Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Rejestratory trasy HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/rejestratory-trasy-hd-91728/)

Diabolique 17.12.2012 19:28

hehe niezła jazda @Smartek.
dzięki za relacje. sam noszę się z zamiarem zakupu takiej kamerki już od wakacji. wreszcie jest coś niegłupiego w przystepnej cenie.

Patrix 17.12.2012 16:59

Jest tu jakiś smerf? Skasować go! :szczerb:

czary2mary 17.12.2012 12:19

Jeszcze jak by """ Staram się jeździć poprawnie zgodnie z przepisami"":D

ed hunter 17.12.2012 12:09

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1234464)
Nie bawiłem się opcjami, odpaliłem "na szybko", żeby tylko sprawdzić. I jeszcze z pośpiechu zamówiłem kartę SD zamiast MicroSD, wiec mam zbędną 8GB Class10, chce ktoś po taniosci? :)

https://www.dropbox.com/s/q6ccdn0flmmt3qs/mov.rar

tutaj paczka z 3 nagraniami z mojej podróży, centrum Pabianic -> Łódź, do centrum handlowego PORT ŁÓDŹ i na końcu wjazd do ciemnego parkingu podziemnego. No powiem Wam, że jestem bardzo zadowolony, kupię chyba sobie też taką :).

Ja naliczyłem punkcików sporo, 3 wyprzedzania po podwójnej ciągłej, manewr na przejściu dla pieszych, przekraczanie prędkości, nieładnie, oj nieładnie. :>

sobrus 17.12.2012 08:50

cicho ! ja mam 2Mbit!
i tak się ciesze, że to nie modem :szczerb:

andy 16.12.2012 21:13

Cytat:

Napisany przez Smartek
@andy - gdzie w dzisiejszych czasach 550MB jest mało komfortowe? To co Ty masz za łącze? ;-) Poniżej 20mbitów to chyba teraz mało kto ma.

Bo Cię wywale z fejsbuka ty wredna mendo :P ;)

A tak serio to mam 4Mb/s i ściąganie takiego materiału zdećko trwa. Następnym razem wrzuć na YT - wtedy nie muszę ściągać całego, przeglądam część :)

pali 16.12.2012 18:07

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1233461)
@grzeniu no właśnie ciekawie jak to wygląda od strony prawnej u nas w Polsce. Czy takie nagranie może być ewentualnym dowodem w sprawie?

Kod:

Art. 233. § 1. Kpc
Sąd ocenia wiarygodność i moc dowodów według własnego przekonania, na podstawie wszechstronnego rozważenia zebranego materiału.

Kod:

Art. 7. Kpk
Organy postępowania kształtują swe przekonanie na podstawie wszystkich przepro-wadzonych dowodów, ocenianych swobodnie z uwzględnieniem zasad prawidłowe-go rozumowania oraz wskazań wiedzy i doświadczenia życiowego.

Powyższe artykuły składają się na zasadę swobody dowodów, która oznacza w skrócie, że może być przeprowadzony każdy dowód. Wbrew powszechnemu przekonaniu (wyniesionemu z amerykańskich seriali) nie istnieje w polskim systemie prawnym żaden katalog zabronionych dowodów, w tym dowodów będących owocem zatrutego drzewa, tj. zebranych z naruszeniem prawa.

Należy odróżniać dowód materialny np. nagranie, od dowodu będącego podstawą orzeczenia sądu. Ten drugi zostaje przeprowadzony na sali sądowej w trakcie rozprawy głównej i materialne nagranie może być elementem takiego dowodu; czyli dowód w takim rozumieniu jest całą drogą rozumowania i tylko taki dowód jest podstawą wyroku a nie nagranie samo w sobie. Różnica subtelna, ale istotna. Sąd może odrzucić nagranie z wielu powodów i dowodu procesowego nie ma.

Zła ocena dowodów oczywiście jak najbardziej jest podstawą do apelacji.

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1233463)
Niemniej na gruncie normalnym, tzn od razu na miejscu zdarzenia pokazując nagranie policjantowi może to się bardzo uprawomocnić, bo bardzo wiele zależy od oceny sytuacji, ze wskazaniem winnego, przez policjanta.

Dowodem mogą być zeznania policjanta. Skoro zezna, że widział nagranie chwilę po wypadku, to oczywistym być może, że nagranie nie zostało zmanipulowane i nie ma potrzeby powoływać biegłego itp

Smartek 16.12.2012 17:13

Oho, chyba omyłkowo nie wstawiłem tego z garażu, gdzie jest ciemno... ehh...

joujoujou 16.12.2012 17:13

To może i ja zapytam?

Też poszukuję kamerki do samochodu, też full HD, ale też i z GPS'em.

Przedział cenowy: max. 150 euro.

To wygląda całkiem całkiem:

ITRONICS ITB-100HD

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1234479)
[...] Poniżej 20mbitów to chyba teraz mało kto ma.

[...]

Ja mam poniżej, i to mocno poniżej. :P

Smartek 16.12.2012 17:07

Są "czyste", ale nie bawiłem się kompletnie żadnymi ustawieniami, nie mam pojęcia, czy nagrywał nawet w 720p. Do tego szyba upieprzona, zabrakło spryskiwacza i pogoda "chmurzasta" :).

@andy - gdzie w dzisiejszych czasach 550MB jest mało komfortowe? To co Ty masz za łącze? ;-) Poniżej 20mbitów to chyba teraz mało kto ma.

Dwa wrażenia na szybko:
1. ta kamerka jest MINIATUROWA, jak pudełeczko zapałek, myślałem, że to coś wielkości smartfona mniej więcej,
2. strasznie słaby mikrofon, wystarczy, że sub lekko "niżej" zagra i już krzaczy.

loki7777 16.12.2012 16:17

Ja pobralem. Ostatni filmik to juz mandat - jazda pod prad:) jakosc nie powala? Na YT wygladalo lepiej, czy te sa skompresowane?

andy 16.12.2012 16:13

@Smartek nie możesz wrzucić np. na yt, czy vimeo? Można ograniczyć dostęp dla ludzi posiadających linka.

I wrzuć coś mniejszego :P ściąganie 550MB nie jest zbyt komfortowe :P

Smartek 16.12.2012 16:06

Nie bawiłem się opcjami, odpaliłem "na szybko", żeby tylko sprawdzić. I jeszcze z pośpiechu zamówiłem kartę SD zamiast MicroSD, wiec mam zbędną 8GB Class10, chce ktoś po taniosci? :)

https://www.dropbox.com/s/q6ccdn0flmmt3qs/mov.rar

tutaj paczka z 3 nagraniami z mojej podróży, centrum Pabianic -> Łódź, do centrum handlowego PORT ŁÓDŹ i na końcu wjazd do ciemnego parkingu podziemnego. No powiem Wam, że jestem bardzo zadowolony, kupię chyba sobie też taką :).

Smartek 09.12.2012 11:50

Chyba nagrywa w częściach po ileśtam minut - tnie AVIki.
Po Świętach będę wszystko wiedział. Jeszcze musiałem poprosić kumpla, żeby na swoim koncie Allegro zamówił, coby historii nie robić :-).

grzeniu 09.12.2012 11:24

Jak widać, ten kij może mieć dwa końce.
A da się w tym kasować nagrania np tak, żeby zostawić ostatnie 15 minut?

Smartek 09.12.2012 09:04

Loki, ten roadrunner 300 strasznie się wyróżnia jakością spośród tych tanich.
A pisaliśmy wyżej, że dobrym pomysłem byłoby walnięcie drugiej na tył ;-).

Tutaj ciekawe rozważania, acz trochę w innym temacie: http://forumprawne.org/prawo-wykrocz...e-policji.html

loki7777 09.12.2012 01:20

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1233461)
Jeżeli chodzi o rejestratory to one się aktywują same, czy trzeba włączyć? Jeżeli aktywują same to przy jakich warunkach?

Weekszosc po uruchomieniu silnika. Gorzej jak autko stoi i ktos ci w tylek walnie albo lusterko zabierze.
Jakosc bardzo dobra jak za ta cene:)

grzeniu 09.12.2012 01:16

Nie wiem, jak to wyglada od strony prawnej.
Jeśli nie jest to uregulowane prawnie (w pewnie nie jest, bo to nowość), to zawsze da się podważyć wartość dowodową takich nagrań w sądzie.
Niemniej na gruncie normalnym, tzn od razu na miejscu zdarzenia pokazując nagranie policjantowi może to się bardzo uprawomocnić, bo bardzo wiele zależy od oceny sytuacji, ze wskazaniem winnego, przez policjanta.

To dlatego pisałem Patrixowi, że może sie później w sądzie bardzo zdziwić, jak nikogo nie bedą interesowały jego nagrania. Takie życie.

andy 09.12.2012 01:01

@grzeniu no właśnie ciekawie jak to wygląda od strony prawnej u nas w Polsce. Czy takie nagranie może być ewentualnym dowodem w sprawie? Np. Jedziesz samochodem i twój rejestrator nagrywa np. inny wypadek. W wypadku są ofiary śmiertelne. Winę ciężko komuś przypisać bo zeznania niekompletne, wykluczające się a sama sytuacja nie wiele pomaga w ocenie.
A tu taki materiał sporo wnosi do tematu.
Cytat:

Ja bym poszedł o krok dalej..
pokazał to dopiero przy apelacji, tłumacząc początkową wiarą "w polską sprawiedliwość", ależ byłoby im głupio.
Serio miałbyś na to czas? Jeździć po sądach?

Zobacz na autora transportoid'a, walczy z Krakowskim MPK, i mimo że ma prawo za sobą to sprawa jeszcze się ciągnie...

Jeżeli chodzi o rejestratory to one się aktywują same, czy trzeba włączyć? Jeżeli aktywują same to przy jakich warunkach?

grzeniu 09.12.2012 00:40

Możesz się bardzo zdziwić, jak nikogo nie zainteresują te twoje dowody.
Kto w ogóle powiedział, że tego typu rejestracje mogą być uznane za dowody?

Patrix 09.12.2012 00:22

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1233449)
Jakby ci ktoś skasował auto, to miałbyś czas i ochotę na takie podchody w sądzie?

Niekoniecznie w tym przypadku.
Z takimi dwoma misiami (ich zeznania) przeciwko moim (brak świadka) chętnie bym się zabawił.
Jeszcze bym odszkodowanie dodatkowo chciał, a jak, za krzywoprzysięstwo misiaczków.

grzeniu 09.12.2012 00:06

Głupio? Widzę, że twoja znajomość realiów bazuje na wyobraźni :O
Jakby ci ktoś skasował auto, to miałbyś czas i ochotę na takie podchody w sądzie? Przecież nie dostaniesz odszkodowania beż orzeczenia czyja jest wina. Zakładając, że jest to dyskusyjne i rozstrzyga sąd.
Gratuluję pomysłu :sciana:

Patrix 08.12.2012 23:41

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1233408)
Po wszystkim powiedziałbym jak było na prawdę i pokazał na kamerkę, że wszystko zostało nagrane :D Zobaczyć wtedy minę tych osób - bezcenne! :D

Ja bym poszedł o krok dalej..
pokazał to dopiero przy apelacji, tłumacząc początkową wiarą "w polską sprawiedliwość", ależ byłoby im głupio.

andy 08.12.2012 18:34

@Smartek pochwal się nagraniem jak już go przetestujesz.
Cytat:

Napisany przez M@X
Ja tylko jako ignorant zapytam - czemu to urzadzenie sluzy?

Zobacz na filmik, który Bartez wrzucił. Dzięki takiemu urządzeniu mamy świadka, który potwierdzi naszą wersję wydarzeń.

@Bartez na tym filmiku ten gościu źle to rozegrał. Na jego miejscu bym zjechał na pobocze, wezwał policję i poprosił o to aby tamte osoby pierwsze przedstawiły swoją wersję wydarzeń.
Po wszystkim powiedziałbym jak było na prawdę i pokazał na kamerkę, że wszystko zostało nagrane :D Zobaczyć wtedy minę tych osób - bezcenne! :D

Samo urządzenie niezwykle przydatne/praktyczne w codziennym życiu.

Arepo 08.12.2012 18:18

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1233305)
Chyba mimo wszystko można sobie darować te kamerki do 100-150 złotych :-(.

Jeśli różnica jest faktycznie taka jak na filmach, to nie ma się co zastanawiać.

Patrix 07.12.2012 23:21

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1233139)
.
Do tego SD 8GB Class 10 - podobno godzina w HD.

Rejestrator, który miałem okazje widzieć nagrywał materiał w partach nonstop - gdy pamięć się zapełniła kasował party najstarsze - w zasadzie tak to powinno działać.

Smartek 07.12.2012 19:36

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1233299)
Ostatnio też zacząłem myśleć o czymś takim. Nie muszę mówić, iż z powodu niebywałego chamstwa panującego na naszych drogach. Hitem ostatnich tygodni jest wściekłe hamowanie gdy na kogoś się zatrąbi. Przykładowo koleś wciska się bez żadnych ceregieli, często nawet bez kierunkowskazu na mój pas, ja trąbie a ten wtedy daje po hamulcach ;).

Wracając do tematu, teraz w Selgrosie jest jakiś Lark z trybem nocnym, nagrywający w 1280x720 w cenie 122,88 zł brutto.
Załącznik 60859
Tutaj cala gazetka (strona 30 u góry).

Strasznie zamglony obraz:
http://www.youtube.com/watch?v=TM0BHGSr-KA
http://www.youtube.com/watch?v=FW7KSDcWWkU (tutaj warto przeczytać komentarz)

Dla porównania - roadrunner, którego zamówiłem ojcu:
http://www.youtube.com/watch?v=lvxXqUAaBFs

Chyba mimo wszystko można sobie darować te kamerki do 100-150 złotych :-(.

Arepo 07.12.2012 17:51

Ilość załączników: 1
Ostatnio też zacząłem myśleć o czymś takim. Nie muszę mówić, iż z powodu niebywałego chamstwa panującego na naszych drogach. Hitem ostatnich tygodni jest wściekłe hamowanie gdy na kogoś się zatrąbi. Przykładowo koleś wciska się bez żadnych ceregieli, często nawet bez kierunkowskazu na mój pas, ja trąbie a ten wtedy daje po hamulcach ;).

Wracając do tematu, teraz w Selgrosie jest jakiś Lark z trybem nocnym, nagrywający w 1280x720 w cenie 122,88 zł brutto.
Załącznik 60859
Tutaj cala gazetka (strona 30 u góry).

Bartez 07.12.2012 00:57

Tak w temacie mi sie przypomialo. Moze nie wszyscy widzieli.

Berion 06.12.2012 23:51

Dowód przy wypadku? ;]

M@X 06.12.2012 23:35

Ja tylko jako ignorant zapytam - czemu to urzadzenie sluzy?

Smartek 06.12.2012 23:32

Wiem, wiem, też właśnie zerkałem w ten przedział cenowy.
Jak się sprawdzi u ojca, to kupię sobie taką samą do Meganki :)

Wawelski 06.12.2012 23:21

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1233170)
Mówisz z doświadczenia czy popatrzyłeś na YT?

Z YT. Ale to nie kamera do kręcenia (pół)profesjonalnych filmów, więc różnice z rekompresji nie będą istotne. Ważne, że obraz ostry, tablice rejestracyjne dosyć czytelne.
Wcześniej się przymierzałem do kamerek z przedziału 100-150 zł i tam to porażka. Często nie da się odczytać nazwy miejscowości do której się wjeżdża.

