![]() |
Cytat:
Z drugiej strony największy pobór mocy jest przy wysokich prędkościach obrotowych płyty (więc znamionowe parametry podane na napędzie dotyczą najgorszych warunków). Paląc BD-R z prędkością 8x czy BD-RE DL nic niepokojącego przy 12V/2A nie zaobserwowałem. Jakość zapisu identyczna jak przy zewnętrznym zasilaczu z osobnymi torami 5V i 12V. Mam ten komfort, że w laptopie mam złącze eSATA i w razie potrzeby mogę tak się podpiąć bez mostków. |
Ilość załączników: 1
Dokonałem pomiarów, wyniki zebrałem w tabeli poniżej.
Od siebie dodam że: - podczas różnych operacji napędu (tacka, kręcenie płytą itp.) zmiany prądów odbywały się tylko w linii 12V, z maksimum 1,6A przy rozkręcaniu płyty od zera do max. - wyniki należy interpretować +/- 10% - wartości podczas pracy napędu nie były stałe i zawsze się lekko wahały/oscylowały wokół średniej która jest w tabeli (np. na linii 5V prąd wahał się 0,36 - 0,39 A podczas całego cyklu nagrywania z przekładnią x4) - ostatnia płyta M-DISC to było zaskoczenie dla mnie, gdyż oczekiwałem że laser pracujący (tak wynika z analizy że na linii 5V) będzie pobierał znacznie więcej prądu. Jak widać pobrał tyle co dla normalnej DVD, ale płyta okazałą się nieczytelna. Późniejsze próby wypalenia M-DISCa bez mierników również dały nie-czytelne płyty. Muszę to zweryfikować jeszcze - albo napęd do wymiary albo partia płyt do d... - poza szczytowym/chwilowym poborem, do normalnej pracy/wypalania średni prąd sumaryczny ok. 1A więc zasilacz do mostka 2A powinien być OK chyba? - zasilanie z zasilacza komputerowego 200W (zasilacz "luzem" bez innych odbiorników energii) przepuszczone przez 2 amperomierze (cyfrowy + analogowy) - wszystkie próby na płytach DVD Verbatim. Załącznik 149762 Pozdrawiam! |
Dobra, kable nie za cienke ? jakie dlugosci kabli zasilajacych ? Jakie dlufosci kabli pomiedzy miernikiem a napedem ?
|
Cytat:
Rozumiem obawy Twe... Hobbystycznie kiedyś zajmowałem się nadajnikami FM (jak nie było telefonów komórkowych) i na długość kabli jestem BARDZO przeczulony. Potem bawiłem się wzmacniaczami mocy i tu na grubościach ścieżek i przewodów NIGDY nie oszczędzałem... Wiem ile to 1 A a ile 1 mA :) Dla pewności dokonywałem pomiarów zamieniając mierniki miejscami i weryfikując wyniki -> spoko, nie martw się o kwestie elektryczne! Jedyne co żałuję to fakt że równolegle z pomiarem prądu nie mierzyłem napięcia na złączach do nagrywarki (na wypadek nieprzewidzianych spadków) ale trzeci miernik mi padł a nie chciało mi się znosić całego majdanu do piwnicy aby do oscyloskopu podpinać :) |
No to zaszalales :szczerb:
|
Aby niejako uzupełnić temat wydajności prądowej wspomnianego mostka, podzielę się informacją z dzisiaj od UNITEKA: mianowicie podali na jakich układzie jest DC/DC konwerter: jest to FR9888 od Texas Instruments :)
Szybki rzut oka na kartę katalogową: układ ma wydajność prądową do 3,5 A co jest więcej niż wystarczające do wypalania dowolnych płyt! z wykresu sprawności czytam że sprawność wynosi do 95% dla prądów ok. 1A, dla 3,5A wprawdzie spada poniżej 90% - ale ogólnie całkiem nieźle. Czyli jak najbardziej jest sens zastąpić oryginalny zasilacz 12V/2A na nieco mocniejszy aby naszym napędom nie zabrakło mocy!! |
Ja polecam taki zasilacz, i dwa napędy równolegle da radę w porywach ;)
https://images-na.ssl-images-amazon....L._SL1500_.jpg |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:41. |