Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Odzyskiwanie danych

Odzyskiwanie danych Dyskusje poświęcone odzyskiwaniu danych z dysków twardych i pamięci flash



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 28.09.2010, 16:00   #1
johnyjj2
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.08.2009
Posty: 15
johnyjj2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
odzyskiwanie danych z WD Elements (HDD USB 1TB)

Witam,

posiadam dysk zewnętrzny Western Digital (WD Elements), 1TB (930GB). Posiadam jeszcze na niego gwarancję, niestety sprzęt przestał działać. W momencie podłączenia do komputera miga dioda, ale Mój komputer nie wykrywa urządzenia. Sprawdzałem dysk na kilku systemach (Windows XP i Linux), na kilku komputerach. Sprawdziłem również na innym kablu, niestety to nie pomogło.

Firma WD oferuje mi wymianę dysku na nowy, ale informuje, żebym zlecić odzyskiwanie danych na własny koszt firmie zewnętrznej. Jednocześnie, jeśli nie chcę stracić gwarancji, musi to być firma certyfikowana przez nich. W Polsce jest tylko jedna firma certyfikowana i ma okropnie duże ceny usług. Inne firmy również mogą podjąć się odzyskania danych, jednak być może byłoby to konieczne z dokonaniem ingerencji, które skutkowałyby utratą gwarancji. W środku, co prawda, nie widziałem żadnych plomb i wiele da się po prostu odkręcić i wyjąć.

Udałem się do pewnej osoby w celu wstępnej ekspertyzy. Dowiedziałem się, że problem nie jest z gniazdem, ale zapewne z kontrolerem lub talerzem. Niestety, nie znam się na dyskach zewnętrznych. Czy mógłby mi ktoś polecić, co zrobić z tym problemem, aby odzyskać dane i nie utracić gwarancji? Mogę również samemu się zorientować w tym, jak działają dyski zewnętrzne i spróbować samodzielnie odzyskać dane. W takim wypadku prosiłbym o jakieś linki do materiałów, z których mógłbym się dowiedzieć czegoś więcej o odzyskiwaniu danych i architekturze tego rodzaju dysków.

Z góry dzięki,
pozdrawiam!
johnyjj2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.10.2010, 17:28   #2
Volcan
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Volcan
 
Data rejestracji: 30.09.2010
Lokalizacja: R-M
Posty: 9
Volcan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Myśle kolego ze nie powinienes sam próbować naprawy, grozi to porysowaniem talerza i jeszcze większymi kłopotami . Dysk powinnien naprawic producent , jezeli proponuje wymiane na nowy a dane na nim zawarte są bardzo ważne trzeba oddac dysk fachowcom Fachowcy przełożą talerze do sprawnego kadłuba i odzyskają dane. Koszt takiej przekładki to około 1000PLN
Volcan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2010, 18:43   #3
laptokowiec
Bywalec
 
Data rejestracji: 25.08.2009
Lokalizacja: 3miasto
Posty: 44
laptokowiec w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Volcan Podgląd Wiadomości
Myśle kolego ze nie powinienes sam próbować naprawy, grozi to porysowaniem talerza i jeszcze większymi kłopotami . Dysk powinnien naprawic producent , jezeli proponuje wymiane na nowy a dane na nim zawarte są bardzo ważne trzeba oddac dysk fachowcom Fachowcy przełożą talerze do sprawnego kadłuba i odzyskają dane. Koszt takiej przekładki to około 1000PLN
Przekładanie talerzy to proszenie się o kłopot, bo po takiej przekładce w przypadku dysków wielotalerzowych g... można z tego odczytać (talerze muszą byc idealnie do siebie "dostrojone"). Co najwyżej wymienia się głowice lub elementy elektroniczne.
laptokowiec jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2010, 19:15   #4
Volcan
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Volcan
 
