
|
Jedyny problem to znalezienie w dobrym stanie tych konstrukcji.
Ostatnie modele LiteOn wyprodukowano w 2012r. a kilka OEM w 2014r . Rozpiska modeli \ klony OEM można crossflasować do dowolnego modelu . LiteOn iHBS 112\212\312 x12 : OEM Asus BW-12B1ST tylko fw.1.03(iHBS 112\312) Asus BW-12B1LT (iHBS 212) Sony BWU-500S (iHBS 112) Plextor PX-B950SA\ (iHBS 112) Plextor PX-LB950SA (iHBS 212) HP bd335i (iHBS 112) HP bd340i (iHBS 212) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Panasonic BD-R to najlepsze płyty na rynku, nie padają po 2-3 latach. Daj linka do tych wpisów, z ciekawości poczytam ;)
|
Cytat:
|
Jeśli chodzi o rozwarstwienie, to sprawa wynikła tylko u jednego użytkownika forum. Z tego co wiem, nikt poza nim tutaj nie spotkał się z podobnym problemem, łącznie ze mną a nagrałem tych płyt trochę. Na zagranicznych forach również nic o podobnych przypadkach nie znalazłem.
|
Cytat:
|
Do archiwizacji używam MDisc BD i Panasonic BD-R oraz równolegle to co mam pod ręką Verbatim/Omega/Fortis, jeszcze niech upłynie przynajmniej rok, będę w stanie coś więcej powiedzieć odnośnie tych tanich. :)
|
Ja pierwsze Panasonic'ki nagrywałem na początku 2012 roku, czyli teraz mija 5 lat. Płyty nie wykazują żadnych oznak degradacji.
|
Arepo, dziękuję, cenna informacja :)
|
Ilość załączników: 1
Zamieszczam wykres najstarszego Panasonic'ka jakiego nagrałem, z roku 2012. Wszystko wygląda ok.
Załącznik 87037 |
Cytat:
Czy jakiekolwiek współczesne nośniki BD-R (oprócz M-Disc) są reklamowane jako trwałe typu 40 lat? |
Nagranie na Lite-On iHBS112. Panasonic dawał najpierw gwarancję dożywotnią, potem zeszło do 50 lat. U innych producentów takie "gdybanie" nie występuje, przynajmniej ja nigdy nie widziałem.
|
Arepo, świetny test i wynik, potwierdza, że warto w ten nośnik inwestować :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:58. |