![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) Tematy poświęcone stacjonarnym nagrywarkom, odtwarzaczom audio/video oraz sieciowym odtwarzaczom multimedialnym. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Jaka płyta czyszcząca laser ?
Cześć, potrzebuje kupić płytę czyszczącą napęd DVD w laptopie i stacjonarnym i odtwarzaczu DVD Thompson, jaką dokładnie płytę polecacie
![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Osobiście dokładnie nie polecam żadnej - rozkręcić obudowę, trochę izopropanolu i osobiście czyszczę i dokładniej, i unikam porysowania dość czułej przecież optyki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Za szmatkę wystarczy chusteczka nie nasączana czymkolwiek.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
Rodzi się też pytanie, czy czyszczenie cokolwiek da, bo to nie zawsze źródło problemów. U mnie, w starym odtwarzaczu na rewelacyjnej jakości plastikowej optyce laser po latach zrobił po prostu taką kaszanę (zmiana właściwości optycznych soczewek), że mogę sobie czyścić i czyścić, płytami, szmatkami itp...
A gdy kumpel dopłacił za DVD ze szklaną optyką, to się śmiałem, że dał sie naciągnąć! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
Piszę o sprawie sprzed kilku lat!
Kupiłem wtedy nagrywarki Blaupunkta (do PC, nie stacjonarne) ze szklaną optyką. A co? Sugerujesz, że sprzęt za 100 zł będzie miał identyczne bebechy i trwałość, jak sprzęt za 700 zł? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Sprzed kilku lat, to jeszcze może.
Bo od ładnych paru lat nikt nie robi już szklanej optyki i proponowanie dopłaty za takową, to zwykłe naciąganie. Wszystko to tania masówka i składaki w najprzeróżniejszych kombinacjach - oczywiście w szerokim przedziale cenowym, żeby każdy coś dla siebie znalazł. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
Nadal twierdze, że jeśli kupisz sprzęt za 300, 500 lub 700 zł, to owszem, przepłacisz za nalejkę (logo, nazwę), ale masz znacznie większe szanse, że w ciągu dwóch lat trwania gwarancji sprzęt będzie sprawny i zapomnisz, gdzie wsadziłeś kartę gwarancyjną.
Jeśli natomiast kupisz Mantę i spółkę za 100 zł, to szanse na 3-5 wycieczek do serwisu w ciągu tych dwćóh lat rosną według mnie radykalnie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Co nie zmienia faktu, że w tych sprzętach za 300, 500 lub 700 optyka i tak będzie plastykowa. Bo o tym szczególe zaczęliśmy dyskutować.
Podzespoły, z których się to robi mogą być lepsze lub gorsze, droższe lub tańsze. Większy wpływ zarówno na trwałość jak i na cenę końcową sprzętu ma mechanika niż elektronika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
A koszt "materiałów" w środku i tak będzie taki sam, obudowa może być lepsza. Chiński świat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
No, jeszcze kwestia wykonania i spasowania.
Nie wiem, jak to widzicie w odtwarzaczach, bo jestem blady w temacie, ale np. w telefonach komórkowych to już bym się zawzięcie kłócił, bo właśnie przerabiam temat telefon chiński-chiński, czy chiński-Samsung. Niby (podobno) ta sama fabryka i tylko (podobno) inne naklejki na obudowie. A fakty są takie, że Samsung chodzi dziewięć miesięcy od kupienia i nie było z nim żadnych problemów, ani razu. A chińskie-chińskie kupiłem ledwie cztery miesiące temu i w tym czasie dwa już odesłałem, a trzeci ma niedziałający GPS i ekran dotykowy spasowany tak, że trzeszczy. I też poleci z powrotem do sprzedawcy. Więc, jeśli podobne rzeczy dzieją się w odtwarzaczach, to jednak pozostanę przy swojej wizji, by dołożyć te dwie stówki lub trzy i kupić chińskie-coś-tam niż chińską-Mantę-w-Biedronce i potem psuć sobie wątrobę. T. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
samsung to koreański jest, co do odtwarzaczy z biedronki to działają nie raz dłużej i mniej awaryjnie niż te markowe za 300zł
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |
Co z tego, że koreański, skoro go produkują w Chińskich fabrykach
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jaka płyta do Intel Duo Core (s775) | argyle | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 169 | 14.03.2008 09:19 |
Jaka płyta DVD-RW? | CIAPEK | Nośniki optyczne | 14 | 17.07.2007 16:32 |
Jaka płyta lepsza???? | Radissj | Napędy optyczne CD | 11 | 25.04.2004 14:18 |
Jaka płyta pod P IV? | Niuniek | Off topic | 4 | 15.10.2002 22:05 |
Jaka dobra płyta główna pod AMD 1600+ ?? | Świerszcz | Off topic | 16 | 25.09.2002 18:49 |