Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV)

Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) Tematy poświęcone stacjonarnym nagrywarkom, odtwarzaczom audio/video oraz sieciowym odtwarzaczom multimedialnym.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.10.2014, 02:16   #1
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podłączenie odtwarzacza blu ray z komputerem

Mam odtwarzacz Samsung BD-H8900 z dyskiem twardym i komputer stacjonarny z dwiema kartami sieciowymi na pokładzie, pod jedną kartę jest podłączony dialog stałe łącze, druga karta jest wolna czy można podłączyć pod tą drugą kartę sieciową odtwarzacz, nie musi widzieć cały internet tylko zawartość udostępnioną z komputera, aby kopiować np. filmy mkv na dysk odtwarzacza, tak się da przez usb, ale to upierdliwe kopiowanie na dysk zewnętrzny potem przekładanie kabla i kopiowanie na dysk w odtwarzaczu, w instrukcji obsługi pisze, ale bardzo ogólnikowo i tylko z ruterem, że jest taka opcja i to tyle żadnych szczegółów konfiguracji, zdaje się do tego trzeba skrosowany kabel sieciowy, ale nie mam zielonego pojęcia jak skonfigurować komputer i odtwarzacz, aby się widziały nawzajem.
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.10.2014, 08:53   #2
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KC42 Podgląd Wiadomości
Mam odtwarzacz Samsung BD-H8900 z dyskiem twardym i komputer stacjonarny z dwiema kartami sieciowymi na pokładzie, pod jedną kartę jest podłączony dialog stałe łącze, druga karta jest wolna czy można podłączyć pod tą drugą kartę sieciową odtwarzacz, nie musi widzieć cały internet tylko zawartość udostępnioną z komputera, aby kopiować np. filmy mkv na dysk odtwarzacza, tak się da przez usb, ale to upierdliwe kopiowanie na dysk zewnętrzny potem przekładanie kabla i kopiowanie na dysk w odtwarzaczu, w instrukcji obsługi pisze, ale bardzo ogólnikowo i tylko z ruterem, że jest taka opcja i to tyle żadnych szczegółów konfiguracji, zdaje się do tego trzeba skrosowany kabel sieciowy, ale nie mam zielonego pojęcia jak skonfigurować komputer i odtwarzacz, aby się widziały nawzajem.
schemat o co mi chodzi bo nie znam fachowych pojęć
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-bez-tytulu.jpg  
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2014, 18:37   #3
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 34,184
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Krosowanych kabli już od lat się nie używa.

A z głównym problemem (szczerze przyznam) - nie wiem. Na pewno się da (udostępnianie), ale się nie interesowałem - dla mnie taniej, szybciej i prościej było wstawić switcha.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2014, 18:47   #4
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Udostępnianie ICS tym się zainteresuj, tutaj masz przykład dla dwóch kompów a jako "drugiego kompa" ustaw odtwarzacz i powinno wszystko działać i może nawet kabel krosowy nie być potrzebny jeżeli masz nowszą kartę sieciową która potrafi się "dogadać"
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2014, 18:53   #5
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@joujoujou
Jesteś w błędzie, używa się, gdy chcesz podłączyć urządzenie <-> urządzenie z pominięciem routera lub swicha. W prawdzie rzadko się takie rozwiązania stosuje, ale jeszcze istnieją.

Co do kabla krosowanego -> to zwykły kabel sieciowy, inna kolejność kabelków w tyczce, dzicinnie proste do zrobienia, o ile masz zaciskarkę.

Co do twojego problemu z konfiguracją.

