![]() |
Zrób to po ludzku. Sformatuj nowy HDD w systemie NTFS (FAT32 nie pozwala na wgranie pliku powyżej 4GB, to antyczny system plików). Zrób obraz tego felernego HDD *do pliku* na nowym HDD, a nie na nowy HDD (to jest różnica).
Jak już to zrobisz, to będziesz mógł się bawić starym HDD. I ja polecam testdiskiem spróbować odczytać kopię tablicy fs. W najgorszym scenariuszu będziesz musiał odzyskiwać inaczej. |
Nie wiem czy to nie wina tego że dyski nie są takie same.
Powinno być tak, że po kopii posektorowej i ten dysk 3TB widoczny będzie jako 69.4. :taktak: Jeżeli to zawiedzie mozesz spróbować plan B. Niech program do odzysku danych przeskanuje całość dysku 1TB i to co znajdzie skopiuje na (sformatowany) dysk 3TB. Jeżeli odzyska w ten sposób wszystkie pliki (co troche mu zajmie) będziesz mógł 1TB zaorać. |
Cytat:
Dysk docelowy 3TB przed tworzeniem kopi posektorowej sformatowałem go ale nie pamiętam czy FAT32 czy NTSF ale otwierał się normalnie bez problemu. Po wykonaniu kopi posektorowej jak próbuję otworzyć dysk to pokazuje mi " Przed użyciem dysku musisz go sformatować" Ja myślałem że jak zrobię kopię posektorową to będę miał dwa te same dyski i będę mógł się bawić z odzyskaniem danych na tej kopi żeby nie męczyć starego dysku, ale kolega Berion wytłumaczył mi że to jest tylko kopia dysku a wszystkie operacja muszę robić na tym oryginalnym dysku. |
Cytat:
Czy to prawda czy znowu jakaś bajka? |
A czy uprzednio sformatowałeś ten nowy HDD na NTFS i wybrałeś opcję tworzenia pliku, a nie urządzenie? Na pewno nie zrobiłeś tak samo. No nic to, jeśli sklonowałeś HDD to masz po prostu logicznie dwa takie same HDD.
Nie cytuj postu nad sobą bo nie ma to sensu. ;) Cytatów używa się jeśli odnosisz się do któregoś poprzedniego postu i/lub jeśli rozbijasz go na kilka cytatów. |
Czyli masz 2 takie same dyski (oryginał i kopia posektorowa)
i jeden jest widziany inaczej niż drugi? |
Cytat:
|
Nie rozumiem. Jeśli zrobiłeś tak jak w opisie to masz na tym dodatkowym HDD na którym robiłeś kopię felernego HDD, obraz dysku, czyli plik.
I nie odzyskujesz danych z obrazu dysku twardego tylko z dysku twardego. Obraz jest po to, że "jak Ci się coś nie uda" to wgrywasz z powrotem obraz i próbujesz znowu. I nie, nie odzyskujesz plików i folderów tylko kopię tablicy partycji i/lub systemu plików. |
Cytat:
Tak to ma wyglądać? Mam nadzieję że nie zmarnowałem całego dnia. |
Cytat:
Kopia posektorowa jest w toku a gdy będzie gotowa to czym najlepiej odzyskać dane z tej kopi, ponieważ tych danych jest strasznie dużo, prawie cały dysk a przeczytałem że nie które programy mogą odzyskiwać pojedyncze pliki a inne całe foldery. Chciałbym się odpowiednio przygotować. Pozdrawiam |
Cytat:
Zakupiłem dysk 3TB i aktualnie trwa kopiowanie w/g powyższego opisu. Próbowałem zrobić z USB na Linuksie ale podczas tworzenia cały czas były jakieś błędy a jak się udało zrobić to i tak po wystartowaniu z USB czarny ekran. Pozdrawiam |
Cytat:
Cytat:
|
Tak czy owak powinieneś mieć drugi dysk, aby zgrać na niego dane z dysku, na którym wystąpił problem.
|
Cytat:
|
ee clonezilla nie jest taka groźna wbrew nazwie :)
Tylko trzeba uważać przy odtwarzaniu dysku z obrazu żeby wybrać ten właściwy :D Idealnie jest sklonować dysk i próby przywracania dokonywać na kopii nie na oryginale. Wtedy mamy ile chcemy prób i wciąż dysk źródłowy w stanie nienaruszonym który możemy przekazać komuś bardziej doświadczonemu jeśli się nam nie uda. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:55. |