Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Odzyskiwanie danych Dyskusje poświęcone odzyskiwaniu danych z dysków twardych i pamięci flash |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
23.06.2024, 07:40 | #1 |
|
Odzyskiwanie danych dysk systemowy ssd
Czesc, mam pytanie , chodzi o skopiowanie danych z dysku systemowego, zacznę od początku, wczoraj padł mi dysk z windowsem ssd "cricital proces died" . I już się nie włączy komputer, nawet do biosa nie chce wejść, tak jakby ścina komputer po podłączeniu tego dysku. Zakupiłem nowy, wgrałem windowsa , wszystko działa, a tego jak podłączam jako drugi to go czyta, tylko komputer strasznie ścina i po pewnym czasie zetnie do 0 i nic się nie da zrobić po odłączeniu działa jak ręką odjął. Po włożeniu dysku w kieszeń i podpięciu jako zewnętrzny wszystko działa są wszystkie foldery na nim, nawet udało mi się skopiować tam jeden z folderów w publicznych dokumentach, tylko tak po około kilkunastu sekundach całkowite ścięcie, po odpięciu znów wszystko ok.
Potrzebuje kilka zdjęć i pliki dokumentów które były na pulpicie, nie jest to jakieś mega ważne , żeby wysyłać dysk do laboratorium, ale jeśli trochę pracy by mi zaoszczędziło gdybym odzyskał te dane, po wejściu w katalog użytkownicy - pc komputer wychodzi mi komunikat "obecnie nie masz uprawnień dostępu do tego folderu" natomiast jeśli wejdę przez rozwijanie folderów z prawej strony to spokojnie dochodzi do pulpitu, jest tam wszystko, a jak cos tylko zaznaczę to ścina i koniec pracy. Jest może jakiś sposób , żeby wejść do dysku na surowo, bez żadnych zabezpieczeń? Dzięki za pomoc! :-) |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
23.06.2024, 20:37 | #2 |
Moderator
Data rejestracji: 21.02.2014
|
Jeśli jest dostęp do danych, to najlepiej zacząć od TotalCommander, uruchomić go jako administrator i wtedy przejść folderu USERS\Nazwa użytkownika\Desktop
Skopiować za pomocą TotalCommandera to co się potrzebuje. Jeśli to początek problemów z pamięcią dysku, to za którymś odłączeniem i podłączeniem go do kompa ujrzysz zamiast nazwy dysku kod trybu serwisowego kontrolera i już sam nic nie odzyskasz. Można spróbować jeszcze DMDE gdyby TotalCommander nie pomógł. To najprostsze domowe sposoby. |
24.06.2024, 09:11 | #3 |
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź, udało się skopiować total'em , mykn polegal na tym, że musiał znaleźć plik który chce skopiować, po krótkim czasie wszystko się ścinało, to podłączałem dysk i od razu po podpięciu znów było kilka sekund, ze wszystko działało, wiec w tym czasie kopiowałem i tak kilka razy dla każdego pliku.
Dziękuję bardzo ! A czy ten dysk po formacie będzie się jeszcze nadawał jako dysk zewnętrzny, czy do już duże ryzyko utraty danych na nim przechowywanych ? |
24.06.2024, 11:19 | #4 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Data rejestracji: 15.05.2004
|
S.M.A.R.T. ci to powie. Znajdź w necie, ściągnij i odpal ssdlife.
24.06.2024, 20:12 | #5 |
|
A czy tym programem bez obaw można sprawdzać wszystkie dyski? Włącznie z tymi, które są używane na komputerze? Sprawdzanie nic nie powinno uszkodzić ?
|
24.06.2024, 21:11 | #6 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
|
Nic nie uszkodzi.
|
25.06.2024, 21:59 | #7 |
Moderator
Data rejestracji: 21.02.2014
|
Możesz też Crystal Disk Info odczytać SMART, aczkolwiek dysk z tego typu objawami raczej nie wróży długotrwałej i bezawaryjnej pracy, mówiąc delikatnie
|
15.07.2024, 11:57 | #8 |
Banned
Data rejestracji: 19.06.2023
|
Spróbuj uruchomić komputer w trybie awaryjnym z podłączonym uszkodzonym dyskiem lub użyj konsoli odzyskiwania z nośnika instalacyjnego Windows, aby skopiować pliki. Jeśli masz problemy z uprawnieniami, zmień je w zakładce âZabezpieczeniaâ w właściwościach folderu. Możesz również użyć programów do odzyskiwania danych, jak Recuva
|
Tagi |
danych, dysk, odzyskiwanie, ssd, systemowy |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|