Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD

Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.08.2026, 22:18   #1
QuestionAsker
Data rejestracji: 02.08.2026
QuestionAsker w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Skanowanie jakości nagrań M-Disc (LDC/BIS): czy ktoś z Was to robi? Czy ma to sens?

Buduję komputer do archiwizacji danych z dwiema zatokami 5,25 cala i planuję zainstalować:
  • jeden napęd Blu-ray Pioneer do nagrywania płyt M-Disc o pojemności od 25 GB do 100 GB;
  • jeden napęd Blu-ray LG lub ASUS do wykonywania skanów jakości płyt nagranych w napędzie Pioneer.
Czy ktoś z Was wykonuje skany jakości swoich nagrań M-Disc?

Kontekst:

Przeczytałem, że skoro używam płyt M-Disc do długoterminowej archiwizacji danych (zarówno na miejscu, jak i poza nim) po nagraniu powinienem nie tylko zweryfikować poprawność danych, ale również wykonać skan parametrów LDC/BIS, które pokazują obciążenie korekcji błędów i pozostały margines bezpieczeństwa.

Powinienem również zapisywać i śledzić te wyniki, aby zauważyć, kiedy nagrywarka Pioneer może wymagać wymiany, na przykład gdy liczba błędów zacznie konsekwentnie rosnąć.
QuestionAsker jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2026, 20:50   #2
Stingray
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.02.2024
Stingray zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przepraszam, mój polski jest bardzo słaby. Tak, sprawdzam również nośniki M-DISC. Możesz kupić tylko jedną lub dwie sztuki na próbę – nagrać je, przeskanować i zdecydować, czy warto kupić więcej płyt tego samego typu, czy też poszukać innych. Niestety, produkcja płyt BD-R w Japonii została zakończona, więc jakość pozostałych na rynku nośników może się znacząco różnić w zależności od partii. Sam fakt, że jest to M-DISC, nie gwarantuje automatycznie dobrych wyników skanowania; choć materiały marketingowe podkreślają obecność dodatkowych warstw chroniących dane przed czynnikami zewnętrznymi, jakość początkowego zapisu na płycie M-DISC wciąż może być niska.
Stingray jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2026, 04:33   #3
QuestionAsker
Arrow

Cytat:
Napisany przez Stingray Podgląd Wiadomości
Przepraszam, mój polski jest bardzo słaby. Tak, sprawdzam również nośniki M-DISC. Możesz kupić tylko jedną lub dwie sztuki na próbę – nagrać je, przeskanować i zdecydować, czy warto kupić więcej płyt tego samego typu, czy też poszukać innych. Niestety, produkcja płyt BD-R w Japonii została zakończona, więc jakość pozostałych na rynku nośników może się znacząco różnić w zależności od partii. Sam fakt, że jest to M-DISC, nie gwarantuje automatycznie dobrych wyników skanowania; choć materiały marketingowe podkreślają obecność dodatkowych warstw chroniących dane przed czynnikami zewnętrznymi, jakość początkowego zapisu na płycie M-DISC wciąż może być niska.
Dziękuję Stingray, słyszałem to samo o pogarszającej się jakości płyt M-Disc. Znalazłeś dla nich jakieś dobre źródło?

Niedawno kupiłem kilka płyt M-Disc o pojemności 25 GB na Amazon US. Ciekawe, ile lat wytrzymają... Jestem rozczarowany, ponieważ zbudowałem już praktycznie osobny komputer, dzięki czemu mogłem mieć dwa dyski BDXL do nagrywania / skanowania jakości płyt M-Disc.

Jeśli chodzi o najlepszy dysk do skanowania jakości... polecono mi Buffalo BRXL-16U3... nowy dysk sprzedawany za 200 USD. ***8222;ten mechanizm to oryginalny LG BH16NS58 na platformie MT1959, dokładnie taka rodzina urządzeń do flashowania, jakiej potrzebujesz do skanowania LDC/BIS. "

Nadal czekam na dobrej jakości Pioneer BDR-212, 2213 lub S13 (wiem, że znalezienie dysku w rozsądnej cenie będzie bardzo trudne. Mam nadzieje że od Billy Carr mi sie uda kupić jakies za kilka tygodni).

W międzyczasie myślisz, że mógłbym kupić Buffalo BRXL-16U3 jako mój napęd skanujący? (I zainstaluj na moim komputerze / flashowanie oprogramowania sprzętowego / itp.).
Stary 07.08.2026, 06:18   #4
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Milleniata oficjalnie zbankrutowała i prawa do M-Disc przejeli wierzyciele , bardzo zwiększyli opłaty patentowe dla producentów - Ritek jedyny producent wersji DVD bardzo ograniczył produkcje i bardzo podniósł ceny . To samo dotyczy BluRay tylko że produkują je Ritek i CMC Magnetic (Verbatim) - jakościowo są już gorsze jak kilka lat temu i cenowo bardzo drogie.

Jeżeli archiwizacja na długie lata to tylko używałbym w wersji 25GB - wszystkie wielowarstwowe nośniki są bardzo skomplikowane w budowie i produkcji - dużo łatwiej ulegają zużyciu /uszkodzeniu / wady fabryczne .

Co do napędów - ceny nowych Pioneer odleciały w kosmos .. a nawet chyba wyżej ..
Szukałbym coś z 208/209/211/S08/S09/S11 -zdecydowanie trwalsze konstrukcje i solidniejsze w wykonaniu niż nowsze 212/S12/X12/213/S13/X13

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.08.2026, 20:58   #5
QuestionAsker
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
Milleniata oficjalnie zbankrutowała i prawa do M-Disc przejeli wierzyciele , bardzo zwiększyli opłaty patentowe dla producentów - Ritek jedyny producent wersji DVD bardzo ograniczył produkcje i bardzo podniósł ceny . To samo dotyczy BluRay tylko że produkują je Ritek i CMC Magnetic (Verbatim) - jakościowo są już gorsze jak kilka lat temu i cenowo bardzo drogie.

Jeżeli archiwizacja na długie lata to tylko używałbym w wersji 25GB - wszystkie wielowarstwowe nośniki są bardzo skomplikowane w budowie i produkcji - dużo łatwiej ulegają zużyciu /uszkodzeniu / wady fabryczne .

Co do napędów - ceny nowych Pioneer odleciały w kosmos .. a nawet chyba wyżej ..
Szukałbym coś z 208/209/211/S08/S09/S11 -zdecydowanie trwalsze konstrukcje i solidniejsze w wykonaniu niż nowsze 212/S12/X12/213/S13/X13
Dziękuję za odpowiedź czary2mary.

Zauważyłem, że starszy sprzęt często jest lepszy, z biegiem ostatnich lat producenci obniżają koszty na lewo i prawo, więc nie dziwię się, że 208/209/etc są trwalsze.

Właśnie kupiłem używany Pioneer BDR-209DBK, aby zacząć nagrywać płyty M-Disc o pojemności 25 GB, zgodnie z twoją rekomendacją.

Kupię nowy Buffalo MediaStation BRXL-16U3 do skanowania jakości (LDC/BIS).

2 pytania:

1. Spośród dysków, o których wspomniałeś (208/209/211/S08/S09/S11) - czy są jakieś marki/modele, które są najlepsze/idealne do tego, co próbuję zrobić? (Długoterminowa archiwizacja na płytach M, najprawdopodobniej tylko 25 GB).

2. Kupiłem płyty M-Disc 25 GB na Amazon US, ale czy istnieje lepsze źródło do kupowania najwyższej jakości płyt M-Disc 25 GB?

Z góry dziękuję za pomoc.
Stary 09.08.2026, 09:35   #6
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
208/209/211/S08/S09/S11 - główny najważniejszy hardware jest identyczny - więc najważniejsze moim zdaniem stan techniczny tych konstrukcji .

napisz do @jadburner PW to pomoże Tobie wgrać soft od BDR-211M i będziesz miał nowsze strategie zapisu i napęd BDXL

M-Disc 25 GB
z kodem MID: Milleniata są od Ritek Connex
z kodem MID : VERBATIMe są do Verbatim/CMC

W tej chwili wydaje mi się że to już bez znaczenia z której tłoczni te wydania

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.08.2026, 17:37   #7
QuestionAsker
Cytat:
Napisany przez czary2mary Podgląd Wiadomości
208/209/211/S08/S09/S11 - główny najważniejszy hardware jest identyczny - więc najważniejsze moim zdaniem stan techniczny tych konstrukcji .

napisz do @jadburner PW to pomoże Tobie wgrać soft od BDR-211M i będziesz miał nowsze strategie zapisu i napęd BDXL

M-Disc 25 GB
z kodem MID: Milleniata są od Ritek Connex
z kodem MID : VERBATIMe są do Verbatim/CMC

W tej chwili wydaje mi się że to już bez znaczenia z której tłoczni te wydania
Dzięki, @czary2mary, za pomoc, napisałem do niego

Kupiłem też używany napęd Pioneer BDR-S12XJ, ale wygląda na to, że to podróbka Zaraz założę osobny wątek ze zdjęciami, żeby się upewnić.
Odpowiedz na post

Tagi
czy, jakości, ktoś, ldc/bis, m-disc, ma, nagrań, robi, sens, skanowanie

Twoje uprawnienia: