![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Pioneer 207-DBK przestał nagrywać Bluraye
Witam. Jakiś czas temu Pioneer 207-DBK przestał nagrywać Bluraye. Odczyt działa oraz nagrywanie DVD.
Bluray zaczyna nagrywać nagrywać ale po chwili sypie errorami write. Wydobywają się też pikające odgłosy Miejsce na dysku zostaje zajęte pojawiają się pliki wideo (można odtworzyć kilka sekund) Problem, po raz pierwszy pojawił się gdy kupiłem Omegi Glossy Zmarnowałem pół pudełka, a potem zauważyłem że mimo że płyta była zużyta (sesja nie zamknięta), ImgBurn zaczął mi ją nagrywać ![]() jednak po paru minutach z wnętrza komputera zaczęło śmierdzieć spalenizną. Odłączyłem więc od prądu i wyjąłem płytę z pomocą awaryjnej dziurki. I ta płyta potem ze dwa tygodnie śmierdziała spalenizną. Potem napęd działał, nagrałem jeszcze kilka płyt Bluray (z tym że miałem akurat resztkę płyt nie-printable) Ale teraz po kilku miesięcznej przerwie miałem znowu ponagrywać no i ten sam problem Wypróbowane (zmarnowane) płyty: -Omega Printable od CMC (wcześniej się nagrywały poprawnie - teraz nie) -Omega Printable Glossy od CMC (ani jedna nie chciała się nagrać) -Verbatim od CMC -Verbatim BD-RE od CMC - które kupiłem specjalnie do sprawdzenia napędu Kasowanie BD-RE też nie idzie. Najpierw w ImgBurn idzie format, a gdy przechodzi na zerowanie - znowu write error. Tyle że tutaj to trwa ciągle - aby przerwać muszę zakończyć ImgBurn przesz manager zadań. Oprócz tego rozkręciłem napęd, delikatnie przetarłem laser miękką szmatką z alcoholem izopropylowym. Otworzyłem z drugiej strony, wszystkie taśmowe kabelki porozłączałem, styki też przetarłem alkoholem i ponownie podłączyłem. I niestety nadal nie nagrywa Bluray. Co tu się może dziać? Laser się psuje, czy co? ![]() Załączam zrzut ekranu błędu ImgBurn oraz z próby nagrania testowego dysku w OptiDriveControl na BD-RE (error code ACE03C) |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
A i jakby co to próbowałem też zmienić port i kabelek SATA oraz próbowałem Windows 10 oraz 7. Formatowanie z Windows Explorera powoduje także wydobywanie się tych dziwnych odgłosów (coś jak zacinanie się płyty?, przypomina mi to trochę odgłosy stacji dyskietek) Po czym Explorer się zawiesza się i muszę zrestartować.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Może sprawdź czy na innych nośnikach np Ritek jest to samo ale to małe szanse po tym co widać . |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Na moje oko tez laser kaput.
![]() |
#5 |
![]() |
Ok. Zostawie go sobie do odczytu. Do nagrywania mam jeszcze napęd w drugim PC.
Bo laser gdzie można dokupić? Pewnie nieopłacalne? Mam jeszcze w szafie popsuty Pioneer 208 który kupiłem kiedyś na częsci za 30zł. Nie obraca płyt, ale sprzedawca pisał że wcześniej też tylko czytał nie nagrywał więc chyba nie mam co przekładać lasera (przełożenie sprawnego silniczka z 207 do 208 nic nie dało) W Pioneerze 208 są dwa błyski lasera niebieski i czerwony ale dalej nie obraca. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Uszkodzony driver.
![]() |
Tagi |
207-dbk, bluraye, nagrywać, pioneer, przestał |
Opcje związane z dyskusją | |