Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) Tematy poświęcone stacjonarnym nagrywarkom, odtwarzaczom audio/video oraz sieciowym odtwarzaczom multimedialnym.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.02.2015, 22:53   #1
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DVI-I -> HDMI

Witam,

mam takie małe pytanie - muszę podłączyć komputer teścia do TV z racji tego, że jego DVD nie czyta wielu popularnych formatów np MKV I chciałbym się doradzić:

1) Jego wyjście to DVI-I czyli 24pinowe (dual link) - czy mogę podłączyć kabel DVI-I Single Link lub jakikolwiek inny DVI. Właśnie to mnie zastanawia bo niby "wejdzie" ale czy będzie działał?

2)Od czego zależy czy dźwięk wysyłany przez DVI ? Od jego rodzaju (DVI-A /-D/-I) ?
Karta coś dodatkowo musi obsługiwać? Pamiętam, że kiedyś podłączałem Monitor z wbudowanymi głośnikami przez DVI do kompa. Ostatnio gdy to chciałem uczynić (inny monitor inny komp) już miałem problem z przesłaniem dźwięku przez ten kabel (obraz był ok).

3)Wiadomo, że od firmy i jakości wykonania kabla będzie najwięcej zależało ale, wejście do TV to tylko HDMI czyli to musi być kabel DVI-HDMI. Lepiej kupić przejściówkę DVI to HDMI, a potem pociągnąć 3m kabla HDMI (taką długość potrzeba) czy od razu kupić DVI - HDMI. Czy będzie jakaś zauważalna różnica w jakości? Czy po prostu wybrać rozwiązanie tańsze?
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.02.2015, 22:57   #2
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
o ile pamięć mnie nie myli dvi nie przesyła dźwięku, zawsze możesz użyć przejściówki dvi-hdmi, ja za pomocą przejściówki hdmi->dvi podłączyłem monitor do plejki 3, co do jakości hdmi i dvi dają sygnał cyfrowo więc jedynie jakość wykonania kabla przejściówki.
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2015, 23:00   #3
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@ revoler Mam za pomocą kabla DVI - HDMI podpięty telewizor i "wypuszcza" dźwięk. Jednak nie wiem jaka to wersja DVI, nie chce mi się wypinać specjalnie teraz kabla by sprawdzić to - szczególnie że na nim pracuję Właśnie ciężko mi się dokopać do jakiś sensownych informacji w tej materii.
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2015, 23:27   #4
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,738
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Kabel DVI nigdy nie puści dźwięku, jak już to DVI+JACK
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2015, 23:34   #5
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam kabel DVI - HDMI przy PC i puszcza dźwięk... też mi się wydawało że nie powinien - w końcu jest podłączony pod kartę graficzną. Ale puszcza, w żaden inny sposób nie jest ten TV podłączony do kompa, ni to jackiem ni to czystym hdmi.
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2015, 23:39   #6
demek
ZnakJaworznickiegoBikera
 
Avatar użytkownika demek
 
Data rejestracji: 22.03.2005
Lokalizacja: znowu Jaworzno
Posty: 9,675
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Pelne DVI puszcza - z kompa wychodzi mi DVI a na koncu kabla przejsciowka na HDMI.
Oczywiscie zalezy tez od grafiki czy wysyla z dzwiekiem.
__________________
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv
Moj kanal Youtube
/msg demek at freenode //
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2015, 23:41   #7
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@demek - pełne DVI - czyli wersji I (dual layer), a które nie puszczają? Bo to mnie zastanawia, które są "nie pełne"?
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2015, 23:42   #8
demek
ZnakJaworznickiegoBikera
 
Avatar użytkownika demek
 
Data rejestracji: 22.03.2005
Lokalizacja: znowu Jaworzno
Posty: 9,675
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
DVI-D.
DVI-I jest od wysylania obrazu analogowo i cyfrowo.
__________________
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv
Moj kanal Youtube
/msg demek at freenode //
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2015, 12:25   #9
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
DVI-D – przesyła tylko dane cyfrowe; niektóre karty graficzne posiadają możliwość przesyłania dźwięku poprzez złącze DVI, jednak nie jest to zgodne ze standardem - nietypowo wykorzystywane są wtedy jedynie niektóre piny, co pozwala na zastosowanie niestandardowej przejściówki DVI –> HDMI