Berion 06.12.2012 23:20

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1233132)
Mam kilka typów - MediaTech 4036HD (...)

Mam taką i nie jestem zadowolony - ale zaznaczam, że to jedyna samochodówka z jaką miałem do tej pory styczność.

A dlaczego nie jestem. Obraz to nie jest HD (nie pamiętam rozdziałki, ale poniżej 720p). Bardzo ziarnisty. Filmy tnie na kawałki, nie wiem jaki to kodek ale jakiś lekki bo 15min waży blisko 400MB. W nocy dramat bo nie działa lampka mimo że powinna. ;)

Jarson 06.12.2012 23:02

Można poszukać i pobrać pliki źródłowe, nieprzetworzone przez YT. Wówczas ma się już pełny ogląd. Choć uważam, że różnice nie są aż tak znaczne, żeby warto się było trudzić.

Smartek 06.12.2012 22:37

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1233167)
(...)A co do meritum - całkiem fajnie wyglądają filmy z Roadrunnera 300.

Mówisz z doświadczenia czy popatrzyłeś na YT?
Jak dostaniemy kamerkę to po Gwiazdce na pewno podzielę się wrażeniami. Przyznam szczerze, że z kamerek do ~300 zł filmy wyglądały najlepiej.

Wawelski 06.12.2012 22:15

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1233159)
Praktyka jest taka, że przy uderzeniu z tyłu zawsze jest winny ten co z tyłu jechał

Jak wyjechałeś z podporządkowanej wymuszając, to nie.
Pewnie też sytuacji znajdzie się sporo dziwnych - nie ma takiej prostej zasady, że ten, co ma tył rozbity, ten nie jest sprawcą.

Ale też może znaleźć się znienacka 3 świadków, że cofałeś - ten z tyłu zatrzymał się, trąbił, ale cofnąć już nie zdążył. I weź udowodnij bez kamerki, że to nieprawda - zwłaszcza, jak sam jechałeś.

A co do meritum - całkiem fajnie wyglądają filmy z Roadrunnera 300.

ed hunter 06.12.2012 22:00

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1233159)
Praktyka jest taka, że przy uderzeniu z tyłu zawsze jest winny ten co z tyłu jechał (choćby osoba z przodu nacisnęła hamulec dwiema nogami, a pasażerowie pootwieraliby drzwi i jeszcze butami pomogli) - to na kierowcy pojazdu z tyłu ciąży obowiązek zachowania bezpiecznej odległości. Pisałem co prawda wczoraj o przykładzie z UK, gdzie kolega też oberwał karę, choć to w niego z tyłu uderzył rowerzysta, ale u nas raczej takiego orzecznictwa się nie spotka.

Masz Jarsonu rację, ale psy by trzeba było zawołać jakby się stawiała, a tak dzięki jej kolegom skończyło się polubownie, Link 4 po próbach skierowania mnie do ich warsztatu, wypłacił kasę grzecznie, ja jeździłem z połamanym zderzakiem i lekko wygiętą podłogą, nie minęło dużo czasu, a moja mama wzięła samochód, bo chciała pojechać do ZUSu i się kłócić o 15 złotych źle naliczonej emerytury, zajechała drogę Transitowi, wszystkie naprawy poszły za jednym razem.

Jarson 06.12.2012 21:17

Praktyka jest taka, że przy uderzeniu z tyłu zawsze jest winny ten co z tyłu jechał (choćby osoba z przodu nacisnęła hamulec dwiema nogami, a pasażerowie pootwieraliby drzwi i jeszcze butami pomogli) - to na kierowcy pojazdu z tyłu ciąży obowiązek zachowania bezpiecznej odległości. Pisałem co prawda wczoraj o przykładzie z UK, gdzie kolega też oberwał karę, choć to w niego z tyłu uderzył rowerzysta, ale u nas raczej takiego orzecznictwa się nie spotka.

