Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Odzyskiwanie danych

Odzyskiwanie danych Dyskusje poświęcone odzyskiwaniu danych z dysków twardych i pamięci flash

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 05.01.2014, 19:30   #1
rocky2
Data rejestracji: 08.05.2011
rocky2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Odzyskać pliki i usuniete partycje - Ratunku !

Wczoraj wieczorem niechcący narobiłem sobie biedy.

Z Ubuntu użyłem programu Bleachbit do czyszczenia śmieci z systemu. Musiałem go źle ustawić gdyż usunoł mi.... wszystkie pliki z***8230;.. całego komputera razem z wszystkimi plikami na partycji Win.
Dobrze pamietam, że użyłem go BEZ poziomu administratora i BEZ opcji nadpisywania usunietych plików.

Gdy zorientowałem się, co się stało nie chciałem od razu instalować na nowo na 1 partycji Win aby możliwie nie nadpisywać tamtych miejsc.
W takiej sytuacji pozostało mi tylko działanie z poziomu Ubuntu live. Wyczytałem że istnieje na Ubuntu program ***8222;TestDisk***8221; który ma pomóc. Jest on tylko w trybie tekstowym ***8211; działa w Terminalu.
Po pierwszym przeskanowaniu dysku i restarcie komputera nic to nie pomogło. Wiec uruchomiłem ten program jeszcze raz. Tym razem wybierając inną opcję z tych która tam była. Nie pamietam w tej chwili już szczegółowo co to było.

Po retstarcie okazało się, że ten program TestDisk narobił.... jeszcze większej biedy niż była.Teraz oprócz utraty zawartości 1 partycji straciłem zawartość 2 pozostałych !
Oprócz tego, że nie odzyskałem plików na 1 partycji to jeszcze ten Testdisk połączył razem dwie kolejne: drugą w kolejności ***8211; magazynową oraz ukrytą z systemem Rocovery i teraz w programie do zarządzania dyskiem gParted pokazuje to miejsce jako ***8222;Unallocated***8221;.

Było:
320GB podzielone na 3 partycje:
1) ntfs ponad 200GB systemowa C:
2) ntfs około 40GB ***8211; magazynowa.
3) 15GB nie całe - ukryta z systemem Rocovery.

Jest:
1) 254GB systemowa ntfs, 2) 43,94GB unallocated.

Pytania:
- czy jest jakiś sposób aby w tej sytuacji przywrócić/odtworzyć partycje Rocovery ? Czy mam się już z nią pożegnać ? i być może zrobic tu nową partycję z przeznaczeniem na zapis plików odzyskiwanych z 2 wcześniejszych partycji ?

- jak przywrócić wraz zawartością partycję nr 2 ***8211; magazynową ? Były tam wszystkie najważniejsze dokumenty i cały dorobek naukowy pewnej osoby która jeszcze nie wie co się stało
- co w takiej sytuacjio najlepiej zrobić ? Nie mam możliwości wymontowania tego hdd i podłączenia go do innego komputera.
- jeśli pliki nie zostały nadpisane to który program jest najskuteczniejszy w ich odzyskaniu ? Najbardziej zależy mi na dokumentach .doc.

Proszę o pomoc.

Ostatnio zmieniany przez rocky2 : 05.01.2014 o godz. 21:29
rocky2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Tagi
odzysk danych, odzyskanie danych, odzyskanie partycji, odzyskiwanie danych

Twoje uprawnienia: