Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f107/)
-   -   Zanim kupisz Bluray przeczytaj!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f107/zanim-kupisz-bluray-przeczytaj-81884/)

andrzejj9 18.05.2010 09:09

Mam BR na komputerze i wygląda nieźle, ale za każdym razem będąc w jakimś markecie i widząc duże telewizory stwierdzam, że właściwie wygląda to właśnie dopiero na dużym ekranie. W sensie, że robi dużo większe wrażenie.

Ale też po co wtedy stacjonarka. Odtwarzacze do komputerów też nie są takie tanie, a z kolei te stacjonarne coraz bardziej tanieją.

Chyba, że mówimy także i ripach, które przyznaję.. są coraz lepszej jakości.

M@X 18.05.2010 10:45

Do ripow podobno swietnie sprawdza sie LG BD370. Nie wiem, bo nie uzywalem - powtarzam opinie innych. Problem w wypadku komputerow to wymagania stawiane mu przez film - naped nie wystarczy. Potrzebny jest tez szybki procesor badz szybka karta graficzna ktora przy pomocy DXVA/CUDA przejmie dekodowanie obrazu.

andrzejj9 18.05.2010 13:22

Zrozumiałem, że przez stacjonarkę miałeś na myśli komputer stacjonarny. Rozumiem, że chodziło o odtwarzacz BR?

No i rozwiązaniem jest także PS3. Przy kupnie jednocześnie dużego telewizora jest to dość kusząca propozycja :)

Patrix 18.05.2010 13:26

Kusząca, tylko PS3 ripów chyba nie odtwarza ?

andrzejj9 18.05.2010 14:18

Chyba nie.. (chociaż kto wie). Jednak kompletu odtwarzacz+telewizor nie traktuję już pod kątem oglądania divixów (ripów), tylko filmów bezpośrednio z płyty. Ripy to ewentualnie na komputerze..

M@X 18.05.2010 18:59

PS3 odtwarza WMV (VC-1) i wszystko zgodne z MPEG-4 (DivX, XviD itd.). MKV nie odtwarza jesli o to pytasz. Dzialaja TS i M2TS oraz napisy *.sup. Pelne wsparcie dla audio oczywiscie (DD/DTS/DD+/DD TrueHD/DTS-HD MA).

nimal 18.05.2010 19:03

no i PS3 dziala jako media serwer, wiec mozna w sieci zestawic z dowolnym kompem
wtedy, jezeli na kompie jest media serwer postawiony, ktory potrafi wczytac napisy, to dowolne sie beda odtwarzaly na konsoli :)

demek 19.05.2010 09:12

ps3 media serwer to sie chyba nazywa, uzywalem i dzialal ok, oczywiscie nie po wifi :P

Domi731 21.05.2010 23:19

ten temat jest ulomny z deczka nie zebym mial cos do tego kto go zakladal ale ktos kto chce kupic blu-ray raczej zna sie na tych sprawach bo byle laik niewie co to BD nawet i z czym on sie je . Wiec pisanie ze monitor nie ma HDCP to fakt moj np nie ma a i tak kupno nagrywarki u mnie bylo sensem bo sobie kopiuje filmy i ogladam na odtwarzaczu albo ps3 . Poza tym sa programy tak jak ktos tu pisal ktore w locie usuwaja zabezpieczenia itp dla mnie temat do wykasowania . Albo podciagniecia do jakis tam problemow z BD

mgit 21.05.2010 23:46

Cytat:

Napisany przez Domi731 (Post 1098863)
ten temat jest ulomny z deczka nie zebym mial cos do tego kto go zakladal ale ktos kto chce kupic blu-ray raczej zna sie na tych sprawach bo byle laik niewie co to BD nawet i z czym on sie je . Wiec pisanie ze monitor nie ma HDCP to fakt moj np nie ma a i tak kupno nagrywarki u mnie bylo sensem bo sobie kopiuje filmy i ogladam na odtwarzaczu albo ps3 . Poza tym sa programy tak jak ktos tu pisal ktore w locie usuwaja zabezpieczenia itp dla mnie temat do wykasowania . Albo podciagniecia do jakis tam problemow z BD

Chyba nie zauważyłeś że ten temat jest z 16.03.2009

kontakton 22.05.2010 00:24

[QUOTE=mgit;1098869]Chyba nie zauważyłeś że ten temat jest z 16.03.2009[/QUOTE

Faktycznie nie spojrzałem na datę,ale może komuś innemu ta informacja w przyszłości się przyda.

ktos 12.11.2010 19:04

Dawno mnie tutaj nie było. Temat na czas napisania posta przeze mnie był aktualny.Na prawdę nie dało się odpalić poprawnie filmów w standarcie bluray na moim starym nec-u. Nie pomagały żadne emulatory czy "ukrywacze" informacji o rodzaju połączenia video.Teraz już od jakiegoś czasu mam monitor IIYama i po zakupie monitora z hdcp problem zniknął. Aktualnie już praktycznie nie da się kupić monitora bez hdcp ale jeśli ktoś faktycznie ma stary monit może mieć nadal problemy.

latet 11.02.2011 10:01

Cytat:

Napisany przez ktos (Post 1011337)
Witam!
Piszę tego posta ku ostrzeżeniu innych potencjalnych kupujących sprzęt Bluray nagrywarkę lub odtwarzacz.
Jeśli chcesz kupić napęd Bluray tylko do archiwizacji i kopiowania własnych archiwów to nie musisz się niczym przejmować. Jeśli natomiast chcesz oglądać filmy bądź inne materiały w formacie HD to dobrze się zastanów czy masz odpowiedni sprzęt. Co ważne, nie jest tu istotne czy masz odpowiednio mocną kartę graficzną, procesor itp. Problem jest gdzie indziej. Technologia HDCP poważnie utrudniła mi możliwość obejrzenia filmów w hd. Na czym polega problem? A no na tym, że strumień wideo który jest wysłany z twojej nagrywarki/odtwarzacza jest zabezpieczony technologią HDCP przed nieautoryzowanym kopiowaniem ale co gorsze także przed legalnym odtwarzaniem na legalnym sprzęcie. Abyś mógł obejrzeć film na swoim sprzęcie muszą być spełnione 3 warunki:
1. Odtwarzacz zgodny z HDCP- to akurat z założenia jest spełnione,
2. Karta graficzna zgodna z HDCP- to praktycznie z każdą nową kartą jest spełnione (koniecznie sprawdź przy zakupie).
3. Monitor z wejściem cyfrowym dvi zgodny z HDCP (musi być spełnione). Jeśli Twoje wejście w monitorze to HDMI najprawdopodobniej Sprzęt jest zgodny z założenia ze złośliwym HDCP. Zawsze sprawdź zgodność w danych technicznych sprzętu.

E tam, też mi problem. Wystarczy zainstalować darmowy MakeMKV, poczekać tę godzinę czy coś i masz plik .mkv w jakości identycznej z oryginałem Blue-ray, który sobie oglądasz bez żadnych ograniczeń.

Patrix 11.02.2011 14:11

HDCP został złamany, teraz tylko czekać na odpowiednie kabelki z mikroprocesorami i problem całkowicie zniknie :P

crowbme 11.02.2011 14:35

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1144854)
HDCP został złamany, teraz tylko czekać na odpowiednie kabelki z mikroprocesorami i problem całkowicie zniknie :P

Takie kabelki już dawno są w sprzedaży, wystarczy chwile poszukać w serwisie aukcyjnym ;). Kupiłem, używam i nie narzekam :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:54.