ynsiwy 06.12.2012 21:05

może stąd zamówisz :)
http://www.aliexpress.com/item/Car-d...551218786.html

wyjdzie ze 130 z wysyłką, chyba że weźmiesz kuriera :)

Smartek 06.12.2012 20:39

Na tył wystarczyłaby jakaś tańsza - do 100 zł i taką zawiesić tam drugą :-).

ed hunter 06.12.2012 20:26

W tych rejestratorach jeszcze by się kamerka z tyłu przydała, na motocyklistów i tych co walą w dupę. Jak mnie trzepnęła babka Transporterem wiozący sushi :D to wyskoczyła z mordą, chłopaki jadące z nią, uspokoili ją natychmiast, bo wyciągnąłem telefon i stwierdziłem, że dzwonię na psy. Jak się uspokoiła, to się nie uspokoiła, bo zaczęła ryczeć. Ja skręcałem w prawo na zielonej strzałce, jechała jakaś przeogromna wywrotka z lewej, więc stwierdziłem, że lepiej poczekać i stanąłem, nie gwałtownie, normalnie za pasami, W tym momencie oberwałem tak, że mało mi łeb nie odpadł, a potem podłoga była do ciągnięcia. Nie było w końcu problemów, nie było psów, baba zaoszczędziła na mandacie, ale jakby się tak stawiała, a ja miałbym kamerki, to by była usmażona. ;)

Jarson 06.12.2012 20:16

Bardzo dobry prezent. A przy tym przydatny - w razie jakiegokolwiek niezawinionego zdarzenia drogowego świetny materiał dowodowy, dodatkowo można nagrać niejedno ciekawe zdarzenie :)

Na razie żaden model nie nagrywa niczego nawet zbliżonego do HD z profesjonalnych kamer, ale nie o to tu chodzi. Wysoka rozdzielczość pozwala bez problemu odczytać tablice rejestracyjne i uchwycić inne szczegóły, a że obraz ma szumy jak z komórki - no cóż, bo w tych urządzeniach wykorzystywane są te same sensory co w telefonach.

Smartek 06.12.2012 17:22

Kupię tacie Roadrunnera 300, filmiki na YT w dzień - ekstra! I ostre, a nie to, co w pozostałych.
Do tego SD 8GB Class 10 - podobno godzina w HD. Jak będzie potrzebował więcej to SD sobie kupi większą :-). Fajny prezent się zapowiada.

- Deckard - 06.12.2012 16:50

widziałem kiedyś navi z takim bajerem, może byłby lepszejszy :]

icemac 06.12.2012 16:41

ostatnio coś podobnego było carrefourze za 99zł i Manta się nazywało ;)

Smartek 06.12.2012 12:38

Mam kilka typów - MediaTech 4036HD, Omega OM205 albo Prestigio Roadrunner 300... Wszystkie w podobnej cenie, pytanie co najlepsze?

sobrus 06.12.2012 08:35

Przede wszystkim nie każdy HD jest HD.
Niektóre mają mniejszą rozdzielczość sensora i przeskalowują do HD.
Trzeba patrzyć na rzeczywistą rozdzielczość sensora.

Manta miała jakiś w miare niedrogi model (~200zł) nagrywajacy w 720p, ale to było z rok temu i teraz mogą być lepsze.

Smartek 06.12.2012 08:09

Rejestratory trasy HD?

Wczoraj sobie tak grzebałem na Allegro i rzuciły mi się w oczy rejestratory trasy do samochodu :-). Wydają się być ciekawym gadżetem, a mi zaświtało, że byłby fajnym prezentem dla ojca pod choinkę.
Czy do 200 zł kupi się coś sensownego? Widziałem wczoraj aukcję jednego za 197 zł z diodami IR (fajnie nagrywał w nocy - były sample), kupiło ponad 100 osób na jednej aukcji, ale już się niestety zakończyła.
GoClever HD nagrywa mocno średnio i komentarze pod filmikami na YT były również demotywujące...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:59.