Data rejestracji: 30.09.2010
Lokalizacja: R-M
Posty: 9
Volcan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Skoro producent nie podejmuje sie naprawy to wada musi bardzo poważna . Pytanie czy zależy bardziej na sprzecie czy na danych .
Z tego co wnioskuje ze na jednym i drugim wiec wymiana podzespołów odpada . Zostaje przekładka i i nadzieja że jak najwiecej danych bedzie mozna odczytać. Tak na marginesie to jak kolega wykonałby kopie bezpieczeństwa online to problem miałby rozwiązany .
Volcan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2010, 21:15   #5
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,453
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Volcan Podgląd Wiadomości
....... zawarte są bardzo ważne trzeba oddac dysk fachowcom Fachowcy przełożą talerze do sprawnego kadłuba i odzyskają dane. Koszt takiej przekładki to około 1000PLN
Ciekawe skąd wziąłeś te cenę, wg. moich doświadczeń, te ceny są w Warszawie i okolicach 3 -5 x wyższe
Kalkulacja jest prosta, jeżeli dane są cenniejsze niż 3,5 K zlp - odzyskiwać i olać dysk.
Jeżeli nie, olać odzyskiwanie i wymieniać dysk na gwarancji.
Nie ma co kombinować.
Tertium non datur - jak mawiali starożytni
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2010, 22:25   #6
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,062
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ktoś tu pisał o przekładce talerzy ? Oryginalnie i hardcorowo - jak komuś się uda przełożyć więcej jak jeden - pisać!
Wystarczy 0,0001 (albo nawet mniej) stopnia obrócenia talerzy względem siebie i cały logiczny układ danych idzie się walić
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2010, 22:49   #7
johnyjj2
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.08.2009
Posty: 15
johnyjj2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki za odpowiedzi,

właśnie dlatego kupiłem dysk, aby nie ryzykować utraty danych z porysowanych płytek CD/DVD, co mi się zdarzało. Do tego update takich backupów na wielu płytkach CD/DVD jest strasznie uciążliwy, w przeciwieństwie do dysku zewnętrznego. Skąd mogłem wiedzieć, że dysk raczej dobrej firmy przestanie w 100% działać w połowie okresu gwarancyjnego? Poza tym myślałem, że od tego jest naprawa gwarancyjna sprzętu, aby naprawić sprzęt w ramach gwarancji; okazuje się, że nie. Backup najważniejszych danych robiłem sobie na e-maila, ale ciężko na maila wysłać 1TB danych i na bieżąco je uaktualniać (jest to absolutnie niemożliwe). No a skoro nie miałem kasy na wynajęcie miejsca na zewnętrznym serwerze plików (ani tym bardziej na dostęp do internetu z prawdziwego zdarzenia, a nie to, co oferuje mi firma zajmująca się również telewizją kablową) to raczej nie mam również kilku tysięcy złotych na odzyskiwanie danych.

Szkoda, że nie zostałem poinformowany przez producenta ani sprzedawcę, że naprawa gwarancyjna oznacza brak naprawy gwarancyjnej, za to wymianę sprzętu na nowy nawet bez próby jakiejkolwiek naprawy i utratę wszelkich danych. Tak, wiem, pewnie gdzieś to było napisane. No a skoro podczas naprawy gwarancyjnej laptopa (co prawda innej firmy) oddanie sprzętu do naprawy nie oznaczało utraty danych to wydaje mi się, że nie jest niczym niesamowicie dziwnym, że podobnej rzeczy się spodziewałem po dysku. Chyba, że producent dysku wychodzi z założenia, że dysk nie służy do przechowywania danych, na których komuś może zależeć.

Zresztą, naprawa gwarancyjna laptopa też była wspaniała, za pierwszym razem odesłali mi komputer w takim stanie, w jakim go do nich wysłałem, a po czwartej naprawie gwarancyjnej dałem już sobie spokój z wysłaniem sprzętu po raz piąty i teraz z powodów sprzętowych mogę zainstalować tylko Linuksa, a Windowsy nie (tak, wiem, może się to Wam wydać dziwne). Żeby się jeszcze trochę pożalić to mógłbym opowiedzieć o naprawie gwarancyjnej kosiarki, która to naprawa trwała rok (!) i skończyła się wymianą sprzętu na inny (też wadliwy). Chyba w większości firm naprawa gwarancyjna to jedna wielka ściema. No, może poza firmą Colinss, ale to już inny sprzęt elektroniczny, spoza firm oferujących laptopy czy dyski zewnętrzne. W jaki przynajmniej sposób mogę stwierdzić, który podzespół dysku jest uszkodzony?

Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniany przez johnyjj2 : 02.10.2010 o godz. 22:51 Powód: akapity
johnyjj2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2010, 23:57   #8
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 01.10.2004
Posty: 3,359
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Gdyby wyciągnąć dysk z obudowy, podpiąć pod sata i z zasilaczem od kompa, wtedy by się wyjaśniło czy to faktycznie dysk. Na razie to może być również wina obudowy lub nawet zasilacza od niej.

Jak otworzyć obudowie znajdziesz na youtube, pooglądaj może da się to zrobić bez zostawiania śladów.


pozdrawiam
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.10.2010, 00:29   #9
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,453
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Tylko wtedy jeżeli jest to singlowy dysk 1TB, jeżeli są to dwa zmirrorowane dyski 500GB - bez obudowy nic nie odczytasz
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.10.2010, 22:34   #10
johnyjj2
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.08.2009
Posty: 15
johnyjj2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki za odpowiedź,

tego już próbował jeden gość, do którego się udałem. W BIOS-ie widział jakieś urządzenie, ale nie był w stanie stwierdzić, że jest to dysk, zostawiał bodajże puste miejsce. Po prostu wyjął dysk z obudowy i podpiął do swojego komputera. Już nie pamiętam, co dokładnie z zasilaczem, ale zapewne po prostu użył mojego, bo bez zasilacza to nie działa, a innego nie przypominam sobie, aby miał.

Skąd mogę się dowiedzieć czy jest to 1TB czy 2x500GB (choć zgaduję, że jest to 1TB)? Jak mogę spróbować sprawdzić, który podzespół dysku padł?

Pozdrawiam!
johnyjj2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.10.2010, 23:22   #11
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 01.10.2004
Posty: 3,359
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
Tylko wtedy jeżeli jest to singlowy dysk 1TB, jeżeli są to dwa zmirrorowane dyski 500GB - bez obudowy nic nie odczytasz
mirroring to mi się kojarzy z RAID1, ale wtedy na obu dyskach masz to samo, do tego widać by było 500 GB a nie 1 T

Cytat:
Napisany przez johnyjj2 Podgląd Wiadomości
Skąd mogę się dowiedzieć czy jest to 1TB czy 2x500GB (choć zgaduję, że jest to 1TB)?
po wielkości, 2 dyski są dwa razy większe niż jeden

może wejdź na stronę WD i napisz dokładnie co to za wersja Elements, bo widzę tam kilka rodzajów

pozdrawiam
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2010, 00:10   #12
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,453
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
mirroring to mi się kojarzy z RAID1, ale wtedy na obu dyskach masz to samo, do tego widać by było 500 GB a nie 1 T

po wielkości, 2 dyski są dwa razy większe niż jeden

może wejdź na stronę WD i napisz dokładnie co to za wersja Elements, bo widzę tam kilka rodzajów

pozdrawiam
Jasne Mój błąd - myślałem o stripie, napisałem mirror
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Hdd na USB Lord Satham Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 2 24.02.2007 11:11
Spalony HDD, odzyskanie danych i gwarancja na dysk Seagate rosol Odzyskiwanie danych 22 26.10.2004 22:34
Jak odzyskać skasowane pliki na CD-RW Jozgaw Napędy optyczne CD 7 21.06.2004 08:31
odzyskiwanie danych po formacie z hdd tomgoo Odzyskiwanie danych 4 14.03.2003 16:03
Odzyskiwanie danych z płyty wielosesyjnej andronus Napędy optyczne CD 1 08.11.2000 19:25


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.