Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) Tematy poświęcone stacjonarnym nagrywarkom, odtwarzaczom audio/video oraz sieciowym odtwarzaczom multimedialnym.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.05.2019, 14:33   #1
DarkSlide97
Kiedyś to było
 
Avatar użytkownika DarkSlide97
 
Data rejestracji: 17.11.2013
Posty: 1,703
DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
DVD z MP4/MKV

Mam w domu TV kineskopowy 32' Philipsa i do tego DVD tej samej marki.
Problem z DVD jest taki, że odczytuje tylko DviX/XviD w małej rozdzielczości (oprócz DVD oczywiście). Więc za każdym razem jak chcę przegrać film to muszę go konwertować, co oprócz czasochłonności zmniejsza jakość filmu.
Zastanawiam się czy nie kupić DVD z obsługą MP4/MKV w jakości Full HD. Tylko że jeśli sygnał i tak idzie przez eurozłącze to będę widział różnicę w jakości w stosunku do DVDRipa? Telewizora raczej nikt nie będzie zmieniał (pewnie będziemy go używać dopóki się nie popsuje co raczej szybko nie nastąpi). Opłaca się kupować takie DVD i jakie modele byście polecili?
__________________
Intel i5 3470 / 16GB RAM / GF9600GT 512MB / SSD 240GB / HDD 320GB / HDD 3TB / LG GH24NS95 / Windows 7 Pro

DO WHAT YOU WANT BUT THINK ABOUT THE OMEN
DarkSlide97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.05.2019, 16:48   #2
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,686
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Za 20zl byle jaki mediapleyer z hdmi i RCA z alichinczyka rozwiaze twoj problem
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.05.2019, 17:06   #3
siwymariusz
Forumator
 
Avatar użytkownika siwymariusz
 
Data rejestracji: 15.06.2002
Lokalizacja: na południu kraju
Posty: 865
siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Nie słyszałem jeszcze żeby DVD stacjonarne odpalało mkv z płyty, ale może się mylę.
__________________
Jestem oświecony : Solarforce L2P mod Greg , APEX GT01, Olight S10 Baton XM-L. SolarStorm SC02 ( po naprawie -thx Maciex93 ), Astrolux S41 4x Nichia 219B, Astrolux E01
siwymariusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.05.2019, 18:04   #4
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,161
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Z obsluga - nie oznacza ze czyta z plyt a moze z portu usb
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2019, 10:06   #5
siwymariusz
Forumator
 
Avatar użytkownika siwymariusz
 
Data rejestracji: 15.06.2002
Lokalizacja: na południu kraju
Posty: 865
siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>siwymariusz po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez loki7777 Podgląd Wiadomości
Z obsluga - nie oznacza ze czyta z plyt a moze z portu usb
Spoko ja też tak zrozumiałem, ale dla pewności napisałem, że nie ma takiego DVD co czyta mkv z płyt.
__________________
Jestem oświecony : Solarforce L2P mod Greg , APEX GT01, Olight S10 Baton XM-L. SolarStorm SC02 ( po naprawie -thx Maciex93 ), Astrolux S41 4x Nichia 219B, Astrolux E01
siwymariusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2019, 18:07   #6
DarkSlide97
Kiedyś to było
 
Avatar użytkownika DarkSlide97
 
Data rejestracji: 17.11.2013
Posty: 1,703
DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Wpadłem jeszcze na pomysł żeby kupić używane Blue-Ray z USB np. LG BP220, oczywiście nie do płyt BD ale żeby podłączyć dysk USB i mieć filmotekę bezpłytową, a odtwarzacz taki odtwarza wszystkie możliwe formaty. Tylko czy podłączę go normalnie do kineskopowego TV? Ma z tyłu żółte gniazdo na obraz i białe/czerwone na dźwięk. Mam takie gniazda w TV jak i adapter scart z takimi złączami. Będzie działać?


Na razie radzę sobie w taki sposób że konwertuję BDRipy/Blue-Ray do DVD w najlepszej możliwej jakości. Na początku konwertowałem je do XviD ale wychodziły jakieś błędy typu brak polskich znaków w napisach lub niemożność dodania ich w ogóle. Dodatkowo nie pokazuje się orientalny wyjściowy rozmiar więc pliki miały często po 5-6GB i nie wrzuciłbym ich na płytkę DVD-R. Postanowiłem zrobić to w inny sposób. Co prawda musiałem się naszukać odpowiedniego programu do tego celu bo naściągałem ich trochę i albo nie można było dodać napisów, albo wychodziły krzaki w polskich znakach albo nie działały w ogóle.

Trafiłem jednak na jeden dobry program: https://www.dobreprogramy.pl/Convert...ows,14832.html

Można ustawić napisy łącznie z wielkością i położeniem na ekranie, obsługuje wiele ścieżek dźwiękowych (w tym wielokanałowe) i nawet można poprawiać obraz (ostrość, kontrast, kolory). Nie wiem w jakim bitrate konwertuje te filmy ale po zaznaczeniu najwyższej jakości obraz jest rzeczywiście świetny jak na TV kineskopowy.

Jedyna wadą jest bardzo długi czas konwersji, co najmniej tyle ile trwa film a czasami i dłużej. Ale zawsze można zostawić na noc kompa
To piszę jakby ktoś jeszcze miał taki problem.
__________________
Intel i5 3470 / 16GB RAM / GF9600GT 512MB / SSD 240GB / HDD 320GB / HDD 3TB / LG GH24NS95 / Windows 7 Pro

DO WHAT YOU WANT BUT THINK ABOUT THE OMEN
DarkSlide97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2019, 18:33   #7
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,161
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Bedzie dzialac.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2019, 18:39   #8
DarkSlide97
Kiedyś to było
 
Avatar użytkownika DarkSlide97
 
Data rejestracji: 17.11.2013
Posty: 1,703
DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
To będę tego szukał gdzie tanio kupić
__________________
Intel i5 3470 / 16GB RAM / GF9600GT 512MB / SSD 240GB / HDD 320GB / HDD 3TB / LG GH24NS95 / Windows 7 Pro

DO WHAT YOU WANT BUT THINK ABOUT THE OMEN
DarkSlide97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2019, 18:48   #9
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,161
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
A czemu nie jakis android box(kodi + usb) tak jak misiozol napisal wyzej? Chyba ze zalezy ci na odczycie dvd?

Masz za stowke na olx,tylko sie dogadac.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2019, 19:45   #10
DarkSlide97
Kiedyś to było
 
Avatar użytkownika DarkSlide97
 
Data rejestracji: 17.11.2013
Posty: 1,703
DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>DarkSlide97 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Właśnie zależy mi na tym żeby DVD też odczytać, matka ma jeszcze sporo filmów na DVD czy zdjęć ponagrywanych i czasem je odtwarza jak rodzinka przyjeżdża.
__________________
Intel i5 3470 / 16GB RAM / GF9600GT 512MB / SSD 240GB / HDD 320GB / HDD 3TB / LG GH24NS95 / Windows 7 Pro

DO WHAT YOU WANT BUT THINK ABOUT THE OMEN
DarkSlide97 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2019, 19:50   #11
crowbme
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika crowbme
 
Data rejestracji: 16.02.2006
Posty: 109
crowbme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja od kilku lat uzywam android playera z Kodi, o ile pamiętam H96+. Odtwarza wszystko jak leci po sieci lan, ma wyjścia analogowe a/v i hdmi. Wystarczy włożyć pendrive lub zrobic udostępnienia w sieci lan i leci. Polecam.
crowbme jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2019, 20:09   #12
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,161
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ale jak potrzeba odtworzyc plyte dvd to juz wysiada
Tez mam boxa od kilku lat i openelec na nim i nic wiecej do szczesci mi nie potrzeba.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2019, 01:34   #13
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,686
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez DarkSlide97 Podgląd Wiadomości
Właśnie zależy mi na tym żeby DVD też odczytać, matka ma jeszcze sporo filmów na DVD czy zdjęć ponagrywanych i czasem je odtwarza jak rodzinka przyjeżdża.
Uzyj spliter do scart , albo podlacz pod drugie wejscie w tv
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
PS 2 i "tykający" laser przy płytach DVD bojrob Hardware 7 28.06.2009 21:28
problem z przegrywaniem dvd pietrul DVD-Video 1 19.01.2006 18:55


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.