![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1276 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 07.03.2017
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Panasonic 4x BDXL
Branded PANRC4 BDR-209M (1.54) @ 2x ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1277 |
Moderator
Panasonic 4x BDXL
Branded PANRC4 BDR-209M (1.54) @ 4x ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1278 |
Moderator
Sony 4x BDXL
White inkjet hub printable SONY-NQ1 (Made in Japan) BDR-209M (1.54) @ 2x ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1279 |
Moderator
Sony 4x BDXL
White inkjet hub printable SONY-NQ1 (Made in Japan) BDR-209M (1.54) @ 4x ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1280 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() |
Witam wszystkich po naprawdę długiej przerwie (ostatni post widzę, że miałem tu ponad 15 lat temu). Cieszę się, że to forum żyje i ma się dobrze.
Z racji tego, że ostatnio co raz częściej muszę bawić się w archiwizowanie danych na płytach, stwierdziłem, że wrócę tu na forum i poczytam co w trawie piszczy. Po przeanalizowaniu tutaj tematów stwierdziłem, że nie będę pchał się w zewnętrzną nagrywarkę USB na 5V (i tak obecnie na rynku nowych napędów nie ma już nic ciekawego). Udało mi się okazyjnie dorwać na OLX Pioneer BDR-209EBK, więc myślę, że porządną bazę do wypalania mam. Nagrywarka z 2017 roku, przetestowana w PC działa bez problemu, zaktualizowałem firmware do 1.55 i nagrywa bardzo ładnie płytki, nawet moje stare odkryte na dnie szafy DVD-RW/DVD+RW z 2005 roku dalej po wykasowaniu i ponownym nagraniu są odczytywane przez napęd bez problemu (a wiem, że aż tak dobrej korekcji błędów to ta nagrywarka nie ma). Problem pojawił się w momencie kiedy musiałem użyć tego napędu w laptopie. W tym celu kupiłem adapter Unitek Y-3324, wydawał się najrozsądniejszym wyborem. W zestawie zasilacz 12V/2A, a w instrukcji papierowej Pioneera, że potrzebna moc to 12V/2.2A. Mówię - zaryzykuję. Napęd jest odczytywany przez adapter bez problemu. Wszystkie rodzaje płyt czyta, nagrywa, ALE... w momencie próby wykasowania płyty CD/DVD RW (adapter) zawiesza się... Myślałem, że to wina tego załączonego zasilacza za 2 złote, że te 2A to za słabe dla tej nagrywarki, więc dokupiłem specjalnie mocniejszy zasilacz 12V/2,5A i niestety dalej to samo. Co ciekawe nagrywać nagrywa płyty bez problemu zarówno CD jak i DVD (BluRay jeszcze nie testowałem, muszę kupić). Mam zwykły miernik prądu do gniazdka, sprawdziłem z tym zasilaczem i widziałem jednym okiem, że maksymalnie co mi się wyświetliło podczas nagrywania płytek to 18W. Dodam, że problem nie dotyczy tylko tego Pioneera, gdyż podpiąłem też starą nagrywarkę Samsunga SH-222 i ona ma ten sam objaw: czyta/nagrywa ale wykasować płyty RW nie potrafi na tym adapterze. Mam też Philips-BenQ 1650 na IDE, niestety adapter go nie wykrywa - trochę szkoda, bo miałbym fajną bazę do sprawdzania jakości nagranych płyt. W przyszłym tygodniu postaram się przetestować jeszcze jakieś napędy i kwestię kasowania płyt wielkrotnego nagrywania CD/DVD/BluRay. Czy kasowanie płyty wymaga więcej mocy niż jej nagranie? Czy może to w ogóle nie kwestia mocy tylko (np. walniętego) samego adaptera Unitek? Ogólnie adapter sprawuje się dobrze, nie zawiesza się przy innych czynnościach, również przy pracy z dyskami HDD 3,5 cala. Ma ktoś tutaj większe doświadczenie w zabawie z napędami wewnętrznymi z adapterem USB? Chciałbym mieć tę nagrywarkę Pioneer "pełnosprawną", którą będę mógł używać w laptopie bez konieczności użycia stacjonarnego PC. Za każdą poradę będę wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie |
![]() |
![]() |
![]() |
#1281 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Jedyne możliwości to aktualizacja chipsetu płyty głównej / sterowniki USB ...
Jeżeli nie pomoże to tylko zmiana adaptera USB .. |
![]() |
![]() |
![]() |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wybór nagrywarki LG BH10LS lub LITEON IHBS 112 ORAZ PIONEER BDR 205 BK | rysieksat | Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD | 0 | 27.05.2011 20:19 |
Problem z wypalaniem CD na Pioneer DVDR-112D | noe | Napędy optyczne CD | 4 | 02.06.2007 17:38 |
Pioneer DVR-a09xl (1,58) - nie wypala płyt x16 | Mareks6767 | Napędy optyczne DVD | 19 | 27.09.2006 16:58 |
Nagrywarka mi zjada płyty | DriX | Napędy optyczne DVD | 22 | 20.05.2006 12:35 |
Pioneer 107 i Verbatim x16 | DoReMi123 | Napędy optyczne DVD | 13 | 30.07.2005 12:50 |