A DVI-D source can output HDMI signals including audio (e.g. ATI 3000-series and NVIDIA GTX 200-series).[9] Some multimedia displays use a DVI to HDMI adapter to input the HDMI signal with audio. Exact capabilities vary by video card specifications.
Pytanie czy Twoja karta to obsługuje. Bo wychodzi na to że taka karta graficzna ma również kartę muzyczną, w przypadku hdmi taka jest zawsze...


przejściówka minijack do rca i kabel do tv powinien załatwić sprawę...

Ostatnio zmieniany przez revolver0 : 18.02.2015 o godz. 12:34
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2015, 14:44   #10
demek
ZnakJaworznickiegoBikera
 
Avatar użytkownika demek
 
Data rejestracji: 22.03.2005
Lokalizacja: znowu Jaworzno
Posty: 9,675
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
No tak od kilku lat to chyba wszystkie to maja. I nie karta dzwiekowa a przesylanie dzwieku.
__________________
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv
Moj kanal Youtube
/msg demek at freenode //
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2015, 15:26   #11
Pierwszy
Guru
 
Avatar użytkownika Pierwszy
 
Data rejestracji: 26.09.2002
Posty: 1,422
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
w starszych kartach graficznych (oczywiście nie wszystkich) łączyło się gpu ze zintegrowaną k. muzyczną na płycie głównej (przez spdif) i dźwięk "szedł" przez dvi



http://www.overclock.net/t/441176/gu...creative-cards
__________________
Pierwszy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2015, 20:54   #12
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
to w nowszych kartach jak jest to obsługiwane, jak żadnego kabla się nie podłącza? Podczas instalacji jest sterownik dźwięku HD, nie wiem tylko czy tam jest jakaś "prosta karta dźwiękowa" czy tylko jakiś element odpowiedzialny za przesyłanie dźwięku. Chyba trudniej było by napisać oprogramowanie które przechwytuje dźwięk z kart dźwiękowej/muzycznej, niż wstawić jakąś prostą kartę dźwiękową. No chyba że dźwięk jest przesyłany jako dane i telewizor go dekoduje...

Na tym obrazku jest sterownik audio hd, więc dlatego założyłem żę jest tam jakaś "prosta" karta dźwiękowa.

revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2015, 20:57   #13
demek
ZnakJaworznickiegoBikera
 
Avatar użytkownika demek
 
Data rejestracji: 22.03.2005
Lokalizacja: znowu Jaworzno
Posty: 9,675
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Dzwiek jest przesylany zamiast do wyjscia karty dzwiekowej to do "wyjscia audio" na grafice. Nie ma tu nic skomplikowanego A nazywa sie sterownik/hdmi output po to zeby w ustawieniach dwieku mozna to bylo wybrac.
__________________
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv
Moj kanal Youtube
/msg demek at freenode //
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM

Ostatnio zmieniany przez demek : 18.02.2015 o godz. 20:59
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2015, 21:03   #14
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
według tego to nawet gdy nie ma karty dźwiękowej w pc, to dźwięk na hdmi powinien być.
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2015, 09:04   #15
demek
ZnakJaworznickiegoBikera
 
Avatar użytkownika demek
 
Data rejestracji: 22.03.2005
Lokalizacja: znowu Jaworzno
Posty: 9,675
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Teoretycznie tak. Jesli leci bitstream i odbiornik da z tym rade to OK. Ale TV raczej dla DTS mowi - paluj sie ;-)
__________________
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv
Moj kanal Youtube
/msg demek at freenode //
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Dual Display - DVI + HDMI na R3300 Wawelski Komputery 7 12.01.2011 15:00
Problem z wyjściem dźwięku po HDMI Jabba the Hutt Komputery 0 20.10.2010 11:05
DVI -> HDMI a dźwięk kizio Komputery 0 25.07.2008 23:05
Grafa z DVI + Monitor z DFP &y Off topic 0 22.03.2002 12:36
> > > Zabezpieczyc VCD < < < Wikary Napędy optyczne CD 1 17.02.2002 23:45


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.