Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV)

Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) Tematy poświęcone stacjonarnym nagrywarkom, odtwarzaczom audio/video oraz sieciowym odtwarzaczom multimedialnym.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.03.2015, 12:26   #1
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 126
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podłączenie tunera dvbt do monitora - co potrzeba ?

Witam

Posiadam tuner dvbt i monitor z dwoma wejściami HDMI ( pod jednym mam komputer, drugie wolne ) chciałbym do tego drugiego podłączyć sobie tuner dvb-t . Dobrze myślę że wystarczy mi do tego tylko kabel HDMI ?

Sprzęt :

Tuner Cabeltech URZ0299

Monitor Samsung S24D590PL

I oczywiście jakaś antena pokojowa dookólna modelu nie pamiętam .

Jeszcze jedno pytanie . Czy te kable HDMI na Allegro różnią się czymkolwiek poza producentem ? Bo z tego co widzę to rozpiętość cenowa ogromna od 5 zł do 90 zł
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.03.2015, 12:32   #2
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Powinien wystarczyć sam kabel hdmi, co do ceny kabli wszystkie kable przesyłają sygnał cyfrowo, więc jakość kabla nie wpływa na jakość wyświetlanego obrazu. ale im tańszy kabel tym jego wykończenie jest gorsze, np. podatniejszy wtedy jest na uszkodzenia mechaniczne czy wtyczka sama się rozleci.

CO do audio ten monitor dostaje dźwięk po hdmi? Bo jak nie to z tunera trzeba dodatkowo dźwięk wyprowadzić.

Ewentualnie czy dźwięk z hdmi jest puszczany na wyjście słuchawkowe monitora jak tak, to można głośniki/słuchawki podłączyć pod monitor.

Ostatnio zmieniany przez revolver0 : 26.03.2015 o godz. 12:54
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2015, 16:02   #3
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 126
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z tym dźwiękiem to mnie zagiąłeś powiem szczerze . Myślałem że każde złącze HDMI przesyła i dźwięk i obraz . Nie jest tak ?

Nie interesowało mnie to nigdy bo i tak audio mam z komputera . Ewentualnie widzę że monitor ma wyjście słuchawkowe z tyłu więc można podłączyć 2 głośniki słuchawki,ale wolałbym tego uniknąć bo to dość problematyczne dla mnie rozwiązanie .
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2015, 17:51   #4
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 12.10.2009
Posty: 282
Iskander zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak nie masz głośników w monitorze, to musisz jakoś dźwięk wyprowadzić. Najlepiej przez to wyjście słuchawkowe z monitora.
Iskander jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2015, 18:20   #5
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
fakt, ale masz dwie możliwości:

albo do monitora podłączasz głośniki słuchawki (może jakiś rozdzielacz audio)

albo z tunera wyprowadzisz za pomocą chinchów (rca) za pomocą eurozłącza bo chyba ten tuner umożliwia rozdział sygnału.

HDMI przesyła dźwięk i obraz, ale urządzenie musi je obsługiwać, a ten monitor nie ma głośników, ale ma złącze słuchawkowe, na które powinien wyprowadzić dźwięk z hdmi. Czy tak będzie na 100% nie wiem. Ten tuner to już masz czy planujesz kupić? Jak planujesz to może ktoś ze znajomych go ma i sprawdzisz co i jak działa.

JAk teraz podłączasz pc do monitora? kabel hdmi czy za pomocą przejściówki?
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2015, 20:11   #6
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 126
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dobra już kumam ja cały czas miałem w głowie że ten tuner ma swój głośnik,ale z tego co czytam chyba nie . W głośnikach nie mam Chinchów mam tylko Jacka . Głośniki to Genius SP HF500A gdyby to miało pomóc . Więc jedynym punktem zaczepienia jest chyba to złącze słuchawkowe w monitorze . Najwyżej podłącze do niego jakieś dodatkowe głośniki,choć nie uśmiecha mi się to bo miejsca na biurku mało . Najlepiej by było gdybym mógł jakoś podłączyć obecne głośniki i do monitora i do płyty .

Tuner już mam leżał na szafie i się kurzył, a że bonusowo od sprzedawcy dostałem monitor z 2 HDMI to postanowiłem to wykorzystać . I tak zaczęły się moje problemy .
Jeszcze żeby tego było mało zasilacz od wzmacniacza mi się rozsypał ( chińskie badziewie :p) a bez wzmacniacza w mojej okolicy ani rusz . Jutro coś spróbuję "ogarnąć" i dalej będę z tym się bawił .

A jeszcze w kwestii podłączenia to PC jak i Tuner są połączone po HDMI .
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2015, 20:30   #7
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
to zobacz czy jak podłączysz słuchawki do monitora czy masz dźwięk.

głośniki posiadają wejście "line in" więc chyba po podłączeniu źródła dźwięku do tego wejścia powinno grać. obustronny kabel zakończony mini jackiem.

Jeśli monitor nie daję dźwięku zawsze można zastosować kabel euro scart z wyjściem audio o ile jednocześnie dekoder daje sygnał na hdmi i euro złącze.
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2015, 22:16   #8
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 126
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podłączyłem słuchawki pod wejście słuchawkowe w monitorze i lipa nic nie słychać . Sterownik HDMI Audio jest niby zainstalowany a nie gra,więc albo ja coś robię nie tak albo to wejście to jakaś atrapa .

Wiecie gdzie mogę kupić kabel jack i tą przejściówkę w jednym miejscu ?
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.03.2015, 09:10   #9
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
może trzeba w opcjach zaznaczyć by dźwięk był...


klik strona 24, trzeba włączyć tryb hdmi w jakiś sposób...

Ostatnio zmieniany przez revolver0 : 27.03.2015 o godz. 09:41
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.03.2015, 09:58   #10
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,344
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A wystarczy zajrzec do instrukcji przeciez to nie boli

Connect to an audio output device such as headphones.
This function is only available in
HDMI
mode.
The sound could only be heard when using the HDMI to HDMI
cable.

No i nie za bardzo rozumiem co ma sterownik do tego przeciez w momencie podpiecia HDMI-HDMI monitor traktowany jest jak telewizor , sprawdziles glosnosc w tunerze czy jest podglosnione ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 27.03.2015 o godz. 10:05
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.03.2015, 09:59   #11
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
tak, ale czasem trzeba tą funkcję włączyć.
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.03.2015, 10:07   #12
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,344
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ale wystarczy zajrzec do istrukcji tam wszystko jest napisane dzwiek jest przesylany z automatu bo monitor jest traktowany jak telewizor i zamiast do glosnikow wbudowanych ktorych brak wysyla sygnal do wyjscia sluchawkowego , ja stawiam ze tuner jest sciszony
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.03.2015, 10:11   #13
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
tak ale, w komputerze trzeba to też włączyć, strona 32.


@Cobros
Tym kablem co masz podłącz dekoder i monitor, wtedy powinien być dźwięk na wyjściu słuchawkowym. Wtedy potrzebowałbyś kabla minijack-minijak, w ten sposób podłączysz monitor z głośnikami.

Ostatnio zmieniany przez revolver0 : 27.03.2015 o godz. 10:13
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.03.2015, 11:12   #14
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,344
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ale zrozum komputer nic do tego nie ma , mozesz go nawet calkowicie odlaczyc od monitora i nic to nie zmieni , przelaczasz monitor na wejscie hdmi1 czy hdmi2 tam gdzie ma podpiety tuner i w tym momencie MONITOR zamienia sie w regularny TELEWIZOR bez glosnikow a zamiast glosnikow ma wyjscie sluchawkowe gdzie podlaczasz glosniki , chyba nie zauwazyles ze tuner jest wolnostojacy i nie ma NIC do PC ktory ma wpiety w monitor


__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 27.03.2015 o godz. 11:18
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.03.2015, 11:51   #15
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
tak jest, ale jeszcze tuner nie był testowany z monitorem (a w komputerze trzeba przełączyć dźwięk), a tak masz rację powinno wszystko ładnie śmigać.
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
dvb-t, tuner, tuner do monitora

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Playstation 3 Kabel VGA do monitora CRT - fatalny obraz Baku-1986 Hardware 2 07.07.2011 09:45
Jakiego formatu monitora używasz? yahol Komputery 22 12.02.2010 19:20
Jak zrobic TV z monitora LCD? felkaglxi Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) 0 29.12.2008 19:13
Podłączenie monitora pod D-SUB a DVI Kasprzak Komputery 7 07.10.2007 22:58
Podłączenie DVD do monitora LCD Robuś Napędy optyczne DVD 0 29.11.2005 11:25


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO