Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD

Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.11.2022, 15:25   #1
Melock
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.11.2022
Posty: 5
Melock w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odtwarzanie Blu Ray 4K na PC - prośba o pomoc

Cześć.
Chciałem sobie zacząć oglądać filmy Blue Ray Ultra HD 4K, ale natrafiłem na problemy techniczne. Prosiłbym o pomoc w kilku kwestiach.


Widziałem przyklejony temat o specyfikacji technicznej, zainstalowałem programik do przetestowania specyfikacji komputera, ale nie wszystko rozumiem. Rzućcie okiem na screenshot.

Mam zewnętrzny napęd Plextore PX B310U - w ogóle nie widzi płyty. Czy to możliwe? Bo rozumiem, że powinien chociaż pokazać zawartość płyty i pozwolić sprawdzić płyty w eksploratorze. Czy się mylę?

Intel SGX, Advanced Protexted Audio, HDR _ High.. - tego nie ogarniam.

Mam płytę główną GIGABYTE B550 Aorus Elite,
Karta graficzna - GeForce RTX 2070 Super - powinna odtwarzać 4K (korzystam z monitora Ultra wide) oraz HDR, sprawdziłem,

Procesor AMD Ryzen 7 3700X



Rozumiem że napęd muszę mieć inny, ale co z resztą? Z góry dziękuję za pomoc.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-wymagania-bluye-ray.jpg  
Melock jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.11.2022, 19:28   #2
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,431
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Musisz miec naped odpowiedni.
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2022, 20:03   #3
Melock
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.11.2022
Posty: 5
Melock w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ok, napęd to widzę, ale co z pozostałymi alertami? Żeby się nie okazało, że kupię napęd ale płyta lub karta graficzna nie ta.

PS. A czy ten mój napęd nie powinien chociaż odczytać zawartości tego blue discu i pozwolić mi skopiować pliki?
Melock jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2022, 22:59   #4
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,292
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Intela nie będziesz miał bo to opcja dostępna wyłącznie z procesorami Intel. Skoro masz Ryzen 7 to myślę że w tej kwestii się obejdzie, a poza tym...

Cytat:
(Intel SGX) zapewnia sprzętowe szyfrowanie pamięci, które izoluje określone dane i kod aplikacji w pamięci. IntelÂŽ SGX pozwala na przydzielenie kodu użytkownika do prywatnych regionów pamięci, zwanych enklawami, które mają być chronione przed procesami działającymi na wyższych poziomach uprawnień. Tylko rozwiązanie IntelÂŽ SGX zapewnia tak szczegółowy poziom kontroli i ochrony.
Przy braku odpowiedniego napędu ten dysk po prostu nie będzie rozpoznawany. To trochę w największym uproszczeniu jak byś miał najstarsze CD odczytujące płyty nagrane maksymalnie x24 a Ty X52 wsadziłeś... no nie podoła i tyle. (TU masz więcej o tym napędzie).

A tak poza tym to czy interfejs USB 2.0 nie będzie zbyt wolny dla 4K?



BTW. Przy Twojej GPU mnie ostatni podpunkt zastanawia...

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 17.11.2022 o godz. 23:03
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2022, 23:18   #5
Melock
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.11.2022
Posty: 5
Melock w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie, o to chodzi.
Czyli napęd do zmiany, a reszta powinna być ok?

"BTW. Przy twojej GPU mnie ostatni podpunkt zastanawia..."

To znaczy?
Melock jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2022, 23:36   #6
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,292
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Melock Podgląd Wiadomości
Karta graficzna - GeForce RTX 2070 Super - powinna odtwarzać 4K (korzystam z monitora Ultra wide) oraz HDR, sprawdziłem,
mimo napędu który jak sam widzisz raczej jest wiekowy, to karta graficzna z HDR powinna sobie poradzić i to spokojnie. Hmmm, może sterowniki, kodeki.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.11.2022, 12:46   #7
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,431
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Nie da rady, potrzeba intel ! lub cpu z SGX

https://www.cyberlink.com/support/fa...nt.do?id=19144

https://www.intel.com/content/www/us...-products.html
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 18.11.2022 o godz. 12:56
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.11.2022, 13:12   #8
Melock
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.11.2022
Posty: 5
Melock w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak to, to na AMD nie można filmów odtwarzać? Ciężko w to uwierzyć, nikt z was tutaj nie ma amd?
Melock jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.11.2022, 16:25   #9
Melock
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.11.2022
Posty: 5
Melock w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Poczytałem trochę o tym i faktycznie. Do głowy mi nie przyszło, że to tak skomplikowane. Ja rozumiem niekompatybilność jakiś odtwarzaczy blue ray, ale na kompie to się zawsze dało wszystko zrobić, kwestia oprogramowania.


No dobra, ale jeśli wymienię napęd otworzy płytę i będę miał dostęp do plików, ale nie uruchomię filmu standardowo tak?

Czy da się wtedy oglądać filmy uruchamiając pliki albo zripować?
Melock jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.11.2022, 16:51   #10
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,431
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Potrzeba dekrypcji i subskrybcji, AACS 2.0 jest problematyczny. Anydvd lub dvdfab. Wszystko jest szyfrowane.

https://forum.cdrinfo.pl/f11/
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
4k, blue, odtwarzanie, pc, pomoc, prośba, ray

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.