@KC42
Co do twojego problemu z konfiguracją:

Na jednym urządzeniu (czytaj PC) wpisujesz:
IP. 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0

Drugie urządzenie:
IP: 192.168.1.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.1

Ale czy ci to ruszy to już znak zapytania, odtwarzacz może nie wspierać takiego udostępniania. Prościej by było postawić router, podpiąć to pod router na routerze ustawić przydział adresów po DHCP. na kompie odpalić serwer DLNA za pomocą serviio, i bezpośrednio TV podpiąć pod router, i oglądać poprzez DLNA bez żadnego kopiowania.
Dołączone obrazki
File Type: png Konfiguracja.PNG (53.4 KB, 351 oglądane)
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły

Ostatnio zmieniany przez mgit : 11.10.2014 o godz. 18:55
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2014, 19:23   #6
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 34,184
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
@joujoujou
Jesteś w błędzie, używa się, gdy chcesz podłączyć urządzenie <-> urządzenie z pominięciem routera lub swicha. W prawdzie rzadko się takie rozwiązania stosuje, ale jeszcze istnieją.

[...]
Auto MDI-X jest standardem od kilkunastu lat. I tylko jeżeli podpinasz starszy sprzęt to rzeczywiście "jeszcze" będzie potrzebny kabel krosowany.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2014, 19:55   #7
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou Podgląd Wiadomości
Auto MDI-X jest standardem od kilkunastu lat. I tylko jeżeli podpinasz starszy sprzęt to rzeczywiście "jeszcze" będzie potrzebny kabel krosowany.
Oj to teraz już mam całkiem mętlik jak to zrobić. za pomocą sieci DLNA jest trochę ograniczona obsługa plików np. niektórych nie można przewijać i duże pliki długo się wczytuje i czasem się przycinają, stąd pomyślałem, że jak ma dysk 1TB na pokładzie o kopiowanie na niego przez sieć, potem z niego oglądać, bez przekładania kabli z usb do usb a już mi gniazdo usb coś nie styka, się rozchwiało pewno z ryżu zrobione , spróbuje wszystkie metody czy coś zadziała
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2014, 20:15   #8
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
U mnie po DLNA odtwarza i wyczytuje równie szybko jak z dysku podpiętego bezpośrednio pod SmartTV.

Zainteresuj się rozwiązaniem:
PC <-> kabel cat 6 <-> Router ze wsparciem dla streaming'u HD <-> TV z funkcją Smart

Kabel cat 5 nie podejdzie, wiem coś o tym, mała wydajność da się odczuć, jak chcesz prędkość sieci 1 Gb/s, a na cat 5 osiągniesz tylko 100 Mb/s

Na PC uruchomiony serwer DLNA np. Serviio lub jakiś inny <- mi akurat serviio najbardziej odpowiadał, ale PS3 Media Server też daje radę

Ewentualnie w późniejszym czasie rozbudowa o serwer NAS, ale to już dużo droższa zabawa.

Przy takim rozwiązaniu nie musisz bawić się w kopiowanie filmów, oglądasz na TV bezpośrednio z PC lub NAS, zero problemów, nawet z dużymi plikami, jak i formatami nie wspieranymi przez twój TV

Dodatkowa zaleta takiego rozwiązania:
Jak masz zewnętrzny dysk, wrzucasz na niego filmy, i podpinasz bezpośrednio pod router, w tedy nie potrzebujesz mieć włączonego PC

Sprawdzane, nawet przy plikach 60 GB <- tak udało się dorwać takową wersję

Minusy takiego rozwiązania:
  • Konieczność zainwestowania w router który wspiera streaming HD, oraz posiada swich 1 Gb/s
  • Konieczność zainwestowania w kable cat 6 lub w karty WiFi najlepiej w standardzie ac, ale od biedy n też wystarczy
  • Konieczność zainwestowania w korytka, by jakoś to wyglądało <- chyba że nie przeszkadza ci kabel leżący na podłodze
  • Konieczność konfiguracji
  • Cena
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły

Ostatnio zmieniany przez mgit : 11.10.2014 o godz. 20:23
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2014, 20:45   #9
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
U mnie po DLNA odtwarza i wyczytuje równie szybko jak z dysku podpiętego bezpośrednio pod SmartTV.

Zainteresuj się rozwiązaniem:
PC <-> kabel cat 6 <-> Router ze wsparciem dla streaming'u HD <-> TV z funkcją Smart

Kabel cat 5 nie podejdzie, wiem coś o tym, mała wydajność da się odczuć, jak chcesz prędkość sieci 1 Gb/s, a na cat 5 osiągniesz tylko 100 Mb/s

Na PC uruchomiony serwer DLNA np. Serviio lub jakiś inny <- mi akurat serviio najbardziej odpowiadał, ale PS3 Media Server też daje radę

Ewentualnie w późniejszym czasie rozbudowa o serwer NAS, ale to już dużo droższa zabawa.

Przy takim rozwiązaniu nie musisz bawić się w kopiowanie filmów, oglądasz na TV bezpośrednio z PC lub NAS, zero problemów, nawet z dużymi plikami, jak i formatami nie wspieranymi przez twój TV

Dodatkowa zaleta takiego rozwiązania:
Jak masz zewnętrzny dysk, wrzucasz na niego filmy, i podpinasz bezpośrednio pod router, w tedy nie potrzebujesz mieć włączonego PC

Sprawdzane, nawet przy plikach 60 GB <- tak udało się dorwać takową wersję

Minusy takiego rozwiązania:
  • Konieczność zainwestowania w router który wspiera streaming HD, oraz posiada swich 1 Gb/s
  • Konieczność zainwestowania w kable cat 6 lub w karty WiFi najlepiej w standardzie ac, ale od biedy n też wystarczy
  • Konieczność zainwestowania w korytka, by jakoś to wyglądało <- chyba że nie przeszkadza ci kabel leżący na podłodze
  • Konieczność konfiguracji
  • Cena
tylko problem mam plazme panasonica viera model z przed 5 lat i Nie posiada funkcji SMART, obraz ma jeszcze bardzo dobry szkoda wyrzucać

myślałem że to jest prostrze nie znam się na sieciach wcale dla mnie to kosmos, jak mam tak kombinować to kupie taki switch na USB przynajmniej odpadnie przekładanie kabli.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-1.jpg  
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2014, 20:50   #10
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
To jak TV nie wspiera funkcji Smart to nic straconego dokupujesz Raspberry Pi -> koszt 130 zł i robisz sobie MediaCENTER, masz to samo co w przypadku TV z funkcją SMART + wiele wiele więcej

EDIT

Sprawdziłem co obsługuje twój Samsung BD-H8900:
Wspiera Samsung Link (dawne AllSahre) czyli inaczej DLNA, podłączenie do kompa nie do końca ci da takie kopiowanie na dysk jak oczekujesz, jak podłączysz pod router będzie działać po DLNA <- czyli patrz mój post wyżej i nie trzeba ci Raspberry Pi

Jak podłączysz pod kompa, to też ci streaming powinien działać, ale bez serwera DLNA nic nie zdziałasz
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły

Ostatnio zmieniany przez mgit : 11.10.2014 o godz. 21:02
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2014, 09:52   #11
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
To jak TV nie wspiera funkcji Smart to nic straconego dokupujesz Raspberry Pi -> koszt 130 zł i robisz sobie MediaCENTER, masz to samo co w przypadku TV z funkcją SMART + wiele wiele więcej

EDIT

Sprawdziłem co obsługuje twój Samsung BD-H8900:
Wspiera Samsung Link (dawne AllSahre) czyli inaczej DLNA, podłączenie do kompa nie do końca ci da takie kopiowanie na dysk jak oczekujesz, jak podłączysz pod router będzie działać po DLNA <- czyli patrz mój post wyżej i nie trzeba ci Raspberry Pi

Jak podłączysz pod kompa, to też ci streaming powinien działać, ale bez serwera DLNA nic nie zdziałasz
Tylko w instrukcji pisze, że Samsung Link wspiera tylko urządzenia firmy Samsung jak laptop, komórkę, smarfon, jeśli ma się urządzenie innych producentów to mogą nie działać prawidłowo należy podłączyć pod USB, czyli jak mam teraz, stąd odpuściłem ten sposób połączenia, ale może tak celowo napisali, aby kupować ich produkty.

internet mam z dialogu/Netii max 100 dynamicznie przydzielany IP, dali mi taki modem/ruter na światłowodzie corecess 3942-ES działa w trybie bridge, z tyłu ma 4 gniazda sieciowe, ale z tego, co czytałem te gniazda są zablokowane a jedno jest przystosowane do TV kablowego.

To napisz, co mam dokupić pewno ruter tylko, jaki model.
a może jak mam 2 karty sieciowe a komputer mam i tak włączony non stop to czy można je użyć, jako ruter coś o tym czytałem tylko, jako laik nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

Mam taką płytę główną jak na załączonym obrazku ma 2 karty sieciowe i wi-fi
w instrukcji obslugi odtwarzacza są schematy jak to podłączć i link do strony z poradnikami konfiguracji na stronie samsunga, albo źle myślę ale wszystko co będę oglądąl będzie przechodzić przez serwery samsunga http://content.samsung.com/pl/conten...ngLinkIntro.do
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-line.jpg   -polaczenia.jpg  

Ostatnio zmieniany przez KC42 : 12.10.2014 o godz. 10:39
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2014, 11:57   #12
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Co do samsung link tylko tak piszą, ja mam TV Samsunga, telefon pentagrama i z samsung link działa bez problemu (udostępnianie bezpośrednio z komórki), w prawdzie zrezygnowałem z ich aplikacji na rzecz serviio co nie zmienia faktu że testowałem i działało też na samsung link.

Co do zakupów zależy jaki masz budżet. Jeśli chodzi o router ja mam Netgear WNDR4500v2 + kable CAT 6 (wcześniej miałem CAT 5 i nie działało z taką prędkością jaką chciałem), ale można wybrać inny router tańszy + wgrać alternatywny soft i wyjdzie taniej.

Co do drugiego rozwiązania:
Napisałem wyżej jak to skonfigurować:

Na jednym urządzeniu (czytaj PC) wpisujesz:
IP. 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0

Drugie urządzenie:
IP: 192.168.1.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.1

Dodatkowo można włączyć udostępnianie internetu. Na PC instalujesz Samsung link lub inny serwer DLNA np. Serviio, albo PS3 Media Server

Konfiguracja serwera DLNA sprowadza się do jego instalacji, i podania udostępnionych katalogów, ewentualnie sposobu prezentacji udostępnionych materiałów i włączenia obsługi napisów lub transkodowania

EDIT

Serviio w wersji PRO (płatnej) ma funkcję oglądania udostępnionych zasobów po sieci internet, po 14 dniach z wersji PRO mamy wersję darmową, bez tej funkcji, ale w pełni funkcjonalną
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-siec_konf.jpg   -serviio.jpg  
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły

Ostatnio zmieniany przez mgit : 12.10.2014 o godz. 12:06
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2014, 12:27   #13
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
Co do samsung link tylko tak piszą, ja mam TV Samsunga, telefon pentagrama i z samsung link działa bez problemu (udostępnianie bezpośrednio z komórki), w prawdzie zrezygnowałem z ich aplikacji na rzecz serviio co nie zmienia faktu że testowałem i działało też na samsung link.

Co do zakupów zależy jaki masz budżet. Jeśli chodzi o router ja mam Netgear WNDR4500v2 + kable CAT 6 (wcześniej miałem CAT 5 i nie działało z taką prędkością jaką chciałem), ale można wybrać inny router tańszy + wgrać alternatywny soft i wyjdzie taniej.

Co do drugiego rozwiązania:
Napisałem wyżej jak to skonfigurować:

Na jednym urządzeniu (czytaj PC) wpisujesz:
IP. 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0

Drugie urządzenie:
IP: 192.168.1.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.1

Dodatkowo można włączyć udostępnianie internetu. Na PC instalujesz Samsung link lub inny serwer DLNA np. Serviio, albo PS3 Media Server

Konfiguracja serwera DLNA sprowadza się do jego instalacji, i podania udostępnionych katalogów, ewentualnie sposobu prezentacji udostępnionych materiałów i włączenia obsługi napisów lub transkodowania

EDIT

Serviio w wersji PRO (płatnej) ma funkcję oglądania udostępnionych zasobów po sieci internet, po 14 dniach z wersji PRO mamy wersję darmową, bez tej funkcji, ale w pełni funkcjonalną
Wogóle to mam jakoś dziwnie swój internet skonfigurowany robił to gość z dialogu i trochę się motał są jak by dwie sieci jedna sieć publiczna / połączenie szerokopasmowe / internet / i drugie sieć niezydentyfikowana / brak dostępu do sieci i tam są te opcje ja na dodanym obrazku.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-capture_10122014_121459.jpg  
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2014, 12:56   #14
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Są dwie sieci, bo masz dwie karty sieciowe, napisem niezidentyfikowana się nie przejmuj

W polu:
IP: 192.168.1.1
Maska: 255.255.255.0

Resztę zostaw puste
Potem na samsungu musisz znaleźć opcję ręcznej konfiguracji i wpisujesz:
IP: 192.168.1.2
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1

Na PC na karcie gdzie normalnie działa net, dodatkowo włączasz udostępnianie internetu, by dać Samsungowi dostęp do sieci

I jak wszystko poszło ok, to Samsung powinien widzieć sieć, można to sprawdzić np. klikając menu start -> uruchom -> cmd
W oknie konsoli wpisać ping 192.168.1.2 jeśli będzie coś podobnego do screena poniżej, to jest ok

I w tedy można się zająć serwerem DLNA
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-konsola.jpg  
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.10.2014, 09:18   #15
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
Są dwie sieci, bo masz dwie karty sieciowe, napisem niezidentyfikowana się nie przejmuj

W polu:
IP: 192.168.1.1
Maska: 255.255.255.0

Resztę zostaw puste
Potem na samsungu musisz znaleźć opcję ręcznej konfiguracji i wpisujesz:
IP: 192.168.1.2
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1

Na PC na karcie gdzie normalnie działa net, dodatkowo włączasz udostępnianie internetu, by dać Samsungowi dostęp do sieci

I jak wszystko poszło ok, to Samsung powinien widzieć sieć, można to sprawdzić np. klikając menu start -> uruchom -> cmd
W oknie konsoli wpisać ping 192.168.1.2 jeśli będzie coś podobnego do screena poniżej, to jest ok

I w tedy można się zająć serwerem DLNA
Ta sieć niezidentyfikowana to nie druga karta, zanim instalowałem system drugą kartę wyłączyłem w biosie, bo nie używałem teraz włączyłem i
zainstalowałem sterownik i doszła następna karta, to chyba te ustawienia IP trzeba wpisać w tej pod nazwą "Połączenia lokalne 2” ale wolę
zapytać czy dobrze myślę, nie chce coś namieszać i zostać bez neta, i musze kupić kabel sieciowy bo mam tylko krosowany a to chyba taki zły
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-capture_10132014_085435.jpg  
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Poradnik nagrywania plyt blu ray Domi731 Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD 433 16.04.2015 13:21
Czy ten obraz blu ray ma kod regionalny? naimad89 Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray 1 03.12.2014 08:06
głośniki z kina domowego z dvd do odtwarzacza Blu Ray serious Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) 4 19.03.2011 21:23
problem z nagraniem filmu hd na blu ray aarko1 Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD 2 02.03.2011 23:20
Blu Ray z menu ? kalan7 High Definition 0 22.12.2009 18:24


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.