Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Odzyskiwanie danych Dyskusje poświęcone odzyskiwaniu danych z dysków twardych i pamięci flash |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
25.08.2020, 14:06 | #1 |
|
Odzyskiwanie danych z dysku HDD
Witam,
Zakupiłem nowy prześny dysk Toshiba MQ01ABD100, S/N 88GDT13LT, 1TB, USB, po roku padł. Miałem tam mnóstwo zdjęć, które koniecznie chciałem odzyskać. Wysłałem więc dysk do profesjonalnej firmy i oto co mi napisali w skrócie: 1) Pierwszy mail: Weryfikacja uszkodzenia dysku wykazała błędy odczytu głowicy H1 oraz liczne uszkodzenia powierzchni magnetycznej nosnika danych. Dysk był kiedyś zainstalowany w laptopie DELL lub był zainstalowany zewnętrznie w laptopie DELL. Skutkiem tego są liczne uszkodzenia obszaru G-sensor odpowiadający za przeciążenia, wstrząsy lub upadek dysku. Musimy ten dysk otworzyć w komorze laminarnej w celu dokładniejszej diagnozy nosnika. Koszt takiej diagnozy 123 zł brutto ZAPŁACIŁEM, następnie: 2 Drugi mail: Wykonaliśmy weryfikację uszkodzenia dysku z oszacowaniem możliwości odzyskania danych. Typ uszkodzenia: Uszkodzenie mechaniczne nośnika - uszkodzenie głowicy H2 dysku - uszkodzenie powierzchni magnetycznej talerzy dysku â drobne rysy - w związku z powyższymi uszkodzenie logicznej struktury danych Opis: Uważamy że jest możliwość odzyskania danych z tego dysku. W celu odzyskania danych konieczna jest wymiana głowic . Koszt wykonania zlecenia to 1400 złotych netto + 23% VAT w tym koszt dysku dawcy głowic Czas wykonania procedury odzyskania danych wyniesie orientacyjnie około 2-4 dni od akceptacji zlecenia. Odzyskane dane musimy zgrać na inny sprawny dysk który dostarcza klient. Dysk z którego będziemy odzyskiwać dane zostanie odesłany. Proszę o poradę, czy dla specjalisty wygląda to normalnie? Ja mam pewne wątpliwości. Po pierwszy dysk nigdy mi nie spadł; gdy dysk przestał działać leżał sobie spokojnie podłączony do laptopa od kilku miesięcy i działał poprawnie. A nagle się dowiaduje, że uległ uszkodzeniom mechanicznych⌠Najpierw napisali w darmowej analizie, że dysk ma błędy odczytu głowicy H1 i liczne uszkodzenia powierzchni magnetycznej.. Potem po zapłacie 123 Zł dowiedziałem się że uszkodzeniu uległa głowica H2 i powtórzenie o uszkodzeniu powierzchni magnetycznej. Czyli za 123 zł dowiedziałem się to co już mi napisali w pierwszej darmowej analizie. TERAZ PYTANIE: Czy 1700 zł brutto to adekwatna kwota za wymianę głowic w dysku za 200 zł i skopiowanie danych ? Z góry dziękuje za pomocne odpowiedzi ***55357;***56842; Pozdrawiam Marek Ps. Firma nazywa Ostatnio zmieniany przez misiozol : 25.08.2020 o godz. 15:55 Powód: Nazwe firmy zostawmy dla zainteresowanych na PM |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
25.08.2020, 15:08 | #2 |
Author
Zlotowicz
Data rejestracji: 29.03.2003
|
cena jest adekwatna do opisanej sytuacji, zakladajac, ze opisano stan faktyczny
odzysk logiczny bylby znacznie tanszy i przede wszystkim mozliwy do przerpwaodzenia samemu nie napisales jakie byly objawy ze "dysk padl" dysk 2,5-cala maja g-sensory odpowiedzialne za natychmaistowe parkowenie glowic z opisu firmy wynika, ze sensor nie zdazyl zaparkowac glowicy wstrzas nie musi byc duzy, wystarczy odpowiednio gwaltowny sam musisz ocenic wartosc danych |
25.08.2020, 15:50 | #3 |
|
Ok, dziękuje za profesjonalną odpowiedź.
|
25.08.2020, 15:54 | #4 |
Moderator
Data rejestracji: 26.10.2008
|
Na to pytane czy kwota adekwatna to musisz sobie odpowiedziec sam ze wzgledu na wartosc danych, nie za wiele piszesz czy dysk by faktycznie uszkodzony mechanicznie i ile te dane sa warte dla ciebie .
25.08.2020, 21:01 | #5 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
|
Zawsze dysk mozna wyslac do innej/innych firm i zobaczyc co i jak wyjdzie z darmowej ekspertyzy.
|
25.08.2020, 22:02 | #6 |
Author
Zlotowicz
Data rejestracji: 29.03.2003
|
otwarty dysk = cena +100%
firmy sie wzajemnie szanuja majato nawet w cennikach |
Tagi |
danych, dysku, hdd, odzyskiwanie |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |