Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.01.2020, 17:35   #16
zenonz
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 05.02.2017
Posty: 494
zenonz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Puhacz Podgląd Wiadomości
No i właśnie w tej sprawie od tygodnia prowadzę korespondencję mailową z działem "customer support" od Uniteka. Staram się im przedstawić obawy nad wydajnością przetwornicy DC/DC i prosiłem o parametry graniczne, ale odpisali że "Please note that the current will be adjusted automatically according to the drives you connected" oraz że wymiana zasilacza na wydajniejszy "can increase the current output at the SATA socket". Trochę mało precyzyjne te informacje... Jak przyjdzie nowy zasilacz to wstawię tam amperomierze, potem porównam z przejściówką Uniteka jakie prądy sobie płyną i się z Szanownym Gronem podzielę tutaj
Nigdzie nie spotkałem się ze specyfikacją prądową jakiegokolwiek mostka, można zakładać, że 12V idzie "żywcem" z zasilacza, ale ile mocy ma przetwornica na 5V ciężko powiedzieć. Ja nie używam mocniejszego zasilacza niż 12V/2A jaki był dołączony do mostka, bo może konstruktorzy nie dali żadnych zabezpieczeń i większy prąd na wejściu bardziej obciąży przetwornicę w mostku.

Z drugiej strony największy pobór mocy jest przy wysokich prędkościach obrotowych płyty (więc znamionowe parametry podane na napędzie dotyczą najgorszych warunków). Paląc BD-R z prędkością 8x czy BD-RE DL nic niepokojącego przy 12V/2A nie zaobserwowałem. Jakość zapisu identyczna jak przy zewnętrznym zasilaczu z osobnymi torami 5V i 12V. Mam ten komfort, że w laptopie mam złącze eSATA i w razie potrzeby mogę tak się podpiąć bez mostków.
zenonz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.01.2020, 21:59   #17
Puhacz
Bywalec
 
Avatar użytkownika Puhacz
 
Data rejestracji: 30.11.2003
Lokalizacja: Kraków
Posty: 43
Puhacz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dokonałem pomiarów, wyniki zebrałem w tabeli poniżej.
Od siebie dodam że:
- podczas różnych operacji napędu (tacka, kręcenie płytą itp.) zmiany prądów odbywały się tylko w linii 12V, z maksimum 1,6A przy rozkręcaniu płyty od zera do max.
- wyniki należy interpretować +/- 10% - wartości podczas pracy napędu nie były stałe i zawsze się lekko wahały/oscylowały wokół średniej która jest w tabeli (np. na linii 5V prąd wahał się 0,36 - 0,39 A podczas całego cyklu nagrywania z przekładnią x4)
- ostatnia płyta M-DISC to było zaskoczenie dla mnie, gdyż oczekiwałem że laser pracujący (tak wynika z analizy że na linii 5V) będzie pobierał znacznie więcej prądu. Jak widać pobrał tyle co dla normalnej DVD, ale płyta okazałą się nieczytelna. Późniejsze próby wypalenia M-DISCa bez mierników również dały nie-czytelne płyty. Muszę to zweryfikować jeszcze - albo napęd do wymiary albo partia płyt do d...
- poza szczytowym/chwilowym poborem, do normalnej pracy/wypalania średni prąd sumaryczny ok. 1A więc zasilacz do mostka 2A powinien być OK chyba?
- zasilanie z zasilacza komputerowego 200W (zasilacz "luzem" bez innych odbiorników energii) przepuszczone przez 2 amperomierze (cyfrowy + analogowy)
- wszystkie próby na płytach DVD Verbatim.

Pioneer BDR-211 - probelm z M-DISC-prady-lite-ihas-122fu.png

Pozdrawiam!
Puhacz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2020, 11:29   #18
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,689
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Dobra, kable nie za cienke ? jakie dlugosci kabli zasilajacych ? Jakie dlufosci kabli pomiedzy miernikiem a napedem ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2020, 12:54   #19
Puhacz
Bywalec
 
Avatar użytkownika Puhacz
 
Data rejestracji: 30.11.2003
Lokalizacja: Kraków
Posty: 43
Puhacz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Dobra, kable nie za cienke ? jakie dlugosci kabli zasilajacych ? Jakie dlufosci kabli pomiedzy miernikiem a napedem ?
Hehe
Rozumiem obawy Twe...
Hobbystycznie kiedyś zajmowałem się nadajnikami FM (jak nie było telefonów komórkowych) i na długość kabli jestem BARDZO przeczulony. Potem bawiłem się wzmacniaczami mocy i tu na grubościach ścieżek i przewodów NIGDY nie oszczędzałem... Wiem ile to 1 A a ile 1 mA Dla pewności dokonywałem pomiarów zamieniając mierniki miejscami i weryfikując wyniki -> spoko, nie martw się o kwestie elektryczne!
Jedyne co żałuję to fakt że równolegle z pomiarem prądu nie mierzyłem napięcia na złączach do nagrywarki (na wypadek nieprzewidzianych spadków) ale trzeci miernik mi padł a nie chciało mi się znosić całego majdanu do piwnicy aby do oscyloskopu podpinać

Ostatnio zmieniany przez Puhacz : 13.01.2020 o godz. 12:58
Puhacz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.01.2020, 18:21   #20
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,689
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
No to zaszalales
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.01.2020, 10:04   #21
Puhacz
Bywalec
 
Avatar użytkownika Puhacz
 
Data rejestracji: 30.11.2003
Lokalizacja: Kraków
Posty: 43
Puhacz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Aby niejako uzupełnić temat wydajności prądowej wspomnianego mostka, podzielę się informacją z dzisiaj od UNITEKA: mianowicie podali na jakich układzie jest DC/DC konwerter: jest to FR9888 od Texas Instruments
Szybki rzut oka na kartę katalogową:
układ ma wydajność prądową do 3,5 A co jest więcej niż wystarczające do wypalania dowolnych płyt!
z wykresu sprawności czytam że sprawność wynosi do 95% dla prądów ok. 1A, dla 3,5A wprawdzie spada poniżej 90% - ale ogólnie całkiem nieźle.
Czyli jak najbardziej jest sens zastąpić oryginalny zasilacz 12V/2A na nieco mocniejszy aby naszym napędom nie zabrakło mocy!!
Puhacz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2020, 15:55   #22
zenonz
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 05.02.2017
Posty: 494
zenonz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja polecam taki zasilacz, i dwa napędy równolegle da radę w porywach

zenonz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bdr-211, m-disc, pioneer, probelm

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Pioneer PDR-05 Compact Disc Recorder 1995r. czary2mary Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio 22 21.02.2020 05:53
[Muzeum] Muzeum\Mauzoleum DVD czary2mary Napędy optyczne DVD 8 18.02.2018 20:21
Problem z Samsungiem Combo Jelcz Napędy optyczne CD 13 23.10.2007 19:25
Problem z wypalaniem CD na Pioneer DVDR-112D noe Napędy optyczne CD 4 02.06.2007 16:38
Nagrywarka mi zjada płyty DriX Napędy optyczne DVD 22 20.05.2006 11:35


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.