![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
![]() |
Buduję komputer do archiwizacji danych z dwiema zatokami 5,25 cala i planuję zainstalować:
Kontekst: Przeczytałem, że skoro używam płyt M-Disc do długoterminowej archiwizacji danych (zarówno na miejscu, jak i poza nim) po nagraniu powinienem nie tylko zweryfikować poprawność danych, ale również wykonać skan parametrów LDC/BIS, które pokazują obciążenie korekcji błędów i pozostały margines bezpieczeństwa. Powinienem również zapisywać i śledzić te wyniki, aby zauważyć, kiedy nagrywarka Pioneer może wymagać wymiany, na przykład gdy liczba błędów zacznie konsekwentnie rosnąć. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.02.2024
![]() |
Przepraszam, mój polski jest bardzo słaby. Tak, sprawdzam również nośniki M-DISC. Możesz kupić tylko jedną lub dwie sztuki na próbę â nagrać je, przeskanować i zdecydować, czy warto kupić więcej płyt tego samego typu, czy też poszukać innych. Niestety, produkcja płyt BD-R w Japonii została zakończona, więc jakość pozostałych na rynku nośników może się znacząco różnić w zależności od partii. Sam fakt, że jest to M-DISC, nie gwarantuje automatycznie dobrych wyników skanowania; choć materiały marketingowe podkreślają obecność dodatkowych warstw chroniących dane przed czynnikami zewnętrznymi, jakość początkowego zapisu na płycie M-DISC wciąż może być niska.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
![]() |
Cytat:
Niedawno kupiłem kilka płyt M-Disc o pojemności 25 GB na Amazon US. Ciekawe, ile lat wytrzymają... Jestem rozczarowany, ponieważ zbudowałem już praktycznie osobny komputer, dzięki czemu mogłem mieć dwa dyski BDXL do nagrywania / skanowania jakości płyt M-Disc. Jeśli chodzi o najlepszy dysk do skanowania jakości... polecono mi Buffalo BRXL-16U3... nowy dysk sprzedawany za 200 USD. ***8222;ten mechanizm to oryginalny LG BH16NS58 na platformie MT1959, dokładnie taka rodzina urządzeń do flashowania, jakiej potrzebujesz do skanowania LDC/BIS. " Nadal czekam na dobrej jakości Pioneer BDR-212, 2213 lub S13 (wiem, że znalezienie dysku w rozsądnej cenie będzie bardzo trudne. Mam nadzieje że od Billy Carr mi sie uda kupić jakies za kilka tygodni). W międzyczasie myślisz, że mógłbym kupić Buffalo BRXL-16U3 jako mój napęd skanujący? (I zainstaluj na moim komputerze / flashowanie oprogramowania sprzętowego / itp.). |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Milleniata oficjalnie zbankrutowała i prawa do M-Disc przejeli wierzyciele , bardzo zwiększyli opłaty patentowe dla producentów - Ritek jedyny producent wersji DVD bardzo ograniczył produkcje i bardzo podniósł ceny . To samo dotyczy BluRay tylko że produkują je Ritek i CMC Magnetic (Verbatim) - jakościowo są już gorsze jak kilka lat temu i cenowo bardzo drogie.
Jeżeli archiwizacja na długie lata to tylko używałbym w wersji 25GB - wszystkie wielowarstwowe nośniki są bardzo skomplikowane w budowie i produkcji - dużo łatwiej ulegają zużyciu /uszkodzeniu / wady fabryczne . Co do napędów - ceny nowych Pioneer odleciały w kosmos .. a nawet chyba wyżej .. Szukałbym coś z 208/209/211/S08/S09/S11 -zdecydowanie trwalsze konstrukcje i solidniejsze w wykonaniu niż nowsze 212/S12/X12/213/S13/X13 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
![]() |
Cytat:
Zauważyłem, że starszy sprzęt często jest lepszy, z biegiem ostatnich lat producenci obniżają koszty na lewo i prawo, więc nie dziwię się, że 208/209/etc są trwalsze. Właśnie kupiłem używany Pioneer BDR-209DBK, aby zacząć nagrywać płyty M-Disc o pojemności 25 GB, zgodnie z twoją rekomendacją. Kupię nowy Buffalo MediaStation BRXL-16U3 do skanowania jakości (LDC/BIS). 2 pytania: 1. Spośród dysków, o których wspomniałeś (208/209/211/S08/S09/S11) - czy są jakieś marki/modele, które są najlepsze/idealne do tego, co próbuję zrobić? (Długoterminowa archiwizacja na płytach M, najprawdopodobniej tylko 25 GB). 2. Kupiłem płyty M-Disc 25 GB na Amazon US, ale czy istnieje lepsze źródło do kupowania najwyższej jakości płyt M-Disc 25 GB? Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
208/209/211/S08/S09/S11 - główny najważniejszy hardware jest identyczny - więc najważniejsze moim zdaniem stan techniczny tych konstrukcji .
napisz do @jadburner PW to pomoże Tobie wgrać soft od BDR-211M i będziesz miał nowsze strategie zapisu i napęd BDXL M-Disc 25 GB z kodem MID: Milleniata są od Ritek Connex z kodem MID : VERBATIMe są do Verbatim/CMC W tej chwili wydaje mi się że to już bez znaczenia z której tłoczni te wydania |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| czy, jakości, ktoś, ldc/bis, m-disc, ma, nagrań, robi, sens, skanowanie |